Czas przygotowania: 50 minut Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm Przepis na ciasto czekoladowe przekładane serem: 7 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z sera: 1 kg mielonego sera białego twarogowego (może być z wiaderka(...)pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 30 - 35 minut, do suchego patyczaka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół, aby powstały dwa placki. Połową lekko tężejącej masy serowej posmarować przekrojony placek i przykryć drugą jego częścią. Na wierzchu rozsmarować i wyrównać drugą część masy z sera. Ciasto czekoladowe przekładane serem wstawić
Kuchcik gotujełyżeczka amoniaku Składniki na masę: 1 i ½ kg sera białego dwukrotnie mielonego (może być z wiaderka) 4 żółtka 150 g masła 300 g cukru garść rodzynek 20 g mąki ziemniaczanej 130 ml mleka Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej (200 g) 60 ml mleka Instrukcje Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę i amoniak(...)masę przekładamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Mąkę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy, zagotowujemy. Odstawiamy i studzimy. Letnią masą przekładamy kolejno upieczone placki, pomiędzy wsypujemy rodzynki. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej i ciepłą polewamy ciasto. Wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą
To co lubię - gotuję i polecambezowa: Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy już się ubiją dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną. Ją należy już jednak wymieszać powoli, a nie mikserem, najlepiej drewnianą łyżką aż do połączenia się składników. Połowę ciasta wyjąc z lodówki. Rozwałkować je i wyłożyć na spód przygotowanej(...)ciągle mieszając od spodu aż się zagotuje. Powstały budyń odstawić do ostudzenia. Masło ubić do białości. Porcjami dodawać zimny budyń cały czas miksując. Powstałą masą posmarować jeden z przestudzonych placków. Możecie także wyłożyć połowę masy budyniowej, ułożyć na niej delicje, po czym dopiero na nie umieścić resztę masy. Przykryć drugim plackiem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Według mnie warto
Arbuziakilekkiego ostudzenia w uchylonym piekarniku a następnie studzimy w formie. Piana: 10 białek 360 g cukru 150 ml oleju 2 kisiele cytrynowe 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Gdy będzie dobrze ubite dodajemy delikatnie olej, ciągle ubijając. Następnie dodajemy 2 kisiele cytrynowe(...)wrzącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i tężejącą galaretką. Ucieramy na puszysty krem. Krem wykładamy na ostudzony placek. Galaretka jabłkowa: 1 kg jabłek szare renety 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżki wody 2 galaretki agrestowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier, wodę i na małej mocy palinka
Made By Mom And SonSkładniki: ziemniaki 1 kg, cukinia 1 średnia, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, pory 2 sztuki, jajka 2 sztuki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki 10 sztuk/mniejsze, cebula 2 sztuki/średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek 1/2 pęczka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka
W Mojej Kuchni Lubięwprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki: (na tortownicę 18cm) BISZKOPT: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru różanego 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 500ml kremówki 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy) 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 limonki PONCZ: 1/2 szklanki ciepłej wody sok z 1 limonki 3 łyżki cukru(...)być sztywny. PONCZ: Połączyć wodę z sokiem i cukrem, wymieszać do rozpuszczenia cukru. SKŁADANIE: Na paterze ułożyć pierwszy blat, naponczować, posmarować konfiturą oraz częścią kremu. Przykryć drugim plackiem, powtórzyć czynności. Przykryć trzecim, również naponczować i pokryć kremem razem z bokami. Ozdobić rozetkami z kremu, wiśniami i gruszkami kandyzowanymi. Schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtcukru 2 małe ajka 100 g masła 1 szczypta soli Dodatkowo 3 łyżki miękkiego masła 250 g jeżyn 150 g borówek amerykańskich 100 g jagód leśnych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 małe jajko +1 łyżka mleka Składniki na lukier 6 łyżek soku z cytryny cukier puder tyle ile wchłonie sok z cytryny, powinien powstać gęsty lukier(...)odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 55x32 cm, całą powierzchnię placka posmarować miękkim masłem (trzema łyżkami), następnie rozsypać owoce leśne Zwinąć placek w rulon, zwijanie zacząć od szerszego boku, rulon uformować i delikatnie ścisnąć, ostrym nożem podzielić
