Najsmaczniejszy, aromatyczny sos grzybowy jaki jadłam. Przygotowanie tego sosu to czysta przyjemność.Idealny jako dodatek do makaronów, kotletów, placków, klusek czego tylko dusza zapragnie. Można nawet prosto z patelni wyjadać z kromką świeżego chrupiącego chleba. W tym roku grzybów nie suszyłam, tylko zamroziłam parę kilo. I tak oto narodził się pomysł, aby zrobić sos grzybowy. Grzyby chwilę rozmrażałam, jeszcze(...)drobno posiekaną natkę pietruszki (ja akurat nie miałam, ale z reguły jej używam). Starannie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, którego sobie nie żałujemy. Podajemy np. na wyśmienitych kotletach ziemniaczanych . Smacznego
Naturalna Kuchniarodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik. Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie i książkach kucharskich, ja jednak chciałam powtórzyć smak, który pamiętam. Po konsultacjach z mamą(...)łyżki kakao masa serowa 500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 2 jajka 50g masła 100g cukru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: - mąkę przesiać z kakao, dodać cukier i posiekane masło (nie prosto z lodówki, ale też nie za ciepłe) - podane składniki można połączyć dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać
Smakołyki Berenikicukru 4 jajka 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Polewa: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy(...)mieszankę wlać do wrzącego mleka. Gotować aż cała masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę a następnie powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Oba placki ciasta pokroić w podłużne paski o wysokości i szerokości około 3 cm. Gotowym kremem smarować (niezbyt grubo) paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne
Świat Ciastajest pyszne i szybko się je przygotowuje :) Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki pszennej Młynomag typ 550 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka oleju Składniki na krem: 2 puszki mleka skondensowanego nie słodkiego 1 cukier waniliowy(...)żeby wystawała do góry ponad blaszkę.Przełożyć spodni blat ciasta i nasączyć wodą z sokiem, następnie ułożyć przecięte na pół truskawki, na truskawki wyłożyć całą masę i przykryć drugim plackiem. Wierzch biszkoptu nasączyć wodą z sokiem. Cukier puder wymieszać z likierem ma być lekko lejący ale nie za bardzo. Wylać na ciasto i dobrze rozprowadzić, udekorować koralikami i posypką waflową
Sama słodycz i szczypta chiliCzy u Was też się to sprawdza, że nieszczęścia chodzą parami? Ja mam wrażenie, że wędrują co najmniej czwórkami i mocno trzymają się pod ręce, by
W mojej kuchnisamego solenizanta. Szczerze polecamy bo od dłuższego czasu jest to nasz numer jeden z wypieków 😍 Składniki (18-19 cm): Kruche kakaowe ciasto -90g skrobi ziemniaczanej -90g mąki ryżowej -50g mąki kukurydzianej -130g mąki owsianej bezglutenowej -70-100g zmielonych orzechów (dowolnych) -25g ciemnego kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny(...)tortownicy. 9. Posypać spód owocami, wlać budyń prawie do połowy tortownicy i wyrównać. 10. Na warstwę budyniu wykładać kruche ciasto partiami. Polecamy kawałki ciasta miażdżyć w rękach na gruby placek i układać obok siebie tworząc jedną warstwę. Znów posypać owocami, wylać budyń i na górze utworzyć kolejną ostatnią warstwę kruchego ciasta. 11. Całość piec
Candy Pandaskoniec ma być lekko rozpadający się i miękki. W razie czego można skrócić lub wydłużyć duszenie mięsa w sosie z warzywami. Doprawiam do smaku. Danie podaję z puree ziemniaczanym i surówką colesław. Idealnie pasować będą także pieczone ziemniaki i surówka z pora lub młoda kapusta. Smacznego Frittata Frittata to smaczna i prosta w przygotowaniu pozycja na ciepłe śniadanie(...)Wyrobione ciasto odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Możesz także włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Piekarnik wyłącz. Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kawałki, rozpłaszczaj na placki i smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączaj na papierowym ręczniku. Langosze podawaj ze śmietaną i tartym serem. Smacznego Pizza z patelni Prosty przepis
Zasmakuj KuchniTACOS Z INDYKIEM QUESADILLAS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – ŁĘŻNIE ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE Tortilla z szarpanym kurczakiem i sałatką z kapusty: – Zupa dla amatorów szparagów – Smaczna, prosta(...)folię spożywczą, około 10 minut. Gdy będzie gotowy poszarp mięso z pomocą dwóch widelców. 4. Z jogurtu, majonezu, soli, ząbku czosnku oraz pieprzu przygotuj dip jogurtowy. 5. Każdy placek tortilli delikatnie zarumień z dwóch stron na suchej patelni. 6. Na każdy nałóż po porcji kapusty, polej sosem jogurtowym i dołóż kurczaka. Posyp świeżą, delikatną pietruszką doniczkową i zwiń
globuskulinarnycieszy oko:) Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami(...)Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić z mlekiem. Wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Spód biszkoptu posmarować wcześniej dżemem lub konfiturami. Na to wylać tężejącą masę. Przykryć plackiem z wyciętymi serduszkami. Drugą galaretkę także przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łyżeczką wlewać ją w puste serduszka. Gdy galaretka stężeje za pomocą pędzelka na pozostałej części ciasta
My simple kitchenBardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po
Stare Garymęczyć. Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Chmurka z musem śliwkowym BISZKOPT ZWYKŁY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 1 l śmietany(...)niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą
Gotuję Testujęwaniliowej Na galaretkę: - 700g malin świeżych(ew. mrożone) - 3 galaretki malinowe - 900ml gorącej wody Na bezę: - 6 białek - 250g cukru drobnego - sok z połowy limonki(ew.cytryny) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) - 50g płatków migdałowych Bezę i kruche można zrobić dzień przed składaniem ciasta w całość. A idzie to tak. Wszystkie składniki można wyrobić na ciasto robotem(...)limonki i mąkę. Kilka obrotów i koniec. Na dużej płaskiej blasze odwróconej dnem do góry rysuję ołówkiem prostokąt odpowiadający wielkością górnym brzegiem blaszki, w której stygnie kruchy placek. Wykładam bezę wyrównanuję, ale niezbyt płasko, niech będą tu rożne obłoczkowe kształty. Posypuję płatkami migdałowymi i od razu wkładam do piekarnika. Musi być już w temperaturze 150 stopni
I tu będę miała takie teLucy: Składniki: Na ciasto: 8 jajek (białka i żółtka osobno) 1 i 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1/4 szklanki mąki zwykłej Na krem: 1 kostka margaryny (Palma z murzynkiem) 1,5 kostki masła 8 łyżek cukru 5 jajek (białka i żółtka osobno) 1 opakowanie cukru(...)Krem podzielić na dwie części (ok. 1/3 i 2/3). Do 2/3 kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać razem. Przełożenie: Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy placek nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć około połowę kakaowej masy, przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta również nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć większą część jasnego kremu (pozostała część - do ozdabiania toru), przykryć
My sweet a lifemąki tortowej szczypta soli 5 jajek Czerwony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki – brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy(...)się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią
Domowy Smak Jedzenia