placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:261/314)

Biszkopt z kremem malinowo-śmietanowym i kremem serowo-czekoladowym 140

Ciasto jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać . Zapraszam do wypróbowania :)    Składniki na biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka płaska mąki tortowej 3 łyżki oleju 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na krem z malinami : 500 g mrożonych malin w całości 4 łyżki cukru(...)cukrem i cukrem waniliowym na sztywno następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę i chwilkę mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na pół , spodnią część przekładamy do blaszki i wykładamy krem malinowy.Przykrywamy drugim plackiem. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody i odstawiamy do delikatnego stężenia. Ser przekładamy do blendera i miksujemy z 2 łyżkami cukru,nutellą i mlekiem, następnie wlewamy do galaretki

Sama słodycz i szczypta chili
CYTRYNOWY PUSZEK 145

Delikatne puszyste biało ciemne ciasto, identyczne jak w Oczach Carycy a pomiędzy nim bajecznie puszysta cytrynowa masa. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki(...)galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę, i miksować do chwili aż śmietana i galaretka się połączy. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy krem cytrynowy, przykrywamy drugą częścią ciasta, polewamy polewą. Ciasto wstawić do lodówki,  najlepiej smakuje na drugi dzień. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ciasto przekładane z jabłkami 164

Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru Masa budyniowa 1 budyń 40g 1,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki(...)jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec wlać zimną galaretkę. Ubić do połączenia się składników. Wylać na biszkopt. Odkładamy

magiczna kuchnia Kasi
Pieczeń rzymska czyli pieczeń z jajkiem 64

sprawdzi się bowiem nie tylko podczas wspomnianej już mięsnej uczty, ale także na obiad czy kolację, również na klasyczne kanapki czy sandwicze. Pieczeń rzymską możemy podać z tłuczonymi ziemniakami, ziemniaczanymi talarkami oraz pysznymi sosami takimi jak sos musztardowy czy koperkowy. Dobrym pomysłem jest także podanie pieczeni z zestawem ulubionych surówek. Wówczas uzyskamy pyszny i pełnowartościowy obiad dla całej rodziny(...)masę dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia. Z masy formujemy prostokąt o wymiarach 35 na 20 centymetrów. Na środku układamy rządkiem jajka. Zakładamy boki placka razem z pergaminem i w ten sposób formujemy pieczeń, papier od góry zwijamy, całość wykładamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, pieczemy przez 75 minut

ProstePesto.pl
Oczy carycy 132

delikatne, tylko orzechy na wierzchu powodują, że musimy lekko pochrupać. A dlaczego oko: :) sami się przekonajcie:) Składniki:  ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki(...)dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy drugą połowę kremu. Przykrywamy wszystko drugim plackiem

na moim stole...
Oczy Carycy 415

nasączone w kawie, orzeźwiającego akcentu nadaje galaretka a masa budyniowa łączy wszystko w doskonałą całość.  Ciasto jasne:  6 białek  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/4 szkl budyniu śmietankowego ( proszek)  1 łyżka octu  1/3 szklanki oleju  Ciasto ciemne:  6 żółtek  2 jajka  6 łyżek(...)miękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia.  Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).  Na galaretkę wyłożyć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rabarbar pod kruszonką 561

żywnościowych Zobacz również więcej przepisów z rabarbarem oraz słodkości z owocami Przepis na rabarbar pod kruszonką Składniki na nadzienie 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru (36 g) łyżeczka skrobi ziemniaczanej (12 g) łyżka masła (12 g) na kruszonkę szklanka mąki (140 g) pół kostki masła * (100 g) 6 łyżek cukru (72 g) * o temperaturze pokojowej Czas przygotowania(...)minut Ilość : 4 kokilki o średnicy 8 cm lub 3 o średnicy 10 cm Przygotowanie Rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka. Następnie dodajemy cukier , skrobię ziemniaczaną oraz masło . Całość gotujemy na średniej mocy palnika około 5-10 minut w zależności od wielkości łodyg rabarbaru. Rabarbar powinien nieco zmięknąć , ale nie rozpadać się. Później mąkę , masło

