placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:190/337)

Placki ziemniaczano selerowe z piersią kurczaka 107

Placki ziemniaczano selerowe z piersią kurczaka Placki ziemniaczano selerowe z piersią kurczaka , to doskonały wybór w środku tygodnia , kiedy brak czasu na bardziej wymyślne

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 173

łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Umyte i wysuszone jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na równe części. Z każdej części formujemy placek na którego nakładamy 1 łyżkę przygotowanych jagód, brzegi dokładnie zlepiamy i odkładamy złączeniem na dół, aby nie otworzyły się

Księga-Smaku
Najlepsze przepisy na szparagi 118

szparagami. Zupy Szparagowa zupa z kaszą jaglaną z pesto Zupa krem ze szparagów z boczkiem Sałatki Ziemniaczana sałata ze szparagami w pesto Sałatka z quinoa ze szparagami i fetą Dania główne Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami Placek z cukinią i szparagami Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami Pizza ze szparagami Makaron z pesto i szparagami

Cooking for Emily
Ciasto Królewiec troszkę inaczej 298

wymieszać ze śmietaną. Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Upiec 2 placki. Piec ok 15 min w 180 stopniach Biszkopt 4 jajka 3/4 szkl cukru pudru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 lyżka wody Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitych

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Trochę marchwiowej historii i słonecznych placuszków 195

zdrowe i sycące, a cytrusowy dip podkreśla smak marchwi. Obieraczki w dłonie! To wspaniałe warzywo czas przerobić na placki! :D Ziołowe placuszki z marchewki z cytrusowo-jogurtowym dipem- bezglutenowe Potrzebujesz: 500g marchwi 1 cebula 2 jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 1,5 łyżeczki mielonej kolendry

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pyzy z mięsem 170

soku.  Ziemniaki łączymy, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i całość dokładnie wyrabiamy.  Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kulki o średniej wielkości. Z tej ilości ziemniaków wyszło mi 16 klusek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoniach na placek grubości około 0,5 - 0,6 mm. Na środek placka nakładamy około 2 czubatych łyżeczek farszu

Smak mojego domu
Ciasto budyniowe-torta, budini 371

Gotowe ciasto podzielić na dwie części .Rozwałkować i na papierze wyłożyć blaszki -dwie jednakowe.Posmarowac powidłami sliwkowymi .Ubić piane na sztywno z białek ,dodając pod koniec 2 szkl.cukru.Piane gotowa wyłozyc na placki z powidłami i posypac startymi orzechami.PIEC 30-40 minut w 170 stopniach KREM(...)żółtek,maslo,1/2 l.mleka ,3 łyżki mąki ziemniaczanej,1/2szkl.cukru pudru. WYKONANIE

w mojej kuchni
PLACUSZKI DYNIOWO - ZIEMNIACZANE 189

zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki również ścieramy na tej samej tarce, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy na każdy

Smaczne Zdrowe
Pychotka 2427

margaryny 1/2 litra mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. 2. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo przestudzony budyń ciągle mieszając. 3. Masą przełożyć upieczone placki

Pasja Smaku
Sernik gotowany na biszkopcie 187

szklanki maku 2 łyżki kakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy. Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej

Pyszności Słodkości
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 197

szklanki maku 2 łyżki kakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy. Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej

Salonik smaków
Ciasto krówka 421

Choć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :) Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto krówka Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 1 jajko(...)placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej - placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia - po upieczeniu placki ostudzić - postępować z nimi delikatnie, bo są kruche - placki

Smakołyki Bereniki
Ciasto z masą budyniową 204

część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić

Moje domowe kucharzenie
Jabczok – kuchnia podkarpacka 69

najbardziej popularna nazwa na placek z jabłkami, ale nasze babcie i prababcie raczej nie piekły szarlotek, a jabłeczniki, jabczyniaki, albo właśnie jabczoki. Jabczok z Krasnej to smażone jabłka na kruchym spodzie z piankową kołderką i startym ciastem na wierzchu. Piana z białek ubita jest z dużą ilością cukru i zagęszczona mąką ziemniaczaną, dlatego nie opada i swoją słodyczą(...)cukier waniliowy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozwałkowujemy większy kawałek ciasta wylepiając nim również brzegi. Na ciasto wykładamy jabłka, na nie piankę z białek, a na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Lekko dociskamy starte ciasto. Placek pieczemy w temperaturze 150 stopni C (grzałka góra

Trzeci talerz
ROLADKI Z MIELONEGO MIĘSA KURCZAKA Z SEREM + FILMIK 86

przygotowaniu roladki z mielonego mięsa kurczaka. Wystarczy uformować placek i zlepić z serem, panierować i usmażyć. Podajemy je z ulubionymi dodatkami, smacznego.  SKŁADNIKI :  3 duże, połówki piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, słodka i ostra papryka do smaku szczypta pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2 łyżki bułki tartej  2 jajka(...)mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, wyrabiamy wszystko dokładnie. Ser musimy pociąć w słupki.  Następnie bierzemy porcję mięsa i formujemy placek na który kładziemy kawałek sera i formujemy owalnego kotleta z serem w środku.  Panierujemy w mace, rozmąconym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na rozgrzanym oleju z jednej

Kulinarne Fantazje Marioli
Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną 131

zimnego masła około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody Nadzienie: 700 g rabarbaru 1 świeży ananas 50 g suszonej żurawiny 1 laska wanilii 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej dodatkowo:  żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania,  cukier puder Przygotowanie: 1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, wiórki kokosowe i pokrojone w małą kosteczkę(...)można wylepić palcami, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki 6. Drugą część ciasta rozwałkować na placek, podsypując mąką, wyciąć paski  7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C 8. Do rabarbaru i ananasa dodać żurawinę, cukier, nasionka z laski wanilii i mąkę ziemniaczaną. wymieszać całość dłońmi i wyłożyć na spodzie z ciasta, na wierzchu ułożyć paski z ciasta

Słodki Kompromis
Placek serowy ze szpinakiem 135

zjeść treściwe śniadanie i zasuwać do pracy Dziś polecam placek serowy ze szpinakiem, który pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie Składniki: – 50g świeżego szpinaku – 50g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 50g serka wiejskiego – 1 jajko – 40g skrobi ziemniaczanej – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, oregano(...)patelni, na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Placek serowy ze szpinakiem Placek serowy ze szpinakiem Placek serowy ze szpinakiem Placek serowy ze szpinakiem Artykuł Placek serowy ze szpinakiem pochodzi z serwisu Kulinarne życie

Smaki Armine
Porzeczkowy przekładaniec 229

dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez ok 10-15 minut Masa owocowa: 500 g czerwonej porzeczki (mogą być mrożone) 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2  łyżeczki żelatyny 1łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 200 g (1 kostka masła) Ok 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z mąkami i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, gotując aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: na pierwszy placek

Cynamonowe szczęście
Tarta rustykalna z papierówkami 207

szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny bezmlecznej 1 jajko 2 łyżki wody 6 małych jabłek (u mnie papierówki) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) cukier lub inne słodzidło (u mnie 4 łyżki) Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie siekamy ją nożem(...)kulę, a następnie rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia na okrągły, duży placek. Ciasto przykrywamy drugim arkuszem papieru i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Do owoców dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać do nich cukier lub inne

Dieta bez mleka
Ciasto Marcepanek 147

równe części. Każdą część ciasta rozwałkujemy na placek wielkości około 20 x 30 cm. Pierwszą część ciasta umieszczamy w blaszce (około 20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy kaszą manną. Następnie wykładamy równomiernie masę makową i przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem. Wierzch ciasta również nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)równomiernie masę jabłkową i przykrywamy czwartym rozwałkowanym plackiem. Wierzch ciasta również nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 min. Studzimy. Masa budyniowa: Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i zagotowujemy. W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Marcepanek 147

równe części. Każdą część ciasta rozwałkujemy na placek wielkości około 20 x 30 cm. Pierwszą część ciasta umieszczamy w blaszce (około 20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy kaszą manną. Następnie wykładamy równomiernie masę makową i przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem. Wierzch ciasta również nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)równomiernie masę jabłkową i przykrywamy czwartym rozwałkowanym plackiem. Wierzch ciasta również nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 min. Studzimy. Masa budyniowa: Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i zagotowujemy. W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki

Kuchnia MagdaLeny
Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka 2278

też dłużej można je przechowywać. Do kremówki z Machowej masę budyniową przygotowuje się według drugiej metody.   Ciasto to nie wymaga wiele pracy, jednak potrzebuje trochę czasu, żeby kruche placki zmiękły, a masa budyniowa zastygła. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem. Przepis Pani Renaty Nieć z Machowej znalazł się w publikacji wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie pt. „Pilźnieńskie(...)masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz pozostałe mleko (250 ml). Mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy cały czas mieszając do momentu, kiedy masa się zagotuje. Lekko przestudzamy i ciepłą masę wylewamy na jeden z placków, a drugim i przykrywamy. Najlepiej przykryć placek folią aluminiową, żeby ciasto zachowało

Trzeci talerz