istotne, frużelina truskawkowa jest doskonałym zamiennikiem sklepowych dżemów, które w istocie zawierają spore ilości cukru i substancji konserwujących. W domowej frużelinie mamy jedynie kilka łyżek cukru, naturalne owoce, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. W niektórych przepisach znajdziemy także żelatynę, która stworzy galaretowatą konsystencję, jednak nie jest ona wymagana. Frużelina truskawkowa – przepis Każda osoba, która chce zrobić ciasto(...)wody; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; sok z cytryny do smaku. Truskawki należy umyć, usunąć szypułki oraz pokroić owoce w kostkę. Przełożyć je do garnka i zasypać cukrem, a następnie odczekać około 40 minut, aż puszczą sok. Kiedy będą gotowe, należy dodać sok z cytryny i rozpocząć gotowanie, najlepiej przez kilka minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie
Ugotowane pozamiataneJagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co
Dieta moja pasjaKoniecznie sami o tym się przekonajcie. Babka czekoladowa - składniki: 150g masła lub margaryny 150g cukru 3 jajka 120g mąki pszennej (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml) 70g mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki) 30g kakao (1/4 szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady 2 łyżki mleka Babka czekoladowa - przygotowanie: Masło/margarynę z cukrem utrzeć(...)Babka czekoladowa - dodatkowe informacje: (*) Uwaga! U mnie masa zajmuje 1/3 formy i podczas pieczenia ciasto ładnie wyrasta zajmując całą blaszkę. Nie przejmujcie się, że wyjdzie Wam "placek". Używam formy z kominkiem. Przepis na wielkanocną babkę już macie, więc przy okazji chciałabym Wam polecić sklep z pięknymi obrusami, ale i nie tylko. Koniecznie odwiedźcie stronę marpuch.pl ! Jeśli śledzicie mnie
Di gotujemiodzie, które po nadaniu im odpowiedniego kształtu smakują jak batoniki musli :) oraz płatkami migdałowymi, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi. Składniki na ciasto: 300 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 82 % (zimnego) 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1 łyżka wody (bardzo zimnej) Orzechy w miodzie: 120 g orzechów włoskich (posiekanych) 60 g masła(...)wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Przygotować prostokątną formę na tarte o wymiarach 35x11 cm. Wysmarować ją dokładnie (ale cieniutko) masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5-6 mm i wykleić nim formę (dno i boki). Ponakłuwać widelcem. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, możemy ulepić dodatkowe brzegi ozdobne i upiec je osobno
Świat Ciastamąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej parę kostek białej czekolady POLEWA: 200 g czekolady białej 1/2 szklanki mleka Krem z ricottą. W części mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę zagotować z cukrem. Wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Do gorącego budyniu wrzucić parę kostek białej czekolady i przestudzić. Zmiksować razem z ricottą uzyskując gładki(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Nakładać po łyżce kremu i zlepiać jak pierogi, ale łączeniem do góry. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia. Wkład do gotowania
https:KKuchniaMniamKrokiety ziemniaczane z serem, kiełbasą i jajkiem to doskonałe danie na bardzo pyszny i apetyczny obiad. Polecam podawać go np. z sosem koperkowym, czosnkowym bądź grzybowym. Najlepiej do krokietów smakuje surówka z kapusty peki ń skiej. Składniki: 1 kg. ugotowanych ziemniaków 250gr. mąki pszennej 4 jajka 1 pętko kiełbasy 10 dkg. sera żółtego przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz(...)następnie kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na suchej patelni. Wszystko wsypujemy do miski, doprawiamy i mieszamy. Po upływie czasu z każdej części robimy okrągły placek, na środek placka nakładamy farsz i zwijamy krokiety. Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar
Smaczne Potrawyjeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami. Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka. Kruche zawijaski makowe Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 60g masła 20g (1 łyżka) miodu 1 żółtko 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia nadzienie 75g suchego maku (125g po ugotowaniu i zmieleniu) 1,5 łyżki(...)rozpuścić i ostudzić) - składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto - ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia (40x40cm), przykryć folią spożywczą, rozwałkować na grubość kilku milimetrów, na placek o wymiarach mniej więcej 24x34cm, nie podsypywać mąką - rozwałkowany placek włożyć do lodówki, schłodzić przez 20-30 minut - do rondelka przełożyć miód i masło, gdy się rozpuszczą, dodać
Smakołyki Berenikiskórka starta z dwóch cytryn, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masa: woda 500 ml, cukier 1 szklanka, żółtka 2 szt, cukier puder 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, sok z 3 cytryn kisiel cytrynowy 1 szt, dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki(...)cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień
kulinarne odsłony patiCzy znalazłby się tu ktoś, kto nie lubi knedli? Szczególnie tych z dodatkiem truskawek? Myślę, że zgłosiłoby się mało osób J Ten przepis jest u mnie
Calzonella.comDla mnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli
Calzonella.comjest specjalnie porażający, co nie oznacza, że nie jest smaczny. Serdecznie polecam. Składniki: ciasto: 360 g masła 6 jajek 210 g cukru 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: barwniki spożywcze* żelki(...)barwnika i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach
na moim stole...roztopionego masła 3 jajka szczypta soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania jagodzianek Nadzienie: 200-250 g jagód 4-5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Kruszonka: 50 g masła 50 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Przygotować rozczyn - mleko wlać do miski, dodać drożdże, połowę cukru i jedną łyżkę mąki(...)wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią. Ciasto ponownie krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Podczas wałkowania ciasto trzeba podsypać mąką, żeby się nie kleiło. Wycinać z ciasta krążki o średnicy ok. 8 cm - można użyć wycinaczki lub szerokiej szklanki
Kulinarne Inspiracjesię zwijała, dlatego osobą, którym bezy się nie udawały tutaj wyjdzie wszystko idealnie. Składniki na ciasto bezowe: 6 białek 330 g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków(...)równo na przygotowanej formie i piec 40 min. Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia. Składniki na krem : 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru
Kubki smakusmak jest obłędny! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA CIASTO LALUŚ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 6 jaj 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1000 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki kakao Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną(...)push({}); Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier dokładnie się połączy z masą, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, nadal miksując do połączenia składników. Placek smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy 1/2 masy. Przykrywamy drugim plackiem. Drugi placek również smarujemy konfiturą porzeczkową i wykładamy resztę masy. Wierzch ciasta posypujemy kakaem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plsmak jest obłędny! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA CIASTO LALUŚ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 6 jaj 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1000 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki kakao Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną(...)push({}); Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier dokładnie się połączy z masą, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, nadal miksując do połączenia składników. Placek smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy 1/2 masy. Przykrywamy drugim plackiem. Drugi placek również smarujemy konfiturą porzeczkową i wykładamy resztę masy. Wierzch ciasta posypujemy kakaem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plwersję pieczoną na słodko z owocami. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE(...)Przepiórki – 2 sztuki po ok. 150g – Groszek mrożony – 200g – Ziemniaki – 8-10 sztuk w zależności od wielkości – Cebula – Bulion drobiowy 250 ml – Wino białe 250 ml – Mąka lub skrobia ziemniaczana – 1 łyżka – Masło – 4 łyżki – Oliwa – Sól himalajska drobna – Pieprz do smaku PRZEPIS: 1. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Ugotuj prawie do miękkości. Usmaż na maśle z odrobiną oliwy
globuskulinarnypodane jest w składnikach. Kiedy utrzemy nasz cukier i masło, dodajemy po jednym jajku po każdym chwile miksując. W osobnym naczyniu przesiewamy wszystkie sypkie składniki takie jak mąka, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Taką mieszankę dodajemy do naszych jajek cukru i masła i łączymy wszystko ręcznie łopatką lub szpatułką. Połączone składniki wylewamy i rozprowadzamy równomiernie na blaszce(...)będzie za bardzo się lepiła możemy dodać nieco więcej mąki, a gdy będzie za słucha ciut więcej masła, jednak nie powinno być z tym problemu. Gotową kruszonkę można nakładać plackami bądź tak jak ja rozcierałam ją w dłoniach nad ciastem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 175*C przez 45 -50 minut monitorując ostatnie 5 minut :) Smacznego
W Moim Magicznym Domupierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Dzisiaj u mnie kotlety z piersi kurczaka i papryki. Ciekawe połączenie dwóch smacznych składników. Kotlety robi się błyskawicznie(...)dłoniach niewielkie kule, które delikatnie spłaszczamy. Uformowane placuszki przełożyć na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem rzepakowym. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu dobrze jest ułożyć placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego :) Źródło: kulinarneinspiracjefutki linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniJuż dawno miałam ochotę na sernik, a ten placek mogłabym jeść bardzo często. Oczywiście jak to ja musiałam go trochę podrasować w końcu jest tyle fajnych smaków, które mogą nadać jakieś intensywne doznanie oczywiście smakowe;). Sernik z truflą brzmiał na tyle intrygująco, że nie mogłam się mu oprzeć. Smak zaskakujący na pewno nie przypomina w żaden sposób sernika tradycyjnego(...)półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka olejku waniliowego 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej. Formę o średnicy 23 cm- ja miałam
Kubki smakuszklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 5 żółtek Masa z białek : 5 białek 300 g orzechów ziemnych posiekanych 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 /2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 600 ml przegotowanej wody Masa budyniowa : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary(...)Wszystko delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć
Sama słodycz i szczypta chilidotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli
Kuchnia Beatyłyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto(...)Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem na gładki krem. Upieczone i ostudzone placki przekładamy kremem. Schładzamy w lodówce i gotowe :) Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotuje