Placki z kurczaka z warzywami to świetna opcja na pyszny i nieskomplikowany obiad. 300 g fileta z kurczaka pół szklanki zielonego groszku mrożonego 1 duża marchewka 1 jajko duże 150 ml mleka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych
Andzia Pichcioleju – szczypta soli – 200g borówek – 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) Dodatkowo: 200g jogurtu naturalnego, erytrol do posypania, borówki i listki mięty do dekoracji Mąkę, wodę, olej i sól łączymy i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). Szklanką wycinamy kółka
Be Fit Be Strong200g borówek – 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) Dodatkowo: 200g jogurtu naturalnego, erytrol do posypania, borówki i listki mięty do dekoracji Mąkę, wodę, olej i sól łączymy i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). Szklanką wycinamy kółka, a następnie
Be Fit Be Strongwięc wykorzystuję ją często do deserów w postaci placków, ciast czy właśnie naleśników. Takie naleśniki jak każde inne, można podać na słodko lub słono, dobierając odpowiednie dodatki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej o wadze 100g 1szkl. wody 1,5szkl. mleka 1 jajko 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy szczypta soli olej do smażenia
Waniliowe Improwizacjenadzienie; 30 dag jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Jagody płucze w zimnej wodzie (wybieram wszystkie listki i inne paprochy) i odcedzam na sitku. Zostawiam na chwile aby dobrze odciekły i trochę przeschły. Przekładam do miski i wsypuje cukier oraz mąke. Delikatnie mieszam. Ciasto wałkuje na cienki placek około 3-4 mm. Szklanką lub kubkiem
Radość kipiąca uśmiechem.się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;) Placek z rabarbarem Babci Julii Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 13 dag cukru pudru 13 dag tłuszczu (margaryna + smalec) 3 żółtka 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1 łyżki śmietany Masa: 1/2 kg rabarbaru 10 dag cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 3 białka 10 dag cukru
Lawendowe Niebołyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki roztopionego masła 1 olejek cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, masło
Apetyczna babeczkażółtka Masa serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 125 ml śmietanki kremówki 30% Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno(...)włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno tortownicy (ja użyłam formy o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut. Gdy ciasto się piecze mamy czas
Świat CiastaChciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na
Kuchnia Pełna Pasjicukier do smaku Tynkowanie tortu 1 kostka masła 200 ml mleczka skondensowanego słodzonego Frużelina ( można dać dżem malinowy zamiast frużeliny) 200 g malin 1 łyżka żelatyny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Dodatkowo 10 różyczek kilka malin 10 gałązek mięty ( takich długich jak wysoki brzeg tortu) kilkanaście listków mięty, oberwanych z łodyżek do ozdoby tortu na zabarwienie kremu(...)rantem. Jak nie macie rantu, to pasek złożony z kilku warstw folii aluminiowej. Chodzi o to aby biszkopt był wyższy, aby przeciąć na 4 blaty a nie piec dwóch placków. Dzień wcześniej, śmietankę na krem miętowy podgrzać w rondelku z umytymi listkami mięty( nie gotować, tylko podgrzać) Wystudzić wstawić na noc do lodówki( można w ciągu dnia ale kilka godzin
gotuj ze mnąmlekiem i dolewamy je do ziemniaków. Masę ziemniaczana mieszamy z mąką, pieprzem i solą. Dobrze wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do podwojenia konsystencji (na około godzinę) pod ściereczką. Kiedy ciasto będzie wyrośniętę, wyjmujemy je z miski i dzielimy na równe części ( z tej ilości mąki wychodzi mi 8 langoszy) i formujemy placki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy
ChilliJemyłyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła sok z połowy cytryny dżem wiśniowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem
Niespełnione zdolności kulinarneBeza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy
Ciastka - domowe słodkościlodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut. Masa serowa: - 0,8 kg twarogu; - 7 jajek; - 80 g miękkiego masła; - 2/3 szklanki cukru; - 3 łyżki cukru waniliowego; - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 g rodzynek; - żółtko do posmarowania pasków
dom-agi.plPlacek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Rzeszów, gmina Rzeszów, powiat m. Rzeszów Ciasto amoniakowe to nasz regionalny specjał, który niestety odchodzi w zapomnienie. Niegdyś bardzo popularne, dzisiaj zastępowane jest zwykle ciastem kruchym. Dawniej pieczono z niego ciastka amoniaczki lub różnego rodzaju przekładańce. Gospodynie weselne z pierwszej połowy XX wieku przygotowania weselnych wypieków zaczynały właśnie od amoniaczków(...)Jednak użyte do pieczenia cienkich placków do ciast warstwowych, zachowuje się inaczej. Przełożone wilgotnymi warstwami smażonych owoców czy sera, mięknie i zespala się z nimi. Jabłka to owoce, które najczęściej wykorzystywano do przekładania amoniakowych placków. Smażony ser, jako druga wilgotna warstwa, jest ich idealnym uzupełnieniem. Zachęcam, byście sami przekonali się jak smaczny jest placek amoniakowy z jabłkami i smażonym
Trzeci talerz