przygotowania bułek pilnujcie, żeby podzielone ciasto było przykryte folią lub ściereczką tak, żeby nie obsychało. Każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach w kulkę i mocno ją rozpłaszczamy. Na środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną(...)czubate łyżki cukru SKŁADNIKI kruszonki 100g mąki 60g miękkiego masła 4 czubate łyżki cukru 1 jajko M, do posmarowania SKŁADNIKI jagodowego nadzienia 250g jagód leśnych 2 łyżki skrobi ziemniaczanej /ryżowej/kukurydzianej czubata łyżka cukru zamiast mąki i cukru do jagód można dodać słodzony budyń, polecam waniliowy
Karo in the Kitchenkotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi(...)również jako dodatek np. do zup. Składniki na ok.15 sztuk: - 1kg surowych, obranych ziemniaków - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa do smażenia - 2 cebule - 2-3 ząbki czosnku - 2 plastry boczku (opcjonalnie) Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą
Smaczne Zdroweodwrotnym do ruchu wskazówek zegara. To samo można zrobić jeszcze wygodniej (i ja tak robię to najczęściej, choć Chińczykom najwygodniej w dłoniach – mają wprawę, robią setki bao dziennie): wywałkowany placek zostawiamy na stolnicy i mamy wolne obie dłonie – lewa obraca bao i przytrzymuje je, prawa robi falbanki. Poszukajcie na Youtube filmów pod hasłem ‚bao folding’ i ‚bao wrapping’ albo(...)mandarynki – patelnia o średnicy 28cm z pokrywką 2 ogromne porcje dla żarłoków albo 4 mniejsze, po 5szt. bao CIASTO 250g mąki pszennej T500-550-650 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej albo ryżowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 140ml wody NADZIENIE 250g łopatki wieprzowej lub chudego, surowego boczku albo mieszanka
Karo in the KitchenSkładniki: 10 sztuk średnie ziemniaki, 2 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 10 sztuk średnie ziemniaki, 2 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba
W Mojej Kuchni Lubięmąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca. Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy ocet(...)której piekł się biszkopt makowy, ok 35 min. w temp. 170 st. C Masa budyniowa: 5 żółtek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 750 ml mleka 1 kostka masła (200 g) Mleko zagotowujemy zostawiając ok 1/2 szklanki, najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie, by się nie przypalił krem). Żółtka ucieramy
Cynamonowe szczęściepołączenie zachwyci. Taki torcik można śmiało zaliczyć do zdrowych słodyczy. Składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm: ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka) 200 ml śmietany kremówki (36%) 400 ml mleka dodatkowo(...)twarda skorupka. Śmietanę ubić na sztywno. Budyń roztrzepać (można mikserem lub trzepaczka rózgową), dodać ubitą śmietanę i delikatnie razem połączyć. Upieczone ciasto przekroić na 3 równej grubości placki. Pierwszy placek wysmarować dżemem porzeczkowym. Ułożyć na nim drugi placek i delikatnie docisnąć. Na drugi placek równomiernie wyłożyć jabłka. Przykryć trzecim plackiem i również lekko docisnąć. Górę ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaPoszukiwania tego przepisu na ciasto ze śliwkami rozpoczęły się jeszcze w wakacje, kiedy to Agata przypomniała nam o tym cieście, które dawniej często było pieczone. Znalazł
niecodziennikparyZaczyna się wiosna, już lada moment zacznie się targ. W końcu będzie można kupić pyszne nowalijki! Później zaczną się wspaniałe owoce i warzywa! Teraz trzeba zacząć
Plate of Joychce się do nas wprowadzić. A to się nie skończy dobrze... :) Trzeba będzie więcej czasu w kuchni spędzać, eeehhh :) 5 jajek 125 g mąki tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g śliwek suszonych kalifornijskich 2 budynie waniliowe Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)niech stygnie w formie! Wyjmujemy je z formy dopiero jak ostygnie! No i jak już wyjmiemy to w połowie wysokości kroimy wzdłuż na pół. Tak żeby otrzymać dwa placki. Smarujemy środek budyniem (dość obficie, sporo go mamy) i z powrotem składamy. I górę smarujemy budyniem. Ale tak naprawdę obficie, żeby gruba warstwa była. Dla ozdoby (i w sumie smaku
Marder&Marder Manufacturekilka kawałków po imprezce to nieszkodzi bo smakuje również dwa dni po:) Wykonanie : Ciasto jasne : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku(...)mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas
cucinarekilka kawałków po imprezce to nieszkodzi bo smakuje również dwa dni po:) Wykonanie : Ciasto jasne : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku(...)mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas
cucinarenależy dobrze schłodzić, aby łatwo dało zetrzeć się na tarce, a dlaczego ścierane ciasto, a nie wałkowane? Ścierane ciasto daje lepszy efekt, daje większą kruchość i delikatność niż rozwałkowany placek. Pomiędzy kruchym ciastem jest jeszcze dżem z czarnej porzeczki, warstwa owoców u mnie mieszanka agrestu i czarnej porzeczki i to, co chyba kochają wszyscy, słodka beza! Do ciasta można(...)żółtek 200 g masła zimnego 2 łyżki śmietany Składniki na masę z białek 5 sztuk białek 220 g cukru drobnego 2 łyżki budyniu waniliowego lub 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej Dodatkowo 430 g agrestu 110 g czarnej porzeczki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego ulubionego Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Do miski miksera
SprawdzonaKuchnia.pl