zdrowy lunch: Falafel Sałatka z burakiem, fetą i batatem Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem Sałatka z tortellini i mozzarellą Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem Placki z cukinii z serem i boczkiem Drukuj Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie) #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe(...)liści kolendry garść liści mięty Tofu 200 g tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sos orzechowy 1/4 szklanki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka cukru brązowego
Na-talerzu.plPomysł na usmażenie za pomocą naleśnikarki placuszków bez tłuszczu chodził mi po głowie po pierwszym zastosowaniu naleśnikarki firmy Unold Profi 48155 ze sklepu internetowego redcoon.pl . Bo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki zmielonych migdałów (20 g) 1 żółtko 80 g masła / margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kwaskowego dżemu (np. wiśniowego) Biszkopt: 3 jajka 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 5 łyżek cukru (chyba 80 g) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 500 ml jogurtu 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru(...)minut w 200 stopniach. Ciasto wystudzić. Masa jogurtowa: Do tężejącej masy dodać pokrojone ananasy i ubitą z cukrem pudrem śmietankę kremówkę. Kruche ciasto posmarować konfiturą i przełożyć jeden placek biszkoptowy. Następnie przelać masę jogurtową i przykryć drugim biszkoptem. Ciasto odstawić do lodówki na 3 godziny. Dekoracja: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z usztywniaczem i cukrem pudrem. Udekorować wierzch
KuchniaWeDwoje.plłyżki zmielonych migdałów (20 g) 1 żółtko 80 g masła / margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kwaskowego dżemu (np. wiśniowego) Biszkopt: 3 jajka 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 5 łyżek cukru (chyba 80 g) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 500 ml jogurtu 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka(...)stopniach. Ciasto wystudzić. Masa jogurtowa: Do tężejącej masy dodać pokrojone ananasy i ubitą z cukrem pudrem śmietankę kremówkę. Kruche ciasto posmarować konfiturą i przełożyć jeden placek biszkoptowy. Następnie przelać masę jogurtową i przykryć drugim biszkoptem. Ciasto odstawić do lodówki na 3 godziny. Dekoracja: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno
KuchniaWeDwoje.plszklanki mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki orzechów mielonych Ciasto białe: 3 białka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa(...)cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Placek orzechowy -tężejąca wkładka melonowa- placek biały -masa dyniowa
Podróż w kulinariagalaretką, a na koniec banany z galaretką. Dzieciaki go uwielbiają! Składniki blacha 25/35: Biszkopt: jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 120 g, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Masa bananowa: banany 5 szt, masło 200 g, galaretka cytrynowa 2 szt, woda 250 ml, cukier puder(...)jest zbyt lejące to poczekać chwilkę, ale uwaga, bo bardzo szybko masa gęstnieje. Wierzch ciasta: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Banany pokroić w plastry i ułożyć na placku. Całość zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki na kilka godzin. Uwaga, banany kroić dopiero, gdy galaretka zacznie nam tężeć, bo jeśli będą długo pokrojone i nie zalane galaretką
kulinarne odsłony patiwięc wzięłam margarynę 80% tłuszczu, efekt w pełni zadowalający) kilka kropel aromatu waniliowego Pianka waniliowa: 3 białka 7 łyżek cukru 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 op. cukru waniliowego 1-2 łyżki soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny Przygotowanie: Masło/margarynę do pianki rozpuść(...)dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 minut. Jeśli góra zacznie się przypalać, przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry. Na ciepło smakuje najlepiej :) Smacznego! Sprawdź też inną wersję placka w jesiennej odsłonie . Mój przepis to połączenie dwóch przepisów Pawła Małeckiego. Pianka pochodzi z przepisu na puszysty placek borówkowy. Do niego potrzebne było ciasto kruche, które miało się
Anioszek w kuchniKiedy w warzywniakach królują głównie owoce z ciepłych krajów nie rezygnuję z łakoci bliskich mi letnią porą. Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta
kawawszklanceciasteczka w 15 minut są nieskończenie łatwiejsze, cudownie chrupiące i w dodatku bez grama masła! Zapraszamy na przepis! Szybkie ciasteczka Składniki: Na ciastka: mąka pszenna BIO: 150 g mąka ziemniaczana: 50 g jedno jajko od szczęśliwej kury olej roślinny: 80 ml cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka proszek do pieczenia: 1 łyżeczka cukier biały: 40 g Polewa: masło(...)tylko do momentu, aż wchłonie się mąka. Ciasto podziel na pół. Jedną połówkę przełóż na lekko obsypany mąką blat, przykryj folią spożywczą i rozwałkuj na 3 – 4 mm placek. Przy pomocy małej szklanki lub foremki wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachowaj niewielki, aby miały miejsce urosnąć. Tak samo postępuj z drugą
Kuchnia Na WypasieCiasto i miskę lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość. Wracamy do maku. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do maku razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, miodem, powidłem i olejkiem migdałowym. Masę mieszamy łyżką, rozcierając ją w taki sposób, by jajko było dobrze rozprowadzone. Dodajemy bakalie i mieszamy. Jeśli korzystamy z maku z puszki(...)Znajdziecie tam między innymi pieczone na północy Podkarpacia, na Ziemi Raniżowskiej, zawijańce z kakao i cynamonem Kakaowiec zawijany Cynamonowiec zawijany Inne regionalne ciasta z makiem Makowiec warstwowy Makowiec śnieżny Placek Rzeszowiak Drożdżówka z makiem i orzechami
Trzeci talerzmojej kuchni przyszła kolej na czereśniowe love ;) Są owsianki, placki no i oczywiście ciasta z czereśniami. To musicie koniecznie wypróbować, delikatnie kruche ciasto, dżem, kuleczki z czereśniami budyniowa niezbyt słodka masa, a całość wieńczy puszysty biszkopt oblany czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie(...)blaszce o takich samych wymiarach jak ciasto kruche przez ok 20-25 minut w 180 st. C Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru masło Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozprowadzamy mąki, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy
Cynamonowe szczęścierazem. Jest delikatny, aromatyczny i subtelnie doprawiony przeprawami. Smakuje dzieciom i dorosłym. Cukinia to moje ulubione warzywo w kuchni i ogrodzie! Ma wszechstronne zastosowanie. Począwszy od popularnego leczo, poprzez placki, cukinię faszerowaną, pieczoną, duszoną, aż po rewelacyjny pasztet. Z cukinii można także upiec pyszne ciasto. Młoda cukinia to także częsty składnik w moich surówkach i sałatkach. Gorąco zachęcam(...)puściła sok. Następnie mocno odciskam sok ręką na sitku. Jeśli chcesz aby pasztet miał bardziej zwartą konsystencję, to dodatkowo odciśnij w ściereczce bawełnianej (tak jak przy robieniu pyz ziemniaczanych ). Marchewki oraz ziemniaki obieram ze skórki i opłukuję w wodzie. Następnie taruję na średnich oczkach. Obieram także cebulę oraz ząbki czosnku. Cebulę kroję w drobna kosteczkę, a czosnek drobno siekam
Ania gotujeużywamy niewielkiej ilości oleju (na pędzelku). Smażymy racuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor (placuszki są gotowe do przekręcania, gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki). Następne placki możemy smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli mamy patelnię z odpowiednią powłoką. Gotowe racuszki można polać naturalnym syropem klonowym, podać z ulubionymi owocami, dżemem lub same. Równomierność i siłę grzania(...)kopru włoskiego przez 3-4 minuty z każdej strony. Danie przekładamy na talerz i posypujemy odłożonym koperkiem. Możemy ozdobić cząstką pomarańczy. Łososia z fenkułem warto podać z puree ziemniaczanym, które świetnie pasuje do użytych składników (utłuczone, ugotowane ziemniaki, zblendowane z łyżką masła i mlekiem do odpowiedniej konsystencji – przyprawione solą i gałką muszkatołową). Podsumowując Patelnia jak do tej pory
Poezja smakuwszelkie sposoby o choćby usmażyć nadziewane kotlety z ziemniaczanego puree. Na pierwszy rzut oka nikt pewnie by nie podejrzewał, że pod chrupiącą panierką kryją się ziemniaki. Ziemniaczane bulwy nie są złe. Czasami gotuję z nich krokiety lub knedle . Resztki ziemniaków można też wykorzystać do wypieków pieczywa . Pod ziemniaczanym puree kryje się Shepherd`s pie . Z resztek ziemniaków świetnie(...)można szybko i łatwo przygotować. Aby je zrobić, gotowane ziemniaki muszą być dobrze ostudzone. Ciasto wykonane z tych ziemniaków przypomina konsystencją ciasto na kopytka, jednak zamiast tworzyć kopytka, formowałam ziemniaczane kotlety, wypełniając je wcześniej nadzieniem. Dużą zaletą ziemniaków jest ich wszechstronność, pasują one praktycznie do każdego innego produktu spożywczego, na przykład z soczewicą i szpinakiem. Inspiracją do przygotowania tego
codojedzenia