Bardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po
Stare Garymęczyć. Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Chmurka z musem śliwkowym BISZKOPT ZWYKŁY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 1 l śmietany(...)niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą
Gotuję Testujęwaniliowej Na galaretkę: - 700g malin świeżych(ew. mrożone) - 3 galaretki malinowe - 900ml gorącej wody Na bezę: - 6 białek - 250g cukru drobnego - sok z połowy limonki(ew.cytryny) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) - 50g płatków migdałowych Bezę i kruche można zrobić dzień przed składaniem ciasta w całość. A idzie to tak. Wszystkie składniki można wyrobić na ciasto robotem(...)limonki i mąkę. Kilka obrotów i koniec. Na dużej płaskiej blasze odwróconej dnem do góry rysuję ołówkiem prostokąt odpowiadający wielkością górnym brzegiem blaszki, w której stygnie kruchy placek. Wykładam bezę wyrównanuję, ale niezbyt płasko, niech będą tu rożne obłoczkowe kształty. Posypuję płatkami migdałowymi i od razu wkładam do piekarnika. Musi być już w temperaturze 150 stopni
I tu będę miała takie teLucy: Składniki: Na ciasto: 8 jajek (białka i żółtka osobno) 1 i 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1/4 szklanki mąki zwykłej Na krem: 1 kostka margaryny (Palma z murzynkiem) 1,5 kostki masła 8 łyżek cukru 5 jajek (białka i żółtka osobno) 1 opakowanie cukru(...)Krem podzielić na dwie części (ok. 1/3 i 2/3). Do 2/3 kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać razem. Przełożenie: Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy placek nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć około połowę kakaowej masy, przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta również nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć większą część jasnego kremu (pozostała część - do ozdabiania toru), przykryć
My sweet a lifemąki tortowej szczypta soli 5 jajek Czerwony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki – brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy(...)się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią
Domowy Smak JedzeniaDziś przepis błyskawiczny, zarówno w umieszczaniu tutaj, jak i w przygotowaniu. Polecam głównie za wspaniały smak, ale też dlatego, że może je zjeść właściwie każdy. Delikatne
Przepysznik - BLW i nie tylkoDomowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajek Zielony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 3,2% Wydojone bez laktozy Mlekowita 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła bez laktozy Mlekowita 50 g startej gorzkiej czekolady 1 galaretka poziomkowa 1 galaretka winogronowa Ciasto: Masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy(...)mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, oraz startą gorzką czekoladą mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Schładzamy w lodówce. Można udekorować polewą z czekolady. Mlekowita- Najlepsza na każdą porę dnia! Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonwiśniami Składniki Biszkopt 3 jajka (L) o temperaturze pokojowej (195 g w skorupce) szczypta soli 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (52 g) łyżka mąki ziemniaczanej (25 g) 2 łyżki kakao Krem małe opakowanie śmietanki 30% (330 ml) opakowanie sera mascarpone (250 g) 3 łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżki kakao (20 g) Dodatkowo(...)sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier i kontynuujemy ubijanie. Żółtka dodajemy do masy i krótko miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (grzałka góra – dół). Mąkę pszenną , ziemniaczaną i kakao mieszamy w oddzielnym pojemniku, a następnie przesypujemy je porcjami przez sitko do masy jajecznej. Nie miksujemy ! Mieszamy delikatnie , ale zdecydowanie szpatułką bądź dużą łyżką. Spód blachy wykładamy
WegePrzepispatrzeć ;) Zdecydowanie przyjemniejszym widokiem, jest porządny kawałek ciasta. Nie ważne z czym tak naprawdę. Liczy się jak tylko dostarcza odrobinę słodyczy! Taki właśnie jest ten placek. Słodki, ale nie zamulający. Ze śmietankową pianką i gruszkowym posmakiem. Jeśli macie ochotę, to upieczcie go na jutrzejszy dzień. A później podrzućcie do mnie kawałek, bo dziś mam lenia i piec(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Szczypta soli Warstwa gruszkowa: 600g gruszek (waga po obraniu i usunięciu gniazd) ⅓ szklanki cukru ¾ szklanki wody 2 galaretki gruszkowe lub cytrynowe Sok z ½ cytryny Pianka: 350ml
Kuchnia w czekoladzieskładnik idealny jako zadanie dla mnie. Z kaszy gotuję bardzo dużo i na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej . Jest jaglanka śniadaniowa, w postaci kaszek, zapiekanek, placków, granoli i smoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony, są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania(...)skórka z jednej limonki na polewę: 2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone. 2 łyki syropu z agawy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Instructions W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka. Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia
Cooking for EmilyJagody jako farsz do tych naleśników nie są surowe, lecz poddane krótkiej obróbce termicznej. Gotowałam je naprawdę króciutko, aby nie straciły cennych właściwości zdrowotnych: działają
Posadzone i zjedzonerozwiązanie jakie mi się nasuwa, to warstwę białą dawać po prostu małymi partiami, tak, żeby nie była dominująca, a jedynie zaznaczała się gdzieniegdzie kolorystycznie. Ciasto jasne: 140 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 białek Ciasto ciemne: 6 jajek 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka(...)pilnując by masa się nie przypaliła. Na gotującą się masę wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, do zgęstnienia. Gorącą masą przekładamy placki
Smaki Na Talerzuwarto się potrudzić,bo ciasto naprawdę smakuje wyśmienicie no pięknie będzie się prezentowało na świątecznym stole . ciasto jasne: 6 białek 1,5 szkl. cukru 1 szkl. mączki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl. oleju rzepakowego ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szkl. oleju rzepakowego krem(...)masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku i wystudzić. Dodać rum lub amaretto. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową
Kolorowa kuchnia Elki