Ciasto naleśnikowe (na 7 szt.): 375 ml mleka, 2 małe jajka, 150 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg kwaśnych jabłek, obranych i
Świat Domowej Kuchnijagodzianek: w tym celu jagody opłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Odcedzić na durszlaku, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Przerzucić jagody do miseczki lub pudełeczka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, powyrabiać przez około minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (można je uderzyć pięścią lub kilka razy porozciągać i składać na zmianę(...)połowę znów na pół i każdą z tych części znów na pół, dzięki czemu powstaje mi 16 kawałków ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na placek, nałożyć 1/16 farszu jagodowego i dokładnie zlepić brzegi ciasta, tak jakby zlepiało się pierogi. Następnie porolować w dłoniach na owalne jagodzianki. Postąpić tak ze wszystkimi kawałkami ciasta i farszem
Kulinarne Przebojepszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki advocata (likieru jajecznego) ponadto: cukier puder Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę i sól, zagnieść. Odłożyć do lodówki(...)żółtkową, mieszać do czasu powstania gęstego budyniu, dodać pokrojone w kawałki masło, wymieszać aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolity krem, na końcu dodać advokat. Kremem od razu przełożyć placki, odstawić do wystygnięcia i stężenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
6nieboodrobina proszku do pieczenia masa: 2 i 3/4 szklanki mleka 1 i 1/4 kostki masła ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie: W garnku zagotować wodę z margaryną. Kiedy zacznie się gotować odstawić dosypywać mąkę i szybko mieszać. Wstawić na gazówkę,gotować mieszając ok 3 minut. Ciasto zacznie(...)cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem. Odstawić do zastygnięcia
Z Majeczką w kuchniziemniaczanej , 100 g masła . Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Przy użyciu trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. Trzeba energicznie mieszać, aby krem(...)połączenia składników. I co, trudne? :) Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie w tym intensywnym smaku cytryn. Tym kremem udekorowałam
Codzienna kuchnia niecodziennakopiaste łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masła lub margaryny truskawki płatki czekoladowe Przygotowanie: Krem: do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko i energicznie mieszając zagotować. Nakryć z góry folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości(...)średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut w 170 st. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż do uzyskania dwóch placków. Na pierwszy placek wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze
Ala piecze i gotujeKlasyczne maślane ciasto z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Przepis bardzo prosty i szybki, taki wprost z babcinego zeszytu. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 25 min
Słodki BlogBardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach
Kuchnia PokoleńBardzo proste i szybkie ciasto. Jest to chyba najstarszy przepis w mojej rodzinie. Mamuśka robiła go bardzo często, dodając różne owoce. Ciasto rozpływa się w ustach
Kuchnia Pokoleńprzygotowanego farszu dodać ser żółty lub ser mozzarella, aby nieco zmienić jego smak. Mielone faszerowane pieczarkami to danie obiadowe , które podaję z dodatkiem lekkiej surówki i koniecznie puree ziemniaczanego. Taki zestaw serwuję nie tylko przy niedzieli ale również na tygodniu. Przygotowanie mielonych zaczynam od zrobienia farszu. Jest to bardzo prosty farsz , gdyż do jego przygotowania potrzebne są grzyby i cebula(...)świeżo krojoną natkę pietruszki. Składniki wyrabiam ze sobą przez chwilę, starając się je uklepywać/ubijać dłonią po to, aby farsz nieco napowietrzyć. Z odpowiednio przygotowanej masy robię małe placki, które wypełniam nadzieniem i formuję w kulki, po czym smażę na gorącym oleju. Kotleciki podaję od razu po usmażeniu. Polecam Wam poniższy przepis na mielone faszerowane pieczarkami
MeCooksłyżki kwaśniej śmietany 18% 1 białko 60 g. cukru pudru Krem cappuccino: 300 ml. mleka 125 g. cukru 30 g. proszku cappuccino śmietankowego Mokate 17 g. mąki ziemniaczanej 3 żółtka 12 g. żelatyny 3 łyżki zimnej wody 85 g. masła Oraz: 70 g. łuskanych orzechów włoskich 3-4 łyżki mąki do podsypywania Orzechy posiekaj na drobne kawałeczki. Makę(...)Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny. W tym czasie przygotuj krem. Mleko zagotuj z 100 g. cukru i kawą cappuccino. Odstaw. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pozostałym cukrem. Żelatynę załej zimną wodą i wymieszaj do nasiąknięcia. Do mleka z kawą wlej żółtka cały czas mieszając trzepaczką. Postaw garnek na ogniu, podgrzewaj i cały
Delicious Placemargaryny 7 żółtek Dodatkowo: 3 łyżki kawy prawdziwej 1 galaretka czerwona 2 szklanki wody Ciasto białe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy ciasto na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy przez sitko kawą prawdziwą Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)kakao i zagotowujemy, jak zgęstnieje to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce wystudzonej masy czekoladowej. Masą smarujemy wystudzony placek. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy w zimne miejsce, jak zacznie tężeć to wylewamy ją na masę czekoladową. SMACZNEGO ! "Espumisan Max to wyrób medyczny
Kuchnia u Bietkijabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki.W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki mus przygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko(...)łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony budyń wystudzone ciasto przeciąć na pół.Na spodzie rozsmarować masę jabłkową,na to równomiernie rozłożyć krem .Wierzchni placek przekrawamy na tyle części ile ma być póżniej porcji.Jeśli zrobimy to póżniej krem przy krojeniu będzie wypływał bokiem.Przed podaniem schłodzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne . Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry szczypta soli masa 250 g sera mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych(...)przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo w roladę. Tunel uwijamy folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce ok 1 h. Smacznego
Niezły Młynekporze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę. Potrzebujemy: 1. ok. 1 - 1,5 kg truskawek 2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam dwa biszkopty z 6 jajek każdy i pokroiłam każdy(...)rozpuścić oddzielnie w 3,5 szklanki gorącej wody. Schłodzić. 4. Krem: 1/2 l mleka + 3/4 szklanki do rozpuszczenia mąki 1 szklanka cukru cukier wanilinowy 4 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Ugotować budyń, wystudzić. Masło
Praktyczna pl