przyjaciół :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com Składniki: Kruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić(...)części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kilkumilimetrowy placek i przy pomocy większych wykrawaczek do ciasteczek w wielkanocnych kształtach wycinać mini-mazurki. Krawędzie każdego ciastka posmarować przy pomocy pędzelka zimną wodą (ułatwi to przyklejanie brzegów). Z mniejszej części ciasta
MyCookBook.pljajek 160g cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 200g chałwy waniliowej 2 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej chałwa do dekoracji wierzchu sernika Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać, dodać cukier puder, szczyptę soli, zimne masło oraz żółtko, składniki(...)razem, zagnieść jednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - formę wyłożyć na dnie i bokach lub tylko na dnie papierem do pieczenia - dno formy wylepić schłodzonym ciastem lub ciasto rozwałkować na placek wielkości dna formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia - podpieczony kruchy spód ostudzić, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150-160 stopni, na dnie
Smakołyki BerenikiSkładniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników(...)połączenia składników. Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C. MASA BUDYNIOWA 1/2 l mleka 1 szklanka cukru+2 cukry waniliowe 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej Z podanych składników ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny, nadal miksując dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. POLEWA 1 jajko 3 łyżki
Blondynka Gotujeokazji mam dla Was ciasto, które idealnie nadaje się na takie okoliczności, jest dość pracochłonne, ale ten smak Wam wszystko wynagrodzi. Bo czy może być coś lepszego niż dwa placki orzechowe skrywające pomiędzy sobą masę chałwową i pijane biszkopty z nutką kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy pomarańczowa galaretka, to taki akcent orzeźwiający przełamujący słodycz? Ciasto(...)miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami i mąką. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie
Cynamonowe szczęścieWegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią Placki , chyba nigdy się nam nie znudzą . Najlepsze , zdecydowanie są te z dodatkiem dyni ale ,że jeszcze nie czas na to genialne warzywo ( jestem ogromną miłośniczką dyń , jak cała nasza familia ) to z powodzeniem można je zastąpić batatem . Tych ostatnich w sklepach nie brakuje , a i cukinia już się pokazała(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru 1 łyżka miodu sól , do smaku 1 jajko 1,5 łyżki mąki pszennej – na oko -około 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) 3-4 łyżki wody olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proporcje mąki i wody są trochę na oko , bo wszystko zależy ,ile wody puszczą warzywa , a tego nigdy
Ogrodnik w podróżySuper szybkie, wyśmienite i bardzo aromatyczne naleśniki kawowe z prażoną gruszką, bananem oraz serkiem wiejskim. Gościem specjalnym jest wykorzystanie kawy od NutBad Coffee . Składniki: Naleśniki 2
Truskawkowa FiestaSkładniki: -5 ziemniaków -2 łyżki mąki -sól i pieprz -jajko -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki trzemy na tarce na najmniejszych oczkach. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy
Magia jedzenia.Jak zwał tak zwał :) danie znane jest zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej
Z butelką mleczka w tlejajka opakowanie suchych drożdży (8 g) 100 ml oleju szczypta soli Twaróg: 250 g twarogu łyżka cukru żółtko jajka Jagody: 250 g jagód łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki) 50 g masła (miękkiego) 50 g cukru (4 łyżki) Dodatkowo: białko jajka do posmarowania Przygotowanie Przesianą mąkę przekładamy(...)trochę lejące się. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie można przygotować nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem i żółtkiem. Następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby przestało lepić się
e-PrzepisyKulinarneWszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.Twaróg rozetrzeć widelcem. Dodać pozostałe składniki i utrzeć łyżką do połączenia. Jeśli nadzienie jest za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej lub manny. 6. Na środek każdego kwadrata położyć nadzienie. Najpierw skleić dwa dłuższe boki, tak, aby szew był na środku. Następnie skleić dwa pozostałe. Obrócić tak, aby wszystkie szwy(...)podwinąć jeden krótszy bok. To będzie ,, zadek“ króliczka. Można jeszcze lekko popchać nadzienie w stronę podwinięcia, tak aby go uwypuklić. 7. Resztę ciasta rozwałkować i małą szklaneczką wyciąć placki. Z każdego placka małą szklanką wyciąć uszka. Z resztek ulepić kulki na główki. Każdą głowkę przyczepić z przodu bułeczki, a po bokach położyć uszka. 8. Ulepić małe kulki
dolcevitainmykitchenrybkę podałam z przepysznymi pieczonymi ziemniakami. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wykorzystacie ten sos do innych dań, może do makaronu? INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE(...)KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI: – Zdrowa ryba w aromatycznym sosie – Szybkie i pyszne – Idealny na obiad – Genialny również na kolację – Perfekcyjny do pieczonych
globuskulinarnyidealny pomysł na wykorzystanie pysznych śliwek w sezonie. Ciasto jest lekkie, słodziutkie, przełamane lekko kwaśnym smakiem śliwek. Wręcz rozpływa się w ustach! Składniki na nadzienie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek 1/3 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średnie jajko(...)dużej miejsce umieść mąka, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj jajko, pokrojone na kawałeczki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek większy niż forma. Ciasto przełóż do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki wymieszaj z cukrem i mąką, a następnie wyłóż na ciasto. Resztę ciasta umieć
Przepiski.plusmażone kotlety. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie odcedzam, tłukę na gładkie puree, przekładam do miski, by masa wystygła. Do ostudzonego ziemniaczanego puree dodaję mąkę, sól, pieprz oraz 1 duże jajko. Zagniatam gładkie ciasto. Wyrabiam je szybko rękoma. Gdy ciasto jest gotowe szykuję płaski i głęboki talerz. Do głębokiego wbijam 1 duże(...)roztrzepuję dokładnie widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję ok. ½ szklanki bułki tartej. Z ciasta formuję porcję wielkości kotleta mielonego, spłaszczam i nadaję mu kształt nieco podłużnego placka. Obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoto. Najlepiej jest smażyć kotlety na średnim ogniu, tak by kotlety nie przypaliły się
Zasmakuj Kuchni