beszamelowym 8. Gemista - nadziewane ryżem warzywa (pomidory, cukinia, bakłażan, papryka (V) ale zdarza się z mięsem więc lepiej dopytać. 9. Stifado - gulasz wołowy 10. Kolokithokeftedes - placki z cukinii i sera feta. Przepis na Kolokithokeftedes znajdziesz TU! (V) 11. Spetsofai - gulasz z papryki i kiełbasy 12. Sardynki, ośmiornica grillowana, smażone kalmary – Grecy przyrządzają(...)zapiekanka z ciasta filo z nadzieniem z cukinii i sera feta (V) 16. Prasopita - zapiekanka z ciasta filo z nadzieniem z pora i sera feta (V) 17. Tomatokeftedes – placki pomidorowe (V) 18. Gigantes plaki – zapiekana fasola w sosie pomidorowo-warzywnym (V) 19. Loukaniko – greckie kiełbaski z ziołami i skórką pomarańczową 20. Kofty – szaszłyki z mięsa mielonego Co zjeść
Czarnawisienkarazy zdarzyło się Wam pomyśleć o serniku, ale chęci na przygotowanie całej blaszki placka zabrakło? Mam na to idealne rozwiązanie! Skyrniczek – czyli mini sernik na szybko na pewno zadowoli Wasze podniebienie Jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Możecie dodać do niego suszoną żurawinę, rodzynki albo świeże owoce. W zależności na co macie akurat ochotę. Moja dzisiejsza wersja(...)wypróbować mini serniczek z wykorzystaniem skyra! Skyrniczek – czyli mini sernik na szybko – składniki (foremka 23x15cm): 1 jajko, 300g skyru naturalnego, 5 łyżek kaszy manny, czubata łyżka skrobi ziemniaczanej, garść suszonej żurawiny, 3 krople aromatu waniliowego, mała szczypta sproszkowanej stewii (około 1/6 łyżeczki), odrobina oleju kokosowego lub masła do wysmarowania foremki. Sposób przygotowania Najpierw wrzucamy do miski jajko
Natka Pietruszkidrożdży (100 g), 1 szklankę mleka, 1 jajko, 1/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżeczki cukru waniliowego. Nadzienie jagodowe: 300 g jagód, 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Jagody przebierz, umyj pod bieżącą wodą i przełóż na durszlak, aby obciekły. Jajko sparz. Mleko podgrzej w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Letnie mleko przelej do miski. Drożdże rozkrusz(...)wymieszaj z pozostałymi składnikami farszu. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę lub inną płaską powierzchnię oprósz mąką. Oprószonymi mąką dłońmi każdą porcję ciasta rozpłaszcz. Na każdy placek nałóż porcję nadzienia jagodowego i dokładnie zlep jego brzegi. Tak przygotowane jagodzianki przełóż na stolnicę lub inną płaską powierzchnię (pamiętaj o zachowaniu odpowiednio dużych ostępów pomiędzy ciastkami), przykryj ściereczką
blog.moje-pasje.infołyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej krem budyniowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej 20 dag masła polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu gęstego ponadto 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Wykonanie(...)następnie studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce przestudzonego budyniu ucieramy na jednolitą masę. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wody odstawiamy do stężenia. Ciasto kroimy na dwa placki, na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy budyniowej na masę wylewamy stężałą galaretkę na galaretkę układamy biszkopty i drugą część masy przykrywamy drugą połową ciasta. Przygotowujemy polewę: masło rozpuszczamy
kgwjanczewoziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie(...)wody ok.1/4 szklanki. dodajemy do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto kroimy na połowę. Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową. Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę
W kuchennym oknie EwySkładniki: 1 sztuka kabaczek, 5 sztuk ziemniaki, 1 sztuka jajka, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięSezon na truskawki trwa, więc na niedzielny deser proponuję ciasto kruche z tymi owocami. Dostępność sezonowych owoców jest świetną okazją, by wykorzystać je do różnych ciast
Smakołyki BerenikiNo to wybraliście drób. A jak wybraliście drób, to dziś będzie coś co przypomina mi moją kochaną babcię. Pochodziła ona z Wielkopolski i tam jada się
BaRepasprzepisu, wizualnie ciasto jest bardzo ciekawe dlatego postanowiłam go wykonać. Ciasto ogólnie jest bardzo proste poza kwestią galaretki. Jak zwykle musiałam wybrać coś dziwnego zamiast upiec standardowy placek. Na masie należało ułożyć paski biszkoptu co też zrobiłam i między nie wyciąć paski galaretki. Od razu uprzedzam, że lepiej jest wlać tężejącą galaretkę w rowki. Należy jednak uważać, żeby(...)smakuje. Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 25 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki
ciastkarnia na kruchym spodziespożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem i piją kompot z suszu. Po posiłku rodziny kolędują. Na stole ustawia(...)sałatką ziemniaczaną. Przed posiłkiem Czesi łamią się opłatkiem z miodem. Na stole ustawia się chleb jako oznaka błogosławieństwa. Wieczerzę otwiera zupa rybna. Czesi jedzą też kaszę z suszonymi grzybami. Wśród deserów odnajdziemy pierniki pokryte lukrem, waniliowe rogaliki, kokosanki, a także chałkę z bakaliami. Duża część dań wywodzi się z Austro-Węgier oraz Niemiec np. sałatka ziemniaczana. Dawniej
ProstePesto.pldomu nikt ciasta nie omija szerokim kołem. Makowa krajanka z cytrusową pianką 24 kawałki, Tortownica o średnicy 30 cm Składniki: Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli do smaku tłuszcz do posmarowania, mąka do oprószenia Biszkopt(...)papieru do pieczenia. Boki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij tortownicę ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut. Ostudzony biszkopt rozkrój na dwa placki. Przygotuj znowu tortownicę do pieczenia makowego biszkoptu. Białka ubij na sztywno. Następnie zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając pianę.Kiedy Już dodałaś cały cukier a piana jest
codojedzeniaCzas czytania: 2 min Koreańskie gofry z łososiem , czyli obiad w wersji fit. Gofry są wspaniałe również na śniadanie albo popołudniowa przekąska. Placki czy też klasyczne naleśniki potrzebują sporej ilości tłuszczu do ich przygotowania, a gofry nie i to jest ich wielka zaleta! Gofry przygotowane są z mieszanki mąki pszennej i ryżowej co sprawa, że są bardzo chrupiące(...)łososia dodawane są krewetki, mięso kraba, ośmiorniczki i kalmary. Oczywiście możecie spróbować również z wymienionymi dodatkami, jeśli tylko będziecie mieli dostęp do świeżych owoców morza. Zapraszam również na gofry ziemniaczane lub gofry z cukinii . Print Gofry z łososiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe gofry na obiad lub kolację w wersji light
SprawdzonaKuchnia.plCiasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie(...)posypać masłem. Wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Piana z białek: 2 białka 1 łyżka cukru szczypta cynamonu 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Pianę z białek wyłożyć na upieczone ciasto, piec kolejne kilka minut, do zarumienienia
Domowa cukiernia Ewymanitoba, z dużą zawartością białka. Taka mąka nadaje ciastu dużą sprężystość. Można również użyć mąki tortowej. Polecam bardzo, jako lżejszą alternatywę dla tradycyjnych paczków. Przepis z tej strony: click Pączki ziemniaczane Składniki na ok. 30 średnich paczków: 1/2 kg mąki + mąka do podsypania( u mnie tradycyjnie manitoba) 1/2 kg ugotowanychh ziemniaków ( najlepsze sa sypkie) 2 jajka 100 g masła(...)sporo urośnie), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i lekko podsypujemy mąką. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm i szklanką wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Każdy placuszek lekko rozciągamy palcami, a na środek nakładamy powidła i dobrze sklejamy. Odkładamy na podsypany
Mia Cucina SofietaWitam serdecznie Tym razem chciałabym się podzielić przepis na pyszny sernik z sera z wiaderka. Sernik jest bardzo smaczny, delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Polecam
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto z rabarbarem pod bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, lekko winne dzięki rabarbarowi i proste w przygotowaniu. Mamy sezon na rabarbar
Uwaga Babcia Gotujeszklanka mleka 2 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku łyżka cukru waniliowego szczypta soli tłuszcz do przecierania patelni Nadzienie: 200 g twarogu półtłustego cukier do smaku łyżka mąki ziemniaczanej żółtko łyżka soku z cytryny Sos: 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 szklanki wody 3 goździki szczypta cynamonu łyżka skórki otartej z cytryny szczypta soli miód do smaku łyżka(...)widelcem. Patelnię przecieramy tłuszczem i smażymy naleśniki. Po lekkim ostygnięciu smarujemy masą twarogową, zostawiając wolny brzeg, aby nam nic nie wypływało. Składamy na cztery w tzw kopertę. Takie placki układamy na suchej patelni, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wolno. Chodzi aby masa się ścięła i całość była gorąca. Podajemy wprost z patelni z ciepłym sosem. I to jest dobre
Dieta moja pasjaPo kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym
Kraina Miodem Płynąca