używamy niewielkiej ilości oleju (na pędzelku). Smażymy racuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor (placuszki są gotowe do przekręcania, gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki). Następne placki możemy smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli mamy patelnię z odpowiednią powłoką. Gotowe racuszki można polać naturalnym syropem klonowym, podać z ulubionymi owocami, dżemem lub same. Równomierność i siłę grzania(...)kopru włoskiego przez 3-4 minuty z każdej strony. Danie przekładamy na talerz i posypujemy odłożonym koperkiem. Możemy ozdobić cząstką pomarańczy. Łososia z fenkułem warto podać z puree ziemniaczanym, które świetnie pasuje do użytych składników (utłuczone, ugotowane ziemniaki, zblendowane z łyżką masła i mlekiem do odpowiedniej konsystencji – przyprawione solą i gałką muszkatołową). Podsumowując Patelnia jak do tej pory
Poezja smakuwszelkie sposoby o choćby usmażyć nadziewane kotlety z ziemniaczanego puree. Na pierwszy rzut oka nikt pewnie by nie podejrzewał, że pod chrupiącą panierką kryją się ziemniaki. Ziemniaczane bulwy nie są złe. Czasami gotuję z nich krokiety lub knedle . Resztki ziemniaków można też wykorzystać do wypieków pieczywa . Pod ziemniaczanym puree kryje się Shepherd`s pie . Z resztek ziemniaków świetnie(...)można szybko i łatwo przygotować. Aby je zrobić, gotowane ziemniaki muszą być dobrze ostudzone. Ciasto wykonane z tych ziemniaków przypomina konsystencją ciasto na kopytka, jednak zamiast tworzyć kopytka, formowałam ziemniaczane kotlety, wypełniając je wcześniej nadzieniem. Dużą zaletą ziemniaków jest ich wszechstronność, pasują one praktycznie do każdego innego produktu spożywczego, na przykład z soczewicą i szpinakiem. Inspiracją do przygotowania tego
codojedzeniaCzereśnie w miseczce patrzyły na mnie błagalnym wzrokiem aby je wykorzystać do czegoś pysznego. Propozycji było wiele jednak ja nie mam czasu na wielkie pieczenia. Postanowiłam
Kubki smakużeby je wygładzić i zlikwidować grudki. Masło ma być zimne, ale powinno nadawać się do formowania. Ukształtuj z niego kwadrat o boku ok. 13 cm. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy 25 cm, po środku umieść masło, a następnie załóż na nie brzegi ciasta; masło musi być zakryte. Nie rozciągaj go na krawędziach masła. Starannie dociśnij na wierzchu(...)lodówce przez kilka dni, nadaje się też do mrożenia.” Ciasta wychodzi naprawdę sporo, więc można podaną ilość podzielić na pół. Crème pâtissière : 500 ml mleka 100g cukru 75g mąki ziemniaczanej 6 jajek (żółtka) 30g masła 1 laska wanilii 3 nakrętki koniaku Laskę wanilii przekrawamy na pół, nożem usuwamy ziarenka, a następnie wszystko (skórki + nasionka) dodajemy do rondelka z mlekiem
Kate's Kitchenżeby je wygładzić i zlikwidować grudki. Masło ma być zimne, ale powinno nadawać się do formowania. Ukształtuj z niego kwadrat o boku ok. 13 cm. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy 25 cm, po środku umieść masło, a następnie załóż na nie brzegi ciasta; masło musi być zakryte. Nie rozciągaj go na krawędziach masła. Starannie dociśnij na wierzchu(...)lodówce przez kilka dni, nadaje się też do mrożenia.” Ciasta wychodzi naprawdę sporo, więc można podaną ilość podzielić na pół. Crème pâtissière : 500 ml mleka 100g cukru 75g mąki ziemniaczanej 6 jajek (żółtka) 30g masła 1 laska wanilii 3 nakrętki koniaku Laskę wanilii przekrawamy na pół, nożem usuwamy ziarenka, a następnie wszystko (skórki + nasionka) dodajemy do rondelka z mlekiem
Kate's Kitchenkokosowego Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30): 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki sody 150g margaryny** 2/3 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej*** 6 łyżek wody 1 łyżka mleka roślinnego Składniki na krem: 3 szklanki mleka roślinnego 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 250 g margaryny** Składniki(...)pieczenia i włóż do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Na drugą porcje ciasta wyłóż warstwę orzechową i postępuj tak samo jak z pierwszym plackiem. Po upieczeniu ostudź. Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy. W blaszce ułóż upieczone ciasto
wegujemysuszone 10 g Masa twarogowa: twaróg półtłusty: 1/2 kg cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki cukier biały: 4 – 5 łyżek budyń (proszek) lub mąka ziemniaczana: 1 łyżka skórka pomarańczowa kandyzowana: 2 łyżki Oraz: mleko: 50 ml masło do posmarowania formy i bułek: 50 g Buchty drożdżowe z serem przepis Przygotowanie: Podstawą każdego dobrego wypieku są dobre i nieprzeterminowane(...)Przy pomocy ringu lub dużej szklanki wytnij jednakowe krążki. Ciasto możesz również odważyć na 50 g porcje, a następnie z każdej uformować placuszek. Na każdy placek ciasta nałóż czubatą łyżeczkę nadzienia i złóż wszystkie boki ciasta tak, aby dokładnie zamknąć twarogową masę, tworząc szef na dole. Podobnie postępuj z każdym następnym kawałkiem ciasta i serowej masy. Naczynie do zapiekania
Kuchnia Na Wypasieniedobór artystycznych umiejętności. Torcik czekoladowo bezowy Składniki: Okrągła forma o średnicy 18 cm, wysoka 15 cm Biszkopt czekoladowy 4 jajka 150 g cukru 50 g pszennej mąki 50 g ziemniaczanej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao tłuszcz do wysmarowania formy Beza 75 g białka, 3 150 g cukru szczypta soli Zacznij przygotowanie tortu od pieczenia bezy. Przygotuj(...)Przełóż masę do formy i wygładź powierzchnię. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt i ostudź, następnie przekrój na 3 placki. Najprzyjemniejsza czynność to przygotowanie kremu do przełożenia tortu. Zaparz kawę w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Umieść białka w misie od miksera, wsyp cukier i postaw nad parą
codojedzeniaokreśliła Miśka, to kremy: brokułowy, marchewkowy i kukurydziany, a cała a potrawa to znany wśród wegusów różnej maści „shepherd’s pie”, a po naszemu placek pasterski, ale w mojej, autorskiej wersji. Przyznaję się, mój brokuł zaczął kwitnąć w lodówce i tak właśnie wpadłam na ten pomysł. Składniki na 4-6 porcji: wszystkie warzywa ugotowałam na parze(...)będziesz mogła/mógł wyjąć z formy i wygodnie kroić, do pieczenia lub wysmaruj olejem roślinnym, ale wtedy raczej będziesz wyciągać danie łyżką. Na dno wyłóż mase ziemniaczaną, na nią całą soczewicę, a całość udekoruj paskami z kremów warzywnych. Piecz w temp. 180 C przez około 40 minut. Danie przygotowałam dzień wcześniej, a dokładnie wieczorem (Ci, który śledzą
greenscarfkremem RUSSEL Składniki na ciasto biszkoptowo- tłuszczowe Składniki są podanie na formę 20 X 25 cm piekłam w rancie stąd te wymiary. 150 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 100g masła 150 g cukru 50 ml mleka 8 g proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego Mąki razem wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka(...)przeciąć na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat położyć na tacy lub pergaminie przełożyć cienka warstwą kremu(białego) , na to położyć drugi blat i kolejny krem(kakaowy). Przycisnąć kolejnym trzecim plackiem. Jeżeli zostawimy odrobinę kremu można pod lukier położyć cieniuteńką warstwę kremy (tak aby przeciągnąć nożem), wtedy lukier nie wsiąka w ciasto. Następnie wylać lukier i zrobić ozdobne wzorki. Artykuł
Pomysłowa kuchniamąki ziemniaczanej 180 g białej czekolady Lukier: 170 g cukru pudru 4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych Zaczynamy od przygotowania nadzienia kokosowego. Żółtka z cukrem przełożyć do dosyć dużej miski. Całość utrzeć mikserem (na wysokich obrotach) do momentu, aż masa będzie puszysta i bardzo jasna. Dodać 50 ml mleka, przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie(...)fot.3) . Przygotować stolnicę. Podsypać ją lekko mąką, wyłożyć ciasto i zagnieść je jeszcze raz przez około 2 - 3 minuty, tak żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto delikatnie rozwałkować na placek o wymiarach około 25 x 30 cm i wysokości około 2 cm (fot.4) . Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki o średnicy około 7 cm wycinać kółka (fot.5
Świat Ciastamnie karnawał w pełni. Sezon rozpoczęłam oponkami serowymi. Wczoraj zagościły u nas pyszne pączki kryzysowe z dżemem i nutką pomarańczy, a dziś kolejna porcja łakoci karnawałowych w postaci pączków ziemniaczanych. Są to pączki drożdżowe, ale z dodatkiem ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Takie pączki podobno dłużej utrzymują świeżość i są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Jestem ciekawa(...)kleiste. Wyrobione ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy znacznie zwiększyło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką od herbaty wycinałam z ciasta kółka. Na środku każdego kółka kładłam po małej łyżeczce dżemu i zlepiałam razem brzegi ciasta formując kulkę
Waniliowe ImprowizacjeW kuchni bardzo lubię improwizować a wy? Kiedyś tak nie było, ale spontaniczność i wiedza co z czym połączyć przychodzą z czasem i doświadczeniem. Staram się
Dorota SmakujeObłęd! To chyba najlepszy smak naleśników! Totalne mistrzostwo, cytrynowe naleśniki z makiem, oblane stopionym masłem cytrynowym i syropem klonowym, podane w towarzystwie świeżych jagód leśnych lub
SMYKWKUCHNI