placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:191/314)

"Domowa piekarnia" Pawła Płaczka i pyszne jagodzianki 69

szczypta soli 1 jajko 240 g cukru (ja dałam o 100 mniej) 4 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego Nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier - jeśli wolicie wersję z nim: ok. 150 g cukru pudru 3-4 łyżki alkoholu lub ciepłej wody Kruszonka: 40 g masła 60 g mąki pszennej 60 g cukru(...)minut do wyrośnięcia. Nadzienie: 1. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną Jeśli robimy jagodzianki z kruszonką to w misce zagniatamy masło z mąką i cukrem. Wkładamy na chwilę do lodówki.  Każdą wyrośniętą część ciasta delikatnie palcami, albo całą ręką zgniatamy robiąc placek. Na środek dajemy dużą łyżkę farszu. Sklejamy placek jak pierogi i formujemy

kruche babeczki
Pierogi z jagodami 94

lepienie.  Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 450 1 jajko 50 g masła 250 ml ciepłej wody Nadzienie: 500 g jagód 5 łyżeczek cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jogurt naturalny 1 łyżeczka soli garnek wody Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko oraz wlewamy masło i mieszamy całość. Następnie(...)garnku gotujemy wodę z jedną łyżeczką soli. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.  Po wyjęciu z lodówki ciasto będzie się trochę kleić, ale wystarczy odrobina mąki na stolnicy i wałku i efekt ten znikanie. Dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Następnie wycinamy krążki za pomocą szklanki lub maszynki do sklejania pierogów

Emskie Smaki
Rafaello 176

ciasto II: 6 białek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 15 dag posiekanych orzechów włoskich Białka ubić na pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.  Połowę piany wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto kruche, posypać orzechami  i upiec na beżowy kolor. Drugi placek upiec tak samo. krem: 1/2 p. masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Z Marcepanem
Łącki przekładaniec 164

zostały nam z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 370g masła Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem, w którym moczyły się śliwki. Posmarować cienko kremem, przyłożyć   placek orzechowy, znów posmarować kremem na to wyłożyć śliwki i reszta kremu. U mnie

W garach u Gosi
Ciasto inwalida 244

łyżeczka sody Masa budyniowa: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła Dodatkowo: słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe ) Sposób wykonania: 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki są twarde, ale po przełożeniu

Kuchnia domowa Ani
Pyzy z mięsem i warzywami czyli tanio i smacznie 292

dokładnie mieszam. Farsz gotowy! Do przestudzonych ziemniaków dodaje jajko i po trochu mąki ziemniaczanej. Wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki dlatego dodaję mąkę w zależności od potrzeby w czasie wyrabiania ciasta. Z gotowego ciasta odrywam kawałki z których formuję placek wielkości dłoni. Na środek nakładam łyżkę farszu i zaklejam ciasto formując podłużne pyzy

Magiczna kuchnia Darii
Kluski z mięsem 163

części. Ćwiartkę odłożyć do pozostałych ziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść.  Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami i opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku

Gaździnka warzy
Placuszki z piersi z kurczaka 348

kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej sól, pieprz Mięso i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso doprawiamy, dodajemy jajka i skrobię. Mieszamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie kładziemy  łyżką na rozgrzaną patelnię i formujemy placki. Smażymy na złoto.  Przepis dawno znaleziony w Internecie.Niestety nie wiem, gdzie

Humanistka w kuchni
Miodownik z makiem i orzechami 63

Przepis na pycha ciasto idealne na święta. Miodownik z makiem i orzechami włoskimi . Ciasto jest zrobione na bazie placków miodowych przełożonych kremem budyniowym, w środku wypełnionym biszkoptem makowym. Góra ciasta udekorowana jest prażonymi orzechami włoskimi z miodem. Ciasto odpowiedniej wilgotności nabiera dopiero po dwóch dniach dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce przykryte folią spożywczą. Ciasto jest mało słodkie, lecz polewa(...)SKŁADNIKI: *foremka 24x24 cm. Placek miodowy: mąka pszenna tortowa (3 szkl.) masło (150 g) cukier (2/3 szkl.) miód naturalny  u mnie wielokwiatowy  (3 łyżki)  jajka (2 szt. średniej wielkości) soda oczyszczona (1,5 łyżeczki) Biszkopt makowy: jajka (4 szt. średniej wielkości) cukier (2/3 szkl.) mąka pszenna tortowa (2/3 szkl.) mąka ziemniaczana ( 2 łyżeczki) mak suchy

Rita creative
Placki ziemniaczane 133

oczkach (lub mielimy je w rozdrabniaczu). Gotową ziemniaczaną papkę odkładamy na 15 minut, aż puści sok. Odlewamy sok delikatnie przytrzymując ziemniaki. Dodajemy mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz sól i całość mieszamy. Rozgrzewamy olej w patelni. Nakładamy na patelnię niewielkie porcje (1 pełna łyżka) i rozprowadzamy je na cienkie placki. Smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę

psgotujemy
Brazylianka 351

przełożony masą budyniową i jabłkową.  Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole.   Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio.  Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne.      Składniki: 500 g mąki 2 jajka 100 g masła 4 łyżki miodu płynnego 2 łyżeczki sody(...)cukru pudru (dałam 250) do 10 łyżek kwaśnej śmietany (dałam 2)   masa budyniowa: 1 szklanka mleka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego   masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową)    polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki

Sto kolorów kuchni
Placuszki z dynią, kozim serem i suszonymi pomidorami 124

Bardzo smaczne, wytrawne placki z dynią, kozim serem i suszonymi pomidorami. Zasmakowały nawet największemu anty-fanowi koziego sera, który wcinał je z uśmiechem na ustach. Świetnie komponują się z suszonym pomidorem, jako dodatek natomiast wybrałam starty parmezan. By uzyskać piękny, pomarańczowy kolor proponuję wybrać dynię hokkaido. Składniki (10-11 placuszków): 150 gram startej dyni 50 gram koziego sera(...)roladce 3-4 suszone pomidory 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia (może być olej z suszonych pomidorów) parmezan do podania Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pomidory kroję w paski. W drugiej misce mieszam żółtka, mąkę, suszone pomidory, startą dynią, pokruszony ser i przyprawy.  Dodaję stopniowo

Mango Papaja
Tarta z twarożkiem oberlandzkim i ananasem 189

łyżka jogurtu – u mnie kozi od Kozia Farma Na nadzienie: 500 g twarożku oberlandzkiego od Kozia Farma 1 jajko 4 łyżki trzcinowego cukru pudru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: plasterki ananasa z puszki cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, dodajemy żółtko, posiekane masło lub margarynę(...)minut w celu schłodzenia. Formę na tartę smarujemy np. masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (u mnie na silikonowej podkładce). Ciastem wylepiamy formę (jeśli wasz placek okaże się nierówny lub za mały z któreś strony po prostu dolepcie kawałki, tak żeby wypełnić całą formę). Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce. Podpiekamy około

Słodkie okruszki
Rogaliki maślane 91

łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 duże jajko + 1 małe (lub samo żółtko z dużego jajka) 70 g masła Dodatkowo: 1 małe jajko w temperaturze pokojowej mak mąka ziemniaczana WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do małej miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, wymieszać i zostawić(...)kawałki rozwałkować na duży placek. Placki przekroić nożem na 4 części (na krzyż). Każdą część ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta i kierując się do jego wierzchołka (wierzchołek trójkąta powinien się znaleźć na spodzie). Zawinięte ciasto uformować w kształt rogalika i ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Rogaliki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić

Passions hobbies life