placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:254/337)

SEROWIEC ZAWIJANY Z WIŚNIAMI 147

cukru pudru 60 dag mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek mleka 12 łyżek oleju   Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l)   Posypka:   10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła   Ciasto:   Mąkę wymieszać z proszkiem(...)litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać. Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie. Każdy placek zwinąć w roladę i wyłożyć do keksówki bądź ułożyć na blasze. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć na patelni na lekko złoty kolor. Wierzch  ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Gnocchi dyniowo-ziemniaczane 178

SKŁADNIKI: 500 g. ugotowanych ziemniaków/tłuczonych 500 g. upieczonej dyni/ zmiksowanej (przepis znajdziecie tutaj   http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/pieczona-dynia.html ok. 150 g. mąki pszennej + do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki startego sera (parmezan lub inny długo dojrzewający) 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko plus 1 żółtko PRZYGOTOWANIE: Przygotować i odmierzyć puree z ziemniaków(...)ugotowaniu). Ziemniaki i dynię ostudzić. Mąki przesiać, dodać ziemniaki,dynię i starty ser, doprawić solą, paprykami. Wbić jajko oraz żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wycinać małe kółeczka (np. kieliszkiem). Zagotować osoloną wodę, łyżką cedzakową wkładać gnocchi do wrzątku. Gdy wypłyną, odczekać jeszcze kilkanaście sekund. Jeżeli chcemy gnocchi

Kopystką po garach
pocałunek cygana 464

przy nim nie bardzo dużo, warto więc zachować ten przepis:) składniki: ciasto: 300 g gotowej masy makowej z puszki 250 g cukru 150 margaryny 6 jajek 3 łyki mąki ziemniaczanej 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżka mielonej kawy 1 łyżeczka sody szczypta soli krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka(...)końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na wa cienkie placki. Śliwki: Owoce wypestkować, pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować 3/4 szkl wody, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Kiedy masa

6niebo
Idealne jagodzianki 192

szklanki mleka (120 ml) 1 jajko 1 żółtko 25 g drożdży 100 ml oleju szczypta soli Jagodowe nadzienie: 150 g jagód 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: białko do wysmarowania bułeczek Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki(...)Następnie ciasto podsypujemy mąką. krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Jagody mieszamy z mąką i cukrem. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, aby powstał okrągły placek. Na jego środku umieszczamy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepiamy placki, dokładnie dociskając i rolujemy, aby powstał walec. Gotowe bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Pani Walewska 265

żółtka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy będą ubite dodawać powoli cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, rozwałkować, posmarować połowę powideł. Jeśli mamy dwie takie same formy, należy postąpić(...)wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze 20 minut. Placki ostudzić. Jedną szklankę mleka podgrzać. Dodać cukier, alkohol oraz aromat.   Pozostałe mleko połączyć z żółtkami i mąką. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu

Mania Gotowania
Strucla z serem i żurawiną 54

szklanki cukru 2 jajka M 150ml mleka 50g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 300g twarogu półtłustego1 jajko M 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej garść żurawiny albo rodzynków płatki migdałowe do posypania Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia(...)ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość). Twaróg rozetrzeć z cukrem, jajkiem, wymieszać z budyniem. Keksówkę (u mnie 11x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić wyjąć na stolnicę, rozwałkować na placek ok 30x35cm, posmarować masą serową, posypać żurawiną, zwinąć wzdłuż długiego brzegu, przekroić na pół, spleść i ułożyć w keksówce. Struclę przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia

Obiad gotowy
Tofu w sosie pomarańczowym 96

sosie pomarańczowym Tradycyjnie tofu powinno zostać usmażone na głębokim tłuszczu. Ostatnio jednak staram się gotować mniej tłusto, zdrowiej, ale nadal smacznie, tak więc w moim wydaniu obtoczone w mące ziemniaczanej tofu jest pieczone, a nie smażone jak to często bywa. Dzięki temu gotowy posiłek jest o wiele zdrowszy i nadal REWELACYJNY! Tofu pomarańczowe najlepiej smakuje podany z ryżem, sezamem(...)Zrób koniecznie azjatyckie bułeczki z patelni . Zachwycą Cię wyjątkowym farszem. Polecam Ci również Tofurybę ! Możesz zjeść ją w bułce lub zaserwować z ziemniakami lub ryżem. Bardzo chętnie robię również placki z brokułów , sałatkę z ogórka i sałatkę z brokułem … Wszystkie pozycje nawiązują do kuchni Azjatyckiej. Artykuł Tofu w sosie pomarańczowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami (szybkie i tanie) 135

czekolady (użyłam mlecznej z mojej ulubionej Cukieterii ) 1 słoik wiśni w syropie (polecam Dagomy ) (***) 2 łyżki mąki ziemniaczanej  Wiśnie odsączyć z syropu i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka oddzielić od białek.  Białka ubić na sztywno, a następnie połączyć z cukrem. Nie przerywając mieszania - dodawać po 1 żółtku i naprzemiennie olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem. (*) Ciasto piekłam w formie o średnicy 23 cm (wyszło dość wysokie), ale można użyć większej blaszki i upiec  pyszny placek. (**) 1 szklanka = 250 ml.  (***) Można użyć owoców świeżych, mrożonych lub z syropu

Di gotuje
Krokiety ze Szpinakiem i Białym Serem 387

białego sera  (tłustego lub półtłustego) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety ze Szpinakiem i Białym Serem - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę(...)dokładnego wymieszania składników. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka

Słodka Strona
Pulchny placek z rabarbarem i czekoladową pianką 228

Ciasto wyrosło bardzo wysokie, jest puszyste i mięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu Domogród Bardzo fajnie komponuje się z nim

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Miodownik królewski. 266

płynnego miodu   3 jajka 1 łyżeczka sody   2 łyżki kwaśnej śmietany   1 cukier waniliowy Składniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru   2 łyżki mąki ziemniaczanej    1/2 szklanki mąki tortowej   2 łyżki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka oleju Masa budyniowa : 1 l mleka   3 budynie(...)Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Przełożyć na stolnicę i zagnieść. Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.   Wykonanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo

Sama słodycz i szczypta chili
Rafaello 136

Kuchni Smaków: Rafaello . Tu nie potrzeba słów. fot. Izabela Magdalena   Rafaello Składniki:   Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, cały(...)śnieżkami, wlać rozpuszczoną czekoladę, wsypać 1 ½ paczki wiórek kokosowych – wymieszać. Całość równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Wierzch: 1 czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z wiórkami. Posypać wierzch. Placek odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena

Kuchnia smaków
Ciasto „Dwa Michały” 605

zrażą i zaufacie mi na słowo, że ciasto jest super:) Biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g białej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Krem ciemny(...)całość delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Przelewamy masę do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie placki. Po wystudzeniu każdy przekrawamy na dwa blaty. Orzeszki ziemne prażymy chwilę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przesypujemy je na deskę i drobno siekamy. Schłodzoną masę jasną wyjmujemy

Smaki Na Talerzu
Rolada bezowa 126

przełamują. Dlatego rolada jest idealnym pomysłem na zrobienie czegoś innego i niepowtarzalnego, czegoś, co zaskoczy naszych gości. Składniki: 6 białek 330g drobnego cukru do wypieków 1  łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Składniki na krem: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 2 żółtka 1 łyżka żelatyny konfitura z czarnej porzeczki Białka ubić(...)Ugotować budyń z 2 żółtkami w 1 szkl mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, ciągle mieszając dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Na upieczonym placku bezowym rozsmarować konfiturę z czarnej porzeczki, a na to nałożyć masę budyniową. Zwinąć roladę. Smacznego

Słodki Zakątek

Proponowane wyszukiwania