przepisu z moimi modyfikacjami pochodzi z blogu Arabeska - blog pachnący wanilią. Składniki : Biszkopt : 5 jajek 1 szkl cukru (1 szklanka=0.25 l) 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy(...)szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotować posypkę : Składniki do posypki kokosowej najlepiej jest przesmażyć
cucinareprzepisu z moimi modyfikacjami pochodzi z blogu Arabeska - blog pachnący wanilią. Składniki : Biszkopt : 5 jajek 1 szkl cukru (1 szklanka=0.25 l) 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy(...)szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotować posypkę : Składniki do posypki kokosowej najlepiej jest przesmażyć
cucinarewiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru(...)gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, mascarpone i serek homogenizowany. Na końcu wlać ostudzoną żelatynę. Krem schłodzić w lodówce, aby lekko stężał. Placki przełożyć połową kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu. Ciasto wstawić do lodówki. Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć na torcie. Lekko tężejącą galaretką polać owoce (jeśli galaretki będzie
Zakątek rozkoszy kulinarnychnutą. Pomysł na wykorzystanie słodkiego ptasiego mleczka z galaretką! Tortownica o średnicy 20 cm: Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 300 g ptasiego mleczka z wiśniową galaretką 4 łyżki konfitury(...)zewnętrznej stronie układamy ptasie mleczko w całości. W drugim rzędzie układamy połówki ptasiego mleczka odwrócone do góry. Środek zostawiamy wolny. Wykładamy połowę śmietany i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Górę dekorujemy resztą śmietany, kawałkami ptasiego mleczka i płatkami czekoladowymi. Torcik chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzeniecukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA Z MICHAŁKAMI pół litra mleka 4 żółtka 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 margaryna cukier wanilinowy kieliszek spirytusu pół szklanki cukru 20 dag cukierków MICHAŁKÓW POLEWA 10 dag margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru DODATKOWO orzechy zmielone(...)SKŁADANIE Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wszystkie składniki na polewę kładziemy do rondelka i mieszamy na małym aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje. Na chwilę odstawiamy i polewamy po placku. Wierzch dekorujemy orzechami. Powiem szczerze, że zazwyczaj używałam orzechów zmielonych domowym sposobem. Dziś przekonałam się, że orzechy z torebki są tak samo dobre, jak te, które używałam wcześniej. Mniej
Gotuję Testujęziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania. My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki. Składniki na bułeczki: -1,5 kg ziemniaków -1 mała cebula -1-2 jajka -mąka pszenna -warzywko -olej Składniki na farsz: -30 dkg pieczarek lub innych grzybów -1 duża cebula -1 jajko -bułka tarta( 1-2 łyżki) -warzywko lub sól -pieprz(...)łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe. Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem do mięs) i bułkę tartą. Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi, formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego
Maminek kulinarnyTradycyjne, domowe knedle ze śliwkami, to propozycja obowiązkowa w sezonie na te pyszne owoce. U nas znajdziesz sprawdzony przepis na knedle ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. To tych pysznych klusek najlepsze będą oczywiście śliwki węgierki, ale sprawdzą się też inne z których dobrze odchodzi pestka. Knedle można podać z bułką tartą, ze śmietaną lub posypać cukrem. To pyszne(...)śliwką będzie wówczas delikatne, a kluski miękkie. Jeśli odpowiednio dobierzemy rodzaj ziemniaków, zbędny okaże się także dodatek mąki ziemniaczanej. Dzięki temu knedle będą mieć wspaniały, subtelny ziemniaczany smak, który idealnie połączy się z aromatem gorącej śliwki. Kluski ziemniaczane ze śliwkami znajdziesz na naszym Blogu wśród innych propozycji na pyszne kluski. Jeśli szukasz pomysłu na prosty obiad, sprawdź nasz
Kuchnia Na Wypasiepure, które zostały z obiadu? Można je odgrzać następnego dnia, ale tu obowiązuje ta sama zasada jak z odgrzewanym kotletem – smakuje średnio. Można wymieszać z warzywami i zrobić placki, albo knedle. My proponujemy Wam jeszcze jeden sposób na resztki z ziemniaków – na gnocchi, śliczne, miękkie, kluseczki. Naprawdę są warte grzechu. Jeśli raz zrobicie je sami, nigdy więcej(...)jest taka prosta ze względu na proporcje składników. W przypadku ich kuzynek, czyli klusek śląskich, sprawa jest prosta: tłuczesz ziemniaki, wyjmujesz jedną czwartą i wsypujesz w puste miejsce mąkę ziemniaczaną. Z gnocchi problem polega na tym, że ciasto składa się z ziemniaków i mąki pszennej. Dodacie jej za dużo i kluski będzie można spokojnie słać do ministra Macierewicza jako
Niedzielny kucharzzastosowaniu odpowiedniej receptury powinniśmy otrzymać piękny, wyrośnięty biszkopt. Jednak nie zawsze tak się dzieje, w końcu czasem najmniej skomplikowane rzeczy bywają najtrudniejsze. Co więc zrobić, by przygotowany przez nas placek był pozbawiony zakalca, będąc jednocześnie puszysty, mięciutki i wyrośnięty? Spróbuję przybliżyć to w tej części mojego mini-poradnika. Musimy pamiętać, że na biszkopt, jak samo jak na wiele innych(...)utrwali to pianę i nie dojdzie do ich przebicia, MĄKA Do ciast biszkoptowych najlepsza jest mąka pszenna (typ 450 lub 500) Niektóre przepisy zakładają dodanie oprócz mąki pszennej również ziemniaczaną - sprawi to, że nasz biszkopt będzie miał delikatniejszą strukturę (ponieważ będzie mniejsza zawartość glutenu w cieście), Zbyt mała ilość mąki w cieście spowoduje nierównomierną porowatość biszkopta, Wymieszanie
psgotujemyłyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 1 łyżka cukru z wanilią 5 żółtek 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy(...)Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Przekładamy ciasto Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi biszkopt. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową i dowolnie udekorować
Kolorowa kuchnia ElkiNaleśniki na soku jabłkowo-gruszkowym (bez mleka) Proste, pyszne naleśniki o wyjątkowym smaku. Dzisiejsza wersja jest idealna dla osób nietolerujących laktozy. Przepis powstał dosłownie pod wpływem
Słodkie okruszkipracochłonne, robi się je naprawdę szybko i człowiek się cieszy, jak widzi jak szybko mu kwiatków przybywa Etapy przygotowania kruchych różyczek Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek Z placka wycinamy okręgi, które nacinamy w czterech miejscach, pozostawiając środek bez nacięcia. Na środek nakładamy nadzienie. Zaginamy jeden płatek w okół nadzienia I teraz mamy dwie szkoły. A tak naprawdę wybieramy(...)sera (dałam śmietankowy mielony z Bierunia) 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki (nie dawałam) cukier puder do podania Wykonanie Nadzienie Składniki wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto Masło posiekać drobno i wymieszać z mąką. Dodajemy wymieszany cukier, cukier waniliowy, sól
Mieszam w Garnkutłuszczu bardzo puszysty. Według mnie to idealny krem czekoladowy do przełożenia tortu. Tort na Sylwestra 16 porcji Składniki: Biszkopt z cytrynową skórką 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka otarta z jednej cytryny tłuszcz do posmarowania, mąka do oprószenia Curd z marakui(...)Jeśli obie formy nie zmieszczą się na raz, to jedną z nich wstaw do lodówki na czas pieczenia pierwszego biszkoptu. Ostudź biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki. W sumie wychodzą 4 placki. Owocowe kremy Ugotuj curd. Owoce marakui przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj cukier. Lekko podgrzej do rozpuszczenia cukru
codojedzeniamrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 200 g wiórek kokosowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 2 kostki masła lub margaryny 2 szklanki mleka w proszku 0,5 szklanki adwokata 2 łyżki cukru pudru Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem i rozkładamy równo(...)wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny
Dieta moja pasjastanie przygotować go w krótkim czasie. By poszł o jeszcze sprawniej, b iszkopt można upiec dzień wcześniej. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 700 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 6 łyż ek cukru pudru 2 śmietan fixy Do dekoracji i przełożenia warstw: 2 szklanki malin(...)najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4 . Na dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy owocami , pokrojonymi batonami i po kr uszonymi bezami
Szefowa kuchni