SprawdzonaKuchnia.plPyszne było...dawno robione...biszkopt , jabłka i pianka z mleka skondensowanego.. Biszkopt: 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka Ptasie mleczko: 1 galaretka 1 szkl.wody 1 szkl.mleka skondensowanego Oddzielić żółtka od białek. Białka(...)Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania].Wymieszać , lekko przestudzić i wyłożyć na jeden placek biszkoptu.Galaretkę rozrobić w 1 szkl.wody.Mleko skondensowane ubić, pod koniec dodając tężejącą galaretkę .Wyłożyć na masę jabłkową .Przykryć drugim plackiem biszkoptowym i odstawić do stężenia mas.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieporcji Składniki: Biszkopt czekoladowy 4 jajka, średniej wielkości 50 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki pszennej mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt cappuccino 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej mąki 50 g cukru 2 łyżki cappuccino bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem śmietankowy(...)papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij , ostudź i rozkrój na dwa placki. Przygotuj biszkopt cappuccino. Białko ubij na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki, proszek do pieczenia przesiej
codojedzeniaproszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 średnie jajko 1 żółtko Składniki na nadzienie 2 szklanki borówek amerykańskich 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Instructions Do miski wsypać mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, szybko zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki mąki(...)się "ubrudzić" mieszanką. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczony spód równomiernie rozsypać owoce wraz z pozostałą mąką i cukrem. Resztę ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek. Odrywając nieregularne kawałki cieniutkiego ciasta układać je na wierzchu tarty. Tartę dopiekamy w 170 st C, przez około 25 minut. Po upieczeniu można posypać tartę cukrem pudrem. Smacznego
SprawdzonaKuchnia.plpieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubeczek (300-400 ml) gęstej, kwaśnej śmietany 30 % (President) Dodatkowo: dżem z czerwonych porzeczek pół szklanki posiekanych (zmielonych) orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto: Mak wsypać do garnka, najlepiej(...)suchego patyczka. Po upieczeniu obkroić brzegi, wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i wystudzić (najlepiej pozostawić na noc). Ciasto podzielić na 3 placki. Krem: 0,5 l mleka zagotować, w pozostałym (zimnym) rozprowadzić mąki, tak by nie było żadnych grudek. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę mączną i gotować, cały czas mieszając aż do powstania gęstej, jednolitej masy
My sweet a lifeZaroiło się na naszym blogu od przepisów z dynią w roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale
To co kochammnie o lekką palpitację, pojechaliśmy do rodziców C. podzielić się wrażeniami i nieco odsapnąć. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym w zanadrzu nie miała ciasta. Tym razem nie jakiegoś zwykłego placka, ale pełnoprawnego, choć niewielkiego tortu. Długo się zastanawiałam, co by tu mu tym razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest(...)nosem. Chyba nie ma lepszej rekomendacji. Tort kokosowo-truskawkowy Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 g wiórków kokosowych krem: 130 ml mleka kokosowego 100 g cukru 4 żółtka 2 listki żelatyny 120 g miękkiego masła 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzemascarpone - nie jest przekombinowany i z tego względu powinien smakować większości degustujących. :-) Niezbyt słodki, bo takie właśnie lubimy. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 700ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru 2 śmietan fixy 1 tabliczka mlecznej czekolady Owocowy wierzch: 2 kiwi 100g czerwonych winogron(...)śmietan fixami. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone, posiekaną drobno czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4. Tak przygotowaną masą przekładamy placki. Zostawiamy trochę masy by wyłożyć na wierzch i boki. Na wierzch układamy pokrojone w dowolny sposób owoce
Szefowa kuchnijeszcze raz zjadła. Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była dla naszej trójki zdecydowanie najsłabszym punktem programu i to nie dlatego, że danie było niesmaczne. Gulasz był intrygujący, chociaż nie w moim guście. Krokiet smaczny(...)końcu przyszło do nas danie (po 45 minutach), okazało się, że jest… dziwne. A tak ładnie wyglądało… 3/10 7. Marcello 2/10 pkt Comber z królika, faszerowany pęczakiem, podany na plackach z tartej brukwi z sosem pesto z pokrzywy i carpaccio z kiszonego czerwonego buraka Gdybym miała odradzić Wam którąś z restauracji z tegorocznego festiwalu, odradziłabym właśnie Marcello. Już
Życie zamknięte w smakuBISZKOPT - Składniki: 8 jajek 1 szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej) 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 cukier waniliowy składniki krem: 3 łyżeczki żelatyny 50 dag sera mascarpone 3 łyzki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki(...)połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć
Bon Appetit Małgorzaty