placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:268/337)

Kukurydziane naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym 154

Naleśniki to zawsze dobra opcja. Można je serwować na śniadanie, obiad i kolację. I na słodko i wytrawne. Są łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne

HealthyCreations
Sernik snickers 89

masła   łyżka kakao (6 g) Masa sernikowa 6 jajek * 0,7 szklanki drobnego cukru (150 g) 1 kg twarogu Mój ulubiony *  5 łyżek mąki ziemniaczanej  (50 g) 150 g masy kajmakowej ** Wierzch sernika 150 g orzeszków ziemnych *** 300 g masy kajmakowej ** 80 ml śmietanki 30%  80 g czekolady mlecznej   * w temperaturze pokojowej, wyjęte minimum(...)tortownicy (26 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Żółtka wraz z cukrem miksujemy do białości. Następnie dodajemy białka , twaróg , mąkę ziemniaczaną i masę kajmakową , całość krótko miksujemy do gładkości. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę, w wyniku czego sernik mocno urośnie, a potem opadnie! Masę serową przelewamy na upieczony spód

WegePrzepis
Ciasto czekoladowe przekładane serem 206

Czas przygotowania: 50 minut Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm Przepis na ciasto czekoladowe przekładane serem: 7 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z sera: 1 kg mielonego sera białego twarogowego (może być z wiaderka(...)pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 30 - 35 minut, do suchego patyczaka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół, aby powstały dwa placki. Połową lekko tężejącej masy serowej posmarować przekrojony placek i przykryć drugą jego częścią. Na wierzchu rozsmarować i wyrównać drugą część masy z sera. Ciasto czekoladowe przekładane serem wstawić

Kuchcik gotuje
Sernik gotowany z polewą czekoladową. 125

łyżeczka amoniaku Składniki na masę: 1 i ½ kg sera białego dwukrotnie mielonego (może być z wiaderka) 4 żółtka 150 g masła 300 g cukru garść rodzynek 20 g mąki ziemniaczanej 130 ml mleka Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej (200 g) 60 ml mleka Instrukcje Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę i amoniak(...)masę przekładamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Mąkę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy, zagotowujemy. Odstawiamy i studzimy. Letnią masą przekładamy kolejno upieczone placki, pomiędzy wsypujemy rodzynki. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej i ciepłą polewamy ciasto. Wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą

To co lubię - gotuję i polecam
Pani Walewska (pychotka) 205

bezowa: Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy już się ubiją dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną. Ją należy już jednak wymieszać powoli, a nie mikserem, najlepiej drewnianą łyżką aż do połączenia się składników. Połowę ciasta wyjąc z lodówki. Rozwałkować je i wyłożyć na spód przygotowanej(...)ciągle mieszając od spodu aż się zagotuje. Powstały budyń odstawić do ostudzenia. Masło ubić do białości. Porcjami dodawać zimny budyń cały czas miksując. Powstałą masą posmarować jeden z przestudzonych placków. Możecie także wyłożyć połowę masy budyniowej, ułożyć na niej delicje, po czym dopiero na nie umieścić resztę masy. Przykryć drugim plackiem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Według mnie warto

Arbuziaki
Ciasto Rwane 365

lekkiego ostudzenia w uchylonym piekarniku a następnie studzimy w formie. Piana: 10 białek 360 g cukru 150 ml oleju 2 kisiele cytrynowe 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Gdy będzie dobrze ubite dodajemy delikatnie olej, ciągle ubijając. Następnie dodajemy 2 kisiele cytrynowe(...)wrzącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i tężejącą galaretką. Ucieramy na puszysty krem. Krem wykładamy na ostudzony placek. Galaretka jabłkowa: 1 kg jabłek szare renety 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżki wody 2 galaretki agrestowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier, wodę i na małej mocy palinka

Made By Mom And Son
Ciasto tortowe z brzoskwiniami 86

Ciasto tortowe z brzoskwiniami możecie zrobić zarówno w formie placka, jak i torta. Jest dość wysokie, nie za słodkie i naprawdę pyszne. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 232 x 32 cm Biszkopt I: 5 jaj 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt II: 5 jaj 5 łyżek cukru 3 łyżki(...)biszkopty przygotowujemy tak samo, różnica jest tylko taka, że w drugim dodajemy mniej mąki i dodatkowo kakao. Masa I budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 żółtka 2 kostki masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1. 1.5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki rozpuścić obie mąki, dodać

kruche babeczki
pyszne placki ziemniaczane z cukinią, czosnkiem, cebulą, porami... 181

Składniki: ziemniaki 1 kg, cukinia 1 średnia, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, pory 2 sztuki, jajka 2 sztuki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek

W Mojej Kuchni Lubię
chrupiące placki ziemniaczane z cukinią, cebulą, czosnkiem, koperkiem... 280

Składniki: ziemniaki 10 sztuk/mniejsze, cebula 2 sztuki/średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek 1/2 pęczka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka

W Mojej Kuchni Lubię
Malina, róża, limonka, czyli tort urodzinowy! 160

wprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki: (na tortownicę 18cm) BISZKOPT: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru różanego 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 500ml kremówki 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy) 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 limonki PONCZ: 1/2 szklanki ciepłej wody sok z 1 limonki 3 łyżki cukru(...)być sztywny. PONCZ: Połączyć wodę z sokiem i cukrem, wymieszać do rozpuszczenia cukru.  SKŁADANIE: Na paterze ułożyć pierwszy blat, naponczować, posmarować konfiturą oraz częścią kremu. Przykryć drugim plackiem, powtórzyć czynności. Przykryć trzecim, również naponczować i pokryć kremem razem z bokami. Ozdobić rozetkami z kremu, wiśniami i gruszkami kandyzowanymi. Schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Drożdżówki leśne 108

cukru 2 małe ajka 100 g masła 1 szczypta soli Dodatkowo 3 łyżki miękkiego masła 250 g jeżyn 150 g borówek amerykańskich 100 g jagód leśnych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 małe jajko +1 łyżka mleka Składniki na lukier 6 łyżek soku z cytryny cukier puder tyle ile wchłonie sok z cytryny, powinien powstać gęsty lukier(...)odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 55x32 cm, całą powierzchnię placka posmarować miękkim masłem (trzema łyżkami), następnie rozsypać owoce leśne Zwinąć placek w rulon, zwijanie zacząć od szerszego boku, rulon uformować i delikatnie ścisnąć, ostrym nożem podzielić

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt z jabłkami i pianką 168

Pyszne było...dawno robione...biszkopt , jabłka i pianka z mleka skondensowanego.. Biszkopt: 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka Ptasie mleczko: 1 galaretka 1 szkl.wody 1 szkl.mleka skondensowanego Oddzielić żółtka od białek. Białka(...)Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania].Wymieszać , lekko przestudzić i wyłożyć na jeden placek biszkoptu.Galaretkę rozrobić w 1 szkl.wody.Mleko skondensowane ubić, pod koniec dodając tężejącą galaretkę .Wyłożyć na masę jabłkową .Przykryć drugim plackiem biszkoptowym i odstawić do stężenia mas.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Knedle ze śliwkami i cynamonem 94

Knedle ze śliwkami to tradycyjne polskie danie , które składa się z gotowanych klusek z ciasta ziemniaczanego, wypełnionych śliwkami. Knedle są podawane na ciepło, polane masłem i posypane bułką tartą lub cukrem. Knedle ze śliwkami są popularne w sezonie letnim i jesieni, kiedy śliwki są słodkie i soczyste. Knedle ze śliwkami to smaczny i pożywny deser, który można również jeść jako(...)placek, u\u0142\u00f3\u017c w \u015brodku \u015bliwk\u0119 i zlep brzegi. Warto zadba\u0107 o to, aby ciasto by\u0142o jak najbardziej cienkie. Z tej ilo\u015bci powinno wyj\u015b\u0107 20 kulek.","text":"Z ciasta uformuj kulki o \u015brednicy 4 centymetr\u00f3w, rozp\u0142aszcz ka\u017cd\u0105 po kolei na d\u0142oni na ma\u0142y placek

ProstePesto.pl
Placuszki dyniowo-cukiniowe 68

Zaroiło się na naszym blogu od przepisów z dynią w roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale ja z Moniką owszem. Dzisiejsze

To co kocham
Urodziny w najbliższym gronie 160

porcji Składniki: Biszkopt czekoladowy 4 jajka, średniej wielkości 50 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki pszennej mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt cappuccino 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej mąki 50 g cukru 2 łyżki cappuccino bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem śmietankowy(...)papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij , ostudź i rozkrój na dwa placki. Przygotuj biszkopt cappuccino. Białko ubij na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki, proszek do pieczenia przesiej

codojedzenia
Tarta z borówkami 100

proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 średnie jajko 1 żółtko Składniki na nadzienie 2 szklanki borówek amerykańskich 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Instructions Do miski wsypać mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, szybko zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki mąki(...)się "ubrudzić" mieszanką. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczony spód równomiernie rozsypać owoce wraz z pozostałą mąką i cukrem. Resztę ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek. Odrywając nieregularne kawałki cieniutkiego ciasta układać je na wierzchu tarty. Tartę dopiekamy w 170 st C, przez około 25 minut. Po upieczeniu można posypać tartę cukrem pudrem. Smacznego

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort makowy z kwaśną śmietaną 206

pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubeczek (300-400 ml) gęstej, kwaśnej śmietany 30 % (President) Dodatkowo: dżem z czerwonych porzeczek pół szklanki posiekanych (zmielonych) orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto: Mak wsypać do garnka, najlepiej(...)suchego patyczka. Po upieczeniu obkroić brzegi, wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i wystudzić (najlepiej pozostawić na noc). Ciasto podzielić na 3 placki. Krem: 0,5 l mleka zagotować, w pozostałym (zimnym) rozprowadzić mąki, tak by nie było żadnych grudek. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę mączną i gotować, cały czas mieszając aż do powstania gęstej, jednolitej masy

My sweet a life
Placuszki dyniowo-cukiniowe 157

Zaroiło się na naszym blogu od przepisów z dynią w roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale

To co kocham
Wielkie zakupy i tort na urodziny. Kokosowo-truskawkowy 201

mnie o lekką palpitację, pojechaliśmy do rodziców C. podzielić się wrażeniami i nieco odsapnąć. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym w zanadrzu nie miała ciasta. Tym razem nie jakiegoś zwykłego placka, ale pełnoprawnego, choć niewielkiego tortu. Długo się zastanawiałam, co by tu mu tym razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest(...)nosem. Chyba nie ma lepszej rekomendacji. Tort kokosowo-truskawkowy Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 g wiórków kokosowych krem: 130 ml mleka kokosowego 100 g cukru 4 żółtka 2 listki żelatyny 120 g miękkiego masła 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze