placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:239/314)

Sernik Ruski na Nowy 2021 Rok 72

płynnego masła 50 ml wody Sernik Ruski 750 g twarogu 1 kg ugotowanych ziemniaków 5 łyżek oleju roślinnego 1 cebula drobno pokrojona 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz świeżo zmielony Dodatki 250 g bekonu w kostkach Szczypiorek 3 łyżki oleju roślinnego Jak przygotować Ruski Sernik Kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z wodą, płynnym masłem, następnie ugniataj ciasto(...)podsmaż go dość mocno, przed końcem smażenia, dodaj posiekany szczypiorek. Jak złożyć Sernik w całość Kruche ciasto wyjmij z lodówki, podsyp powieszchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na placek, większy niż forma, w której będziesz piec sernik. Teraz włóż placek do formy i dobrze go ugnieć i rozprowadź na spodzie i bokach. Wyłóż formę papierem do pieczenia

RafalCook
Tort śmietankowy z malinami Shimmer i Shine 105

mrożonych malin wydruk cukrowy (u nas z motywem Shimmer i Shine ) różowy i niebieski jadalny brokat Jeden biszkopt to 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat , szczypta soli oraz odrobina barwnika. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą, a następnie dodać cukier i ubijać(...)upieczeniu biszkopt całkowicie wystudzić. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, dodając inny barwnik. Każdy z biszkoptów przeciąć na pół, tak abyśmy mogli otrzymać 4 placki. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i ją ostudzić. W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier miksować aż krem zrobi się gęsty (6-7 minut), a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować

Krylowa Kuchnia
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 382

cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki masła lub margaryny 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich masa kajmakowa do przełożenia: ½ litra mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej powidła śliwkowe Sposób przygotowania(...)przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na 1/3 wykładamy masę z orzechami, cały placek pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na 3 części. Krem: Połowę mleka i masło umieszczamy w rondlu, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik 177

podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać(...)długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę  posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ja to robię między dwoma kawałkami folii spożywczej). Ciasto przełożyć do blaszki (powinno wypełniać całe dno, ale nie powinno tworzyć rantów). Ponakłuwać gęsto widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni

w mojej kuchni
Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę 99

Placek z rabarbarem to obowiązkowy punkt każdego maja. Jako mała dziewczynka rabarbar rwałam i zajadałam na surowo – obowiązkowo maczany w cukrze. Kwaśność połączona ze słodyczą charakteryzuje także to ciasto ze słodką, bezową pianką. To jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie można zrobić. Idealnie nadaje się na każdą okazję. Składniki na tradycyjną “dużą blachę”. Ciasto(...)Ciasto z rabarbarem i bezą – wierzch: 600-800 g rabarbaru (można też dodać truskawki lub maliny) 6 białek jaj 1 szklanka drobnego cukru + 1 łyżka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta cynamonu opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji Wszystkie składniki na półkruche ciasto należy zagnieść (masło kroimy uprzednio na małe kawałki) – ręcznie lub mikserem czy malakserem. Ciastem wykładamy blachę

Poezja smaku
Tort Marcinek wielowarstwowy z kremem śmietanowym 328

podczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :) Ciasto:  6 jajek,  300g masła,  15 czubatych łyżek mąki tortowej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 szklanka cukru,  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczypta soli,  łyżka cukru waniliowego. Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem(...)Powinno wyjść około 10 placków. Krem:  1200 ml śmietany 30 lub 36% (najlepiej dać pół takiej, pół takiej),  2/3 szklanki cukru pudru,  sok z 1 lub 1/2 cytryny. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny (ewentualnie może być skórka z cytryny). Kremem przełożyć placki oraz wierzch

Z miłości do słodkości
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 274

Zapiekane naleśniki z twarogiem zalane  śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku  wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na

Ala piecze i gotuje
Pierogi z jagodami 76

pierogi z jagodami , za każdym razem było ich oczywiście za mało, aby najeść się na cały rok. Ciekawostką podpatrzoną u Mamy było dodanie do jagodowego farszu budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, w efekcie czego jagodowe nadzienie miało o wiele ciekawszy smak. Składniki na pierogi z jagodami 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka(...)potrzeby podsypać mąką. Przykryć je folią i odstawić na 15 minut. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkowywać na cienki placek i wykrawać szklanką krążki. Na środek nałożyć porcję jagód, zlepić brzegi. Gotowe pierogi przykryć bawełnianą ściereczką, aby ciasto nie obeschło i przygotować pierogi z pozostałych 3 części. W dużym

niecodziennikpary
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 186

jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy. Mazurek ozdabiamy póki masa kajmakowa jest ciepła i całkowicie nie stężeje. SKŁADNIKI SPÓD 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g drobnego cukru lub cukru pudru 150 g masła / zimnego 1 jajko MASA KAJMAKOWA 400 ml śmietany 30% 1/2 szklanki brązowego cukru 90-100 g gorzkiej czekolady(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków ciasta formujemy wałeczek. Przyklejamy go do boków ciasta, formując rant. Spód ciasta nakłuwamy widelcem

cool and minty
Mocno czekoladowa tarta z wiśniami 117

Tarta wprost rozpływa się w ustach. Idealna propozycja dla osób lubiących brownie. Najlepiej smakuje podana jeszcze na ciepło, kiedy czekolada jest płynna i cudownie wypływa ze

Zielona Kuchnia
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5258

Składniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g

Świat Domowej Kuchni
Murzynek z rodzynkami i kremem 147

23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka.  Krem:  0,5 l mleka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 200g masła 1 szklanka rodzynek 2 łyżki kakao   Polewa: 100g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru 1 łyżka masła(...)jednej części dodajemy rodzynki, a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy Wystudzone ciasto przecinamy na 2 cienkie blaty. Na jeden wykładamy krem z rodzynkami, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy krem z kakao. Wierzch polewamy polewą Polewa: Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania