placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:191/314)

Mazurek z malinami i białą czekoladą 302

zimnego masła 50 g drobnego cukru 2 żółtka ( jajko "S" ) Frużelina malinowa: 100 g mrożonych malin Poltino 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3/4 łyżeczki żelatyny Ganach z białej czekolady: 100 g białej czekolady 70 g śmietanki 30% Przygotowanie mazurka z malinami i białą czekoladą: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać(...)żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około 25 cm. Uformować nieduży rant. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone

kolorowotorcikowo
Zakręcone drożdżówki z jagodami 119

suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g masła Wykonanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru(...)osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie mieszamy z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną. Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i rozcieramy składniki dłońmi, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Drożdżówki: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm. Na całej powierzchni ciasta wykładamy równomiernie

Kuchnia MagdaLeny
Zakręcone drożdżówki z jagodami 119

suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g masła Wykonanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru(...)osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie mieszamy z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną. Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i rozcieramy składniki dłońmi, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Drożdżówki: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm. Na całej powierzchni ciasta wykładamy równomiernie

Kuchnia MagdaLeny
Królewiec 70

Przepis na ciasto o królewskiej nazwie, które pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 7 jaj 1 szkl mąki tortowej 1/3 szkl ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl drobnego cukru 2 łyżki zimnej wody Ubij lekko białka, tak żeby były spienione nie na sztywno, wtedy dodawaj po jednej łyżce cukru i ubijaj(...)kostki masła 1 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe W szklance mleka dokładnie roztrzepujemy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na gorące wlewamy roztwór mąk. Gotujemy do zgęstnienia, stale mieszając. Przełożenie: pół gorącej masy wykładamy na placek miodowy, na masę kładziemy biszkopt i wylewamy resztę masy. Przykrywamy krem drugim

Wasze Przepisy
Ciasto „Pani Walewska” 90

powideł śliwkowych (około 320 g 1 słoiczek) Składniki na masę bezową: 3 białka ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na masę kremową: 500 ml mleka 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Instrukcje Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy masło i drobno siekamy nożem(...)szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier a kiedy białka będą sztywne dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 175 C przez około 40 minut. Jeśli mamy dwie blaszki takiej samej wielkości możemy upiec obydwa ciasta jednoczenie (z funkcją termoobiegu), a jeśli nie to każdy placek pieczemy oddzielnie. Upieczone i wystudzone placki przekładamy masą kremową. Połowę cukru

To co lubię - gotuję i polecam
Keks przekładany 85

mniejsze kawałki ( te które tego wymagają)wsypać do miski. Posypać mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszać, 2/3 owoców dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno wymieszać z ciastem łyżką, nie mikserem. Piec w keksówce około 50 minut w 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić przekroić na 3 placki. Sernik błyskawiczny przygotować według przepisu. Wymieszać z resztą owoców( 1-2 łyżki odłożyć

gotuj ze mną
ciasto pijak klasyczny 642

składniki na biszkopt: 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru wykonanie: Białka ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Placki ziemniaczane z żółtym serem 3005

Składniki: 1 kg ziemniaków  marchewki 1 duża cebula 20 dag żółtego sera 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jaja sól, pieprz

Qchnia po prostu
Bezowy placek z czerwonymi porzeczkami 130

jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 50 g zmielonych migdałów 100 g cukru 2 żółtka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 300 g czerwonej porzeczki 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g podprażonych i zmielonych płatków migdałowych Dodatkowo: 1-2 łyżki podprażonych

MyCookBook.pl
Przekładaniec orzechowo - jabłkowy 201

masy), miód, mąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez ok. 40 min.  Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz Masa do ciasta: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła 2 małe jogurty owocowe

Apetyczna babeczka
Łabędzi puch 123

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Biszkopt: - 5 jajek - ½   szkl cukru - 1 szkl mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych - 1 i 1/2 kostki masła(...)rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Oba placki posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić  też trochę na boki. Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać

Smaki Natalii
Ciasto kruche z gotowanym serem 63

Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta kruchego, ale można go skrócić przy pomocy robota z końcówką haka. Robot wstępnie ciasto kruche zagniecie, a nam pozostanie tylko rozwałkowanie i upieczenie cienkich placków do przełożenia serem. Ciasta kruchego robotem zbyt długo nie wyrabiać, tylko do czasu połączenia się ze sobą składników, aby po upieczeniu ciasto nie było twarde. Gotowany ser do przełożenia ciasta(...)papier do pieczenia. Uwaga, ciasto jest dość twarde, ale bardzo kruche. Wystudzone placki ciasta kruchego przełożyć gorącym serem gotowanym. Wierzch ciasta kruchego polać polewą i delikatnie posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto kruche przekładane gotowanym serem po wystudzeniu wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby placki zmiękły i ser zastygł. Ser gotowany: Mielony ser, masło, jajka, cukier puder

Kuchcik gotuje
Rodzaje mąk bezglutenowych 163

uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej. Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego 3.Mąka Sojowa Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane(...)ziemniaczanych. 4.Maka Kukurydziana Mąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy A, B, E. Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne pory,jest lekkie i aromatyczne.  Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy

NaKońcuJęzyka
Podlaskie kartacze 166

przecisnąć przez praskę. Jeszcze ciepłe ziemniaki połączyć z surowymi, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Do ciasta wlać trochę gorącej wody i dalej zagniatać. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie zagnieść. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na maśle i zostawić do ostudzenia. Do miski dodać mięso mielone, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i dobrze(...)połączenia składników. Cebule obrać i pokroić w kostkę lub piórka, po czym usmażyć na maśle (jeżeli masła jest za mało, to można jeszcze dodać). Z ciasta na kartacze formować placki, na każdy nałożyć porcję mięsa mielonego i dobrze zlepić formując kształt kartaczy. Kartacze gotować przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowane kartacze podawać z usmażoną cebulką. Uwagi

Passions hobbies life
Jagodowa tarta z budyniem 234

jogurt naturalny* Na „nadzienie”: 2 budynie śmietankowe 45 g – u mnie z eSłoneczko (takie) 3 i 1/2 szklanki mleka lub ciut mniej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki masła konfitura z jagód