WegePrzepis
Ciasto anielskie 72

wyłożonej papierem do pieczenia ok 30 minut w 180 st. C Krem orzechowy: 200 g masła 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru, jeżeli używacie budyniu bez cukru 8 łyżek mielonych orzechów (użyłam włoskich ale mogą być laskowe) 2-3 łyżki wódki (od warunkiem że ciasta nie będą(...)cytryny 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru opcjonalnie malibu lub odrobina wódki (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci) Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na 3 równe placki. Spodni placek nasączamy ponczem i wykładamy masę orzechową. Na masę wykładamy kolejny placek, który nasączamy i wykładamy na niego masę kokosową. Przykrywamy trzecim plackiem, który także nasączamy. Ja zostawiłam

Cynamonowe szczęście
Marysieńka 177

łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy 5 żółtek 170g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie powoli żółtka. Kolejno przesiane mąki z proszkiem do pieczenia(...)Polewa: Zagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. Dodać 4 łyżki kakao  i dokładnie wymieszać.  Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową.  Gotowe

Tagebuch po polsku
Drożdżowe bułki z nadzieniem owocowym 153

tego typu słodkich drożdżowych bułek można użyć praktycznie każdy rodzaj owoców, czy też dżemów. Jeżeli są bardzo soczyste, bo świeże, to wystarczy wymieszać je z łyżką lub dwoma mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wody i nie dopuści do rozciapciania się ciasta podczas pieczenia. Czarne porzeczki podrasowałam cukrem różanym i tak oto wieczorem w całym domu rozszedł się słodki zapach(...)ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoja objętość (1-2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na 12 w miarę równych części. Każdą część rozwałkuj lub uformuj placek w dłoniach, następnie umieść na środku porcję nadzienia (kopiasta łyżka) i zlep brzegi. Takiego nieforemnego „pieroga” pokulaj na blacie, uformuj w owal i zlepieniem do dołu umieść

greenscarf
Pleśniak ze śliwkami 95

Bardzo prosty przepis na pyszne, domowe ciasto kruche ze śliwkami tzw. pleśniak. Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto, które świetnie pasuje

karolgotuje
Tort makowy 163

pieczenia, przekładamy masę makową i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno(...)krem kawowy, przykrywamy biszkoptem (można go nasączyć np wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem jeśli tortu nie będą jadły dzieci). Na biszkopcie rozsmarowujemy biały krem i przykrywamy drugim plackiem makowym i tort gotowy

Cynamonowe szczęście
Torcik z czarną porzeczką 124

kombinować ze smakami i dekoracjami rezygnując z masy cukrowej. Tutaj niezbyt słodki tort z kwaśśśśną czarną porzeczką. :-)  Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 350 ml śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 3 łyżki szklanki cukru pudru 1 śmietan fix 1 tabliczka mlecznej czekolady Masa porzeczkowa(...)miksera z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 5 . Na dolny placek wykładamy masę porzeczkową. Przykrywamy drugim plackiem, wykładamy masę śmietanową zostawiać trochę do obsmarowania wierzchu i boków. Tort dekorujemy owocami i batonami w dowolny sposób

Szefowa kuchni
Ziemniaczane kotlety z kaszą jaglaną i cukinią. Niezwykle aromatyczne. Najsmaczniejszy recycling obiadowy. Wegetariańskie. 355

michę młodego szczypiorku. Możecie dać aromatyczną i lekko piekącą bazylię, świetny będzie tu tymianek. Możecie użyć startej na tarce cebuli i czosnku. Inwencję twórczą trzeba wysilić i działać.  ZIEMNIACZANE KOTLETY Z KASZĄ JAGLANĄ I CUKINIĄ  Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (o jej właściwościach zdrowotnych pisałam tutaj ) 1 cukinia 2 duże pęczki(...)grubych oczkach ścieramy cukinię.Szatkujemy drobno całą zieleninę i wrzucamy do ziemniaków. Całość doprawiamy starannie kozieradką, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie masę ręką i formujemy okrągłe lub podłużne placki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na średnim ogniu placki przez 2 - 3 minuty na złoty kolor, po czym przewracamy je dna drugą stronę i smażymy jeszcze przez

Naturalna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania