placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:279/337)

Jesienny gulasz z dyni 159

Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki, placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie - w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie(...)rozgotowała. Danie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wyłączamy kuchenkę, delikatnie mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. W tym czasie dynia dogotuje się w gorącym sosie. Danie podajemy z purée ziemniaczanym. by Małgorzata Hert Adapted from Kwestia smaku Adapted from Kwestia smaku Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Ciasto karmelowe warstwowe 166

Idealne ciasto dla miłośników karmelu :) Pyszne, kolorowe warstwy tworzą zdumiewający efekt!  Składniki na biszkopt orzechowy:  7 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag zmielonych orzechów włoskich Wykonanie biszkoptu orzechowego: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy(...)przygotowanej masy kajmakowej i dokładnie wymieszać. Przekładać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawą, woda z cukrem) Składanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowym, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć

Tradycyjna Kuchnia
Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie) 80

zdrowy lunch: Falafel Sałatka z burakiem, fetą i batatem Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem Sałatka z tortellini i mozzarellą Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem Placki z cukinii z serem i boczkiem Drukuj Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie) #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe(...)liści kolendry garść liści mięty Tofu 200 g tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sos orzechowy 1/4 szklanki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka cukru brązowego

Na-talerzu.pl
Beztłuszczowe Serowe placuszki ze szczypiorkiem (light) 243

Pomysł na usmażenie za pomocą naleśnikarki placuszków bez tłuszczu chodził mi po głowie po pierwszym zastosowaniu naleśnikarki firmy Unold Profi 48155 ze sklepu internetowego redcoon.pl . Bo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort jogurtowy z ananasem 106

łyżki zmielonych migdałów (20 g) 1 żółtko 80 g masła / margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kwaskowego dżemu (np. wiśniowego) Biszkopt: 3 jajka 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 5 łyżek cukru (chyba 80 g) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 500 ml jogurtu 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru(...)minut w 200 stopniach. Ciasto wystudzić. Masa jogurtowa: Do tężejącej masy dodać pokrojone ananasy i ubitą z cukrem pudrem śmietankę kremówkę. Kruche ciasto posmarować konfiturą i przełożyć jeden placek biszkoptowy. Następnie przelać masę jogurtową i przykryć drugim biszkoptem. Ciasto odstawić do lodówki na 3 godziny. Dekoracja: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z usztywniaczem i cukrem pudrem. Udekorować wierzch

KuchniaWeDwoje.pl
Tort jogurtowy z ananasem 213

łyżki zmielonych migdałów (20 g) 1 żółtko 80 g masła / margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kwaskowego dżemu (np. wiśniowego) Biszkopt: 3 jajka 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 5 łyżek cukru (chyba 80 g) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 500 ml jogurtu 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka(...)stopniach. Ciasto wystudzić. Masa jogurtowa: Do tężejącej masy dodać pokrojone ananasy i ubitą z cukrem pudrem śmietankę kremówkę. Kruche ciasto posmarować konfiturą i przełożyć jeden placek biszkoptowy. Następnie przelać masę jogurtową i przykryć drugim biszkoptem. Ciasto odstawić do lodówki na 3 godziny. Dekoracja: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno

KuchniaWeDwoje.pl
,,Ciasto z melonem’’ 430

szklanki mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki orzechów mielonych Ciasto białe: 3 białka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa(...)cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Placek orzechowy -tężejąca wkładka melonowa- placek biały -masa dyniowa

Podróż w kulinaria
Ciasto bananowiec 80

galaretką, a na koniec banany z galaretką. Dzieciaki go uwielbiają!  Składniki blacha 25/35: Biszkopt: jajka 4 szt,  cukier 150 g,  mąka pszenna 120 g,  mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,  proszek do pieczenia 1 łyżeczka,  Masa bananowa: banany 5 szt, masło 200 g,  galaretka cytrynowa 2 szt,  woda 250 ml,  cukier puder(...)jest zbyt lejące to poczekać chwilkę, ale uwaga, bo bardzo szybko masa gęstnieje.  Wierzch ciasta: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Banany pokroić w plastry i ułożyć na placku. Całość zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki na kilka godzin. Uwaga, banany kroić dopiero, gdy galaretka zacznie nam tężeć, bo jeśli będą długo pokrojone i nie zalane galaretką

kulinarne odsłony pati
Bardzo kruchy placek czekoladowo-waniliowy z owocami leśnymi 193

więc wzięłam margarynę 80% tłuszczu, efekt w pełni zadowalający) kilka kropel aromatu waniliowego Pianka waniliowa: 3 białka 7 łyżek cukru 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 op. cukru waniliowego 1-2 łyżki soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny  Przygotowanie: Masło/margarynę do pianki rozpuść(...)dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 minut. Jeśli góra zacznie się przypalać, przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry. Na ciepło smakuje najlepiej :) Smacznego! Sprawdź też inną wersję placka w jesiennej odsłonie . Mój przepis to połączenie dwóch przepisów Pawła Małeckiego. Pianka pochodzi z przepisu na puszysty placek borówkowy. Do niego potrzebne było ciasto kruche, które miało się

Anioszek w kuchni
Maślana tarta z owocami z kompotu 259

Kiedy w warzywniakach królują głównie owoce z ciepłych krajów nie rezygnuję z łakoci bliskich mi letnią porą. Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta

kawawszklance
Szybkie ciasteczka na oleju 64

ciasteczka w 15 minut są nieskończenie łatwiejsze, cudownie chrupiące i w dodatku bez grama masła! Zapraszamy na przepis! Szybkie ciasteczka Składniki: Na ciastka: mąka pszenna BIO: 150 g mąka ziemniaczana: 50 g jedno jajko od szczęśliwej kury olej roślinny: 80 ml cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka proszek do pieczenia: 1 łyżeczka cukier biały: 40 g Polewa: masło(...)tylko do momentu, aż wchłonie się mąka. Ciasto podziel na pół. Jedną połówkę przełóż na lekko obsypany mąką blat, przykryj folią spożywczą i rozwałkuj na 3 – 4 mm placek. Przy pomocy małej szklanki lub foremki wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachowaj niewielki, aby miały miejsce urosnąć. Tak samo postępuj z drugą

Kuchnia Na Wypasie
Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 230

Ciasto i miskę lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość. Wracamy do maku. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do maku razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, miodem, powidłem i olejkiem migdałowym. Masę mieszamy łyżką, rozcierając ją w taki sposób, by jajko było dobrze rozprowadzone. Dodajemy bakalie i mieszamy. Jeśli korzystamy z maku z puszki(...)Znajdziecie tam między innymi pieczone na północy Podkarpacia, na Ziemi Raniżowskiej, zawijańce z kakao i cynamonem Kakaowiec zawijany Cynamonowiec zawijany Inne regionalne ciasta z makiem Makowiec warstwowy Makowiec śnieżny Placek Rzeszowiak Drożdżówka z makiem i orzechami

Trzeci talerz
Bawole oczy z czereśniami 198

mojej kuchni przyszła kolej na czereśniowe love ;) Są owsianki, placki no i oczywiście ciasta z czereśniami. To musicie koniecznie wypróbować, delikatnie kruche ciasto, dżem, kuleczki z czereśniami budyniowa niezbyt słodka masa, a całość wieńczy puszysty biszkopt oblany czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie(...)blaszce o takich samych wymiarach jak ciasto kruche przez ok 20-25 minut w 180 st. C Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru masło Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozprowadzamy mąki, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy

Cynamonowe szczęście
Pasztet z cukinii 111

razem. Jest delikatny, aromatyczny i subtelnie doprawiony przeprawami. Smakuje dzieciom i dorosłym. Cukinia to moje ulubione warzywo w kuchni i ogrodzie! Ma wszechstronne zastosowanie. Począwszy od popularnego leczo, poprzez placki, cukinię faszerowaną, pieczoną, duszoną, aż po rewelacyjny pasztet. Z cukinii można także upiec pyszne ciasto. Młoda cukinia to także częsty składnik w moich surówkach i sałatkach. Gorąco zachęcam(...)puściła sok. Następnie mocno odciskam sok ręką na sitku. Jeśli chcesz aby pasztet miał bardziej zwartą konsystencję, to dodatkowo odciśnij w ściereczce bawełnianej (tak jak przy robieniu pyz ziemniaczanych ). Marchewki oraz ziemniaki obieram ze skórki i opłukuję w wodzie. Następnie taruję na średnich oczkach. Obieram także cebulę oraz ząbki czosnku. Cebulę kroję w drobna kosteczkę, a czosnek drobno siekam

Ania gotuje