Czy znalazłby się tu ktoś, kto nie lubi knedli? Szczególnie tych z dodatkiem truskawek? Myślę, że zgłosiłoby się mało osób J Ten przepis jest u mnie
Calzonella.comDla mnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli
Calzonella.comjest specjalnie porażający, co nie oznacza, że nie jest smaczny. Serdecznie polecam. Składniki: ciasto: 360 g masła 6 jajek 210 g cukru 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: barwniki spożywcze* żelki(...)barwnika i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach
na moim stole...roztopionego masła 3 jajka szczypta soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania jagodzianek Nadzienie: 200-250 g jagód 4-5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Kruszonka: 50 g masła 50 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Przygotować rozczyn - mleko wlać do miski, dodać drożdże, połowę cukru i jedną łyżkę mąki(...)wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią. Ciasto ponownie krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Podczas wałkowania ciasto trzeba podsypać mąką, żeby się nie kleiło. Wycinać z ciasta krążki o średnicy ok. 8 cm - można użyć wycinaczki lub szerokiej szklanki
Kulinarne Inspiracjesię zwijała, dlatego osobą, którym bezy się nie udawały tutaj wyjdzie wszystko idealnie. Składniki na ciasto bezowe: 6 białek 330 g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków(...)równo na przygotowanej formie i piec 40 min. Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia. Składniki na krem : 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru
Kubki smakusmak jest obłędny! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA CIASTO LALUŚ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 6 jaj 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1000 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki kakao Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną(...)push({}); Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier dokładnie się połączy z masą, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, nadal miksując do połączenia składników. Placek smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy 1/2 masy. Przykrywamy drugim plackiem. Drugi placek również smarujemy konfiturą porzeczkową i wykładamy resztę masy. Wierzch ciasta posypujemy kakaem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plsmak jest obłędny! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA CIASTO LALUŚ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 6 jaj 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1000 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki kakao Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną(...)push({}); Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier dokładnie się połączy z masą, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, nadal miksując do połączenia składników. Placek smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy 1/2 masy. Przykrywamy drugim plackiem. Drugi placek również smarujemy konfiturą porzeczkową i wykładamy resztę masy. Wierzch ciasta posypujemy kakaem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plwersję pieczoną na słodko z owocami. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE(...)Przepiórki – 2 sztuki po ok. 150g – Groszek mrożony – 200g – Ziemniaki – 8-10 sztuk w zależności od wielkości – Cebula – Bulion drobiowy 250 ml – Wino białe 250 ml – Mąka lub skrobia ziemniaczana – 1 łyżka – Masło – 4 łyżki – Oliwa – Sól himalajska drobna – Pieprz do smaku PRZEPIS: 1. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Ugotuj prawie do miękkości. Usmaż na maśle z odrobiną oliwy
globuskulinarnypodane jest w składnikach. Kiedy utrzemy nasz cukier i masło, dodajemy po jednym jajku po każdym chwile miksując. W osobnym naczyniu przesiewamy wszystkie sypkie składniki takie jak mąka, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Taką mieszankę dodajemy do naszych jajek cukru i masła i łączymy wszystko ręcznie łopatką lub szpatułką. Połączone składniki wylewamy i rozprowadzamy równomiernie na blaszce(...)będzie za bardzo się lepiła możemy dodać nieco więcej mąki, a gdy będzie za słucha ciut więcej masła, jednak nie powinno być z tym problemu. Gotową kruszonkę można nakładać plackami bądź tak jak ja rozcierałam ją w dłoniach nad ciastem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 175*C przez 45 -50 minut monitorując ostatnie 5 minut :) Smacznego
W Moim Magicznym Domupierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Dzisiaj u mnie kotlety z piersi kurczaka i papryki. Ciekawe połączenie dwóch smacznych składników. Kotlety robi się błyskawicznie(...)dłoniach niewielkie kule, które delikatnie spłaszczamy. Uformowane placuszki przełożyć na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem rzepakowym. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu dobrze jest ułożyć placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego :) Źródło: kulinarneinspiracjefutki linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniJuż dawno miałam ochotę na sernik, a ten placek mogłabym jeść bardzo często. Oczywiście jak to ja musiałam go trochę podrasować w końcu jest tyle fajnych smaków, które mogą nadać jakieś intensywne doznanie oczywiście smakowe;). Sernik z truflą brzmiał na tyle intrygująco, że nie mogłam się mu oprzeć. Smak zaskakujący na pewno nie przypomina w żaden sposób sernika tradycyjnego(...)półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka olejku waniliowego 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej. Formę o średnicy 23 cm- ja miałam
Kubki smakuszklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 5 żółtek Masa z białek : 5 białek 300 g orzechów ziemnych posiekanych 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 /2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 600 ml przegotowanej wody Masa budyniowa : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary(...)Wszystko delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć
Sama słodycz i szczypta chilidotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli
Kuchnia Beatyłyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto(...)Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem na gładki krem. Upieczone i ostudzone placki przekładamy kremem. Schładzamy w lodówce i gotowe :) Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotujezimno, cimno i do domu daleko. Głodni i zmarznięci wchodzimy na Krupówki i wybieramy według nas najbardziej góralską karczmę. Menu typowe, ja od razu rzucam się na kwaśnicę i placki po zbójnicku. No i grzaniec oczywiście. Porcje były takie, że nie byłam ich w stanie zjeść. Szczerze? Pierwsza w życiu kwaśnica nie zrobiła na mnie piorunującego wrażenia. Wydała(...)tymiankiem. Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min. Kwaśnica najlepsza podobno z prażuchami. 4-5 średnich ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej (lub pół na pół z ziemniaczaną) sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1 cebula 1 kabanos Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu ( one mają się ugotować, a nie rozgotować! ). Przed końcem
bastalena