placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:266/314)

WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM 272

kokosowego Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30): 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki sody 150g margaryny** 2/3 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej*** 6 łyżek wody 1 łyżka mleka roślinnego Składniki na krem: 3 szklanki mleka roślinnego 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 250 g margaryny** Składniki(...)pieczenia i włóż do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Na drugą porcje ciasta wyłóż warstwę orzechową i postępuj tak samo jak z pierwszym plackiem. Po upieczeniu ostudź. Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy. W blaszce ułóż upieczone ciasto

wegujemy
Torcik czekoladowo bezowy z kremem kawowym 158

niedobór artystycznych umiejętności. Torcik czekoladowo bezowy Składniki: Okrągła forma o średnicy 18 cm, wysoka 15 cm Biszkopt czekoladowy 4 jajka 150 g cukru 50 g pszennej mąki 50 g ziemniaczanej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao tłuszcz do wysmarowania formy Beza 75 g białka, 3 150 g cukru szczypta soli Zacznij przygotowanie tortu od pieczenia bezy. Przygotuj(...)Przełóż masę do formy i wygładź powierzchnię. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt i ostudź, następnie przekrój na 3 placki. Najprzyjemniejsza czynność to przygotowanie kremu do przełożenia tortu. Zaparz kawę w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Umieść białka w misie od miksera, wsyp cukier i postaw nad parą

codojedzenia
Wegański placek pasterski by Becky 125

określiła Miśka, to kremy: brokułowy, marchewkowy i kukurydziany, a cała a potrawa to znany wśród wegusów różnej maści „shepherd’s pie”, a po naszemu placek pasterski, ale w mojej, autorskiej wersji. Przyznaję się, mój brokuł zaczął kwitnąć w lodówce i tak właśnie wpadłam na ten pomysł. Składniki na 4-6 porcji: wszystkie warzywa ugotowałam na parze(...)będziesz mogła/mógł wyjąć z formy i wygodnie kroić, do pieczenia lub wysmaruj olejem roślinnym, ale wtedy raczej będziesz wyciągać danie łyżką. Na dno wyłóż mase ziemniaczaną, na nią całą soczewicę, a całość udekoruj paskami z kremów warzywnych. Piecz w temp. 180 C przez około 40 minut. Danie przygotowałam dzień wcześniej, a dokładnie wieczorem (Ci, który śledzą

greenscarf
Ciasto camargo z kremem RUSSEL 87

kremem RUSSEL Składniki na ciasto biszkoptowo- tłuszczowe Składniki są podanie na formę 20 X 25 cm piekłam w rancie stąd te wymiary. 150 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 100g masła 150 g cukru 50 ml mleka 8 g proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego Mąki razem wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka(...)przeciąć na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat położyć na tacy lub pergaminie przełożyć cienka warstwą kremu(białego) , na to położyć drugi blat i kolejny krem(kakaowy). Przycisnąć kolejnym trzecim plackiem. Jeżeli zostawimy odrobinę kremu można pod lukier położyć cieniuteńką  warstwę kremy (tak aby przeciągnąć nożem), wtedy lukier nie wsiąka w ciasto. Następnie wylać lukier i zrobić ozdobne wzorki. Artykuł

Pomysłowa kuchnia
Pączki kokosowe 80

mąki ziemniaczanej 180 g białej czekolady Lukier: 170 g cukru pudru 4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych  Zaczynamy od przygotowania nadzienia kokosowego. Żółtka z cukrem przełożyć do dosyć dużej miski. Całość utrzeć mikserem (na wysokich obrotach) do momentu, aż masa będzie puszysta i bardzo jasna. Dodać 50 ml mleka, przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie(...)fot.3) . Przygotować stolnicę. Podsypać ją lekko mąką, wyłożyć ciasto i zagnieść je jeszcze raz przez około 2 - 3 minuty, tak żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto delikatnie rozwałkować na placek o wymiarach około 25 x 30 cm i wysokości około 2 cm  (fot.4) . Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki o średnicy około 7 cm wycinać kółka  (fot.5

Świat Ciasta
Pączki z ziemniakami 90

mnie karnawał w pełni. Sezon rozpoczęłam oponkami serowymi. Wczoraj zagościły u nas pyszne pączki kryzysowe z dżemem i nutką pomarańczy, a dziś kolejna porcja łakoci karnawałowych w postaci pączków ziemniaczanych. Są to pączki drożdżowe, ale z dodatkiem ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Takie pączki podobno dłużej utrzymują świeżość i są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Jestem ciekawa(...)kleiste. Wyrobione ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy znacznie zwiększyło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką od herbaty wycinałam z ciasta kółka. Na środku każdego kółka kładłam po małej łyżeczce dżemu i zlepiałam razem brzegi ciasta formując kulkę

Waniliowe Improwizacje
Gryczane racuchy z batatów 63

W kuchni bardzo lubię improwizować a wy? Kiedyś tak nie było, ale spontaniczność i wiedza co z czym połączyć przychodzą z czasem i doświadczeniem. Staram się

Dorota Smakuje
Cytrynowe naleśniki z makiem i jagodami! Przepyszne! 162

Obłęd! To chyba najlepszy smak naleśników! Totalne mistrzostwo, cytrynowe naleśniki z makiem, oblane stopionym masłem cytrynowym i syropem klonowym, podane w towarzystwie świeżych jagód leśnych lub

SMYKWKUCHNI
Puszyste i pyszne rogaliki z owocami, rogaliki drożdżowe z wiśniami jagodami lub innymi owocami 90

masło 1 jajko rozmiar L 30 g drożdży świeżych szczypta soli owoce: około 2 szklanek jagód lub innych owoców na przykład około 400 g wiśni około 1 łyżki mąki ziemniaczanej około 1 łyżki cukru pudru kruszonka: 4 łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru kryształ do pomalowania rogalików przed pieczeniem: 1 żółtko i około(...)dwie równe części. Z każdego kawałka formuję kulkę i kładę na blacie podsypanym mąką, nakrywam folią i pozostawiam na około 10 minut. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o średnicy około 40 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 8 trójkątów. Na szerszy kawałek ciasta nakładam owoce i zwijam rogalik, po pierwszym zwinięciu rożki wkładam

Uwaga Babcia Gotuje
KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 145

Ciekawy pomysł na kotlety obiadowe... siekane z botwinki i kurczaka. Kotlety smakują świetnie, ale najważniejsze jest to, aby dobrze je doprawić. Sama robiłam dwa podejścia, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 125

Ciekawy pomysł na kotlety obiadowe... siekane z botwinki i kurczaka. Kotlety smakują świetnie, ale najważniejsze jest to, aby dobrze je doprawić. Sama robiłam dwa podejścia, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto "Królewiec" 403

szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej czubata łyżka mąki pszennej cukier waniliowy 150 g masła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki  20 g białej czekolady (opcjonalnie) 20 ml białej czekolady (opcjonalnie) ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec(...)dodajemy masło i znów mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.  Masę lekko studzimy. Na dno formy wykładamy jeden z kruchych placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta. Polewa Czekoladowa:  100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia

Słodka Strona
Kluski, kopytka-praktyczne porady 153

francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia. Podstawowe ciasto na kluski(...)wycinać małe kluseczki. Kluski gotować z osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną. Podawać przypiekane lub ze skwarkami. Podstawowe ciasto na kluski śląskie: Składniki: 400 g ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Ziemniaki ugotować, zmielić. Dodać mąkę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać małe kuleczki z charakterystyczną dziurką. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Uwagi

Ciasta z tradycjami
Domowy jabłecznik 193

Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania