placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:264/337)

Bezglutenowe wegańskie racuchy 120

Każdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)ręką. W mojej kuchni te składniki są praktycznie zawsze. Racuchowy głód więc mi nie straszny :) Składniki: - banan - 3 jabłka (lub 2 duże) - 1 szklanka płatków jaglanych - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mielonych nasion lnu - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie) - 2 łyżki oleju - 2 łyżki syropu z agawy (lub innego słodu) - 1/2 szklanki rodzynek Banana, mąkę, siemię

Smakuje zdrowo
Torcik jagodowy 45

frużelinę jagodową: 500 g jagód (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru Sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jagody, cukier i sok z cytryny umieszczam w rondelku i podgrzewam. Kiedy jagody puszczą lekko sok, dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość podgrzewam na średnim ogniu i energicznie mieszam, aż jagody zgęstnieją. Frużelinę odstawiam(...)łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatam ciasto i tworzę kulę. Kulę dzielę na 6 równych części. Każdą część rozwałkowuję na bardzo cienki placek o średnicy 21-22 cm (wybierz jeden rozmiar blatów dopasowany do Twojej tortownicy!! To ważne, bo będziemy zamykać ciasto obręczą tortownicy, żeby wylać galaretkę!). Każdy blat piekę 12 minut

Słodki sentyment
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 259

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną babkę z kawałkami czekolady, babka jest naprawdę super, babka jest puszysta nie sucha i bardzo smaczna, nie jest też

Uwaga Babcia Gotuje
Miodownik z orzechami 400

łyżki miodu, ½ szklanki cukru, 200g orzechów włoskich, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształu, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150g masła. PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję(...)mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Królewiec- smaczny przekładaniec 223

Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Masa: 100 g cukru 1/2 l mleka 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe (lub jeden duży) 250 g masła Dodatkowo: Powidła śliwkowe Stovit- u mnie Polewa: 1/3 kostki margaryny 1 łyżka wody 1 kopiasta łyżka kakao 4 łyżki cukru(...)teraz pieczemy pieczemy biszkopt. Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę . Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekłam w tej samej blaszce co placki (wyłożonej pergaminem) w temp. 180°C przez ok. 30 minut.  Teraz zajmiemy się masą. W połowie szklanki mleka rozmieszać obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem

Z Kuchni Do Kuchni
Tort bezowy z malinami (bez glutenu) 73

użyłam  białka od  Farma Białka 2½ szklanki  drobnego   cukru  (300 g) łyżka  mąki ziemniaczanej łyżeczka  octu spirytusowego Frużelina malinowa 200 g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru  ½ łyżki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy 250 g mascarpone *** 200 ml śmietanki 30% *** 4 łyżki cukru pudru Opcjonalnie śmietan-fix świeże maliny(...)mąkę ziemniaczaną , ocet spirytusowy . Następnie na blaszce formujemy z masy okręgi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C , zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy przez około 90 minut . Po upieczeniu pozostawiamy na kilka godzin w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na noc). Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie dodajemy przez sitko mąkę ziemniaczaną

WegePrzepis
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 362

gotujemy przez 4 minut. Odcedzamy i siekamy. Cebulę i pędy bambusa (odsączone z zalewy) kroimy w kostkę. W misce umieszczamy posiekane brokuły, cebulę i pędy bambusa. Dodajemy purée ziemniaczane i ząbek czosnku - posiekany lub starty na tarce na małych oczkach. Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie(...)czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez

My Chcemy Jeść
Kostka Szwarcwaldzka 291

Kostka Szwarcwaldzka Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5

Blog z Apetytem
Kotlety z marchewki – wegańskie kotlety marchewkowe z pieczarkami i porem 256

Kotlety z marchewki to pomysł na bardzo szybki dodatek do obiadu, świetnie smakują z każdym sosem! Marchewkowe kotlety moniczka Kotlety z marchewki to pomysł na bardzo

Via Gusto
Ciasto Pijak 3909

także wyglądem. Składniki (forma 25 cm x 36 cm) Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 750 ml mleka 2 jajka 300 g masła Polewa : 100 g gorzkiej czekolady(...)rozpuściła). Na gotujące mleko wlać zmiksowane pozostałe składniki. Zagotować. Masło utrzeć, następnie małymi porcjami dodawać wystudzony budyń dalej ucierać. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Polać wódką (łyżką na każdy herbatnik). Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając lekko (ma być na tyle ciepłe by czekolada

Wasze Przepisy
Tarta bezglutenowa z kremem 79

bezglutenowe, mascarpone Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 40 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 120 g mąki ryżowej 120 g mąki ziemniaczanej 120 g mąki kukurydzianej 100 g wiórków kokosowych 1 szczypta soli 1 łyżeczka łyżeczka pp 1 łyżka cukru waniliowego 100 g cukru trzcinowego 3 sztuki żółtka 1 średnie jajko(...)nich zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim formę do tarty ( o średnicy 22 cm ), używam ceramicznej formy, więc nie muszę jej smarować tłuszczem, ale jeśli macie inną należy ją wcześniej wysmarować olejem i wysypać

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto pychotka 240

plaska łyżeczka proszku do pieczenia - słoik powideł śliwkowych masa - 250 g masła - 1/2 litra mleka - 5 żółtek - 200 g cukru pudru - 3 łyżki mąki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Margarynę łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz śmietaną. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Ciasta wałkujemy(...)ogień, gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Gdy wszystkie składniki gotowe możemy zabrać się za składanie całości. Układamy pierwszy placek, na niego przekładamy masę budyniową a na wierzch drugi placek.  Źródło inspiracji: książka "Przepisy Siostry Anieli

Zainspirowana w kuchni
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone 258

mnie tory w najprostszej wersji "dla początkujących".  Nie wymaga zdolności kulinarnych. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne. W smaku pyszny :)! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada(...)suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta).  Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem ( polewam

Kulinarne przygody
Ciasto Ślimak wg Siostry Anastazji 199

mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki mleka. Do reszty zimnego mleka dodać żółtka, jajko, mąkę pszenną  i ziemniaczaną, cukier i dobrze rozrobić. Do gotującego się mleka dodać powstałą na budyń mieszankę i zagotować (budyń ma być gęsty).  Ugotowany budyń schłodzić. Masło utrzeć. Do masła dodać przestudzony(...)masła 1 czerwona galaretka Wykonanie: Jajka ubić na parze z cukrem puderem. Utrzeć masło i dodać ubite jajka. Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo do przełożenia placka: brzoskwinie z puszki ananasy z puszki 2 pomarańczowe galaretki Wykonanie placka: W blaszce układamy pierwszą część biszkoptu i równo rozkładamy połowę masy. Kładziemy drugą część biszkoptu i przekładamy resztą

psgotujemy
Pierogi z serem i sosem jagodowym. 141

śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej Sos: 0,5 l jagód 0,5 szklanki wody 2 goździki cukier brzozowy do smaku 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dużej miski przesiewamy trochę więcej niż połowę mąki. Dodajemy sól i gorącą wodę, ma być gorąca ale nie taka by nas poparzyła. Za pomocą noża łączymy wodę(...)minut. Dobrze wyrobione ma w środku wyraźne pęcherze powietrza. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do naczynia i rozgniatamy widelcem. Odcinamy kawałek ciasta, resztę zostawiamy pod przykryciem. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki, na każdy nakładamy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, wolno i nie dłużej jak dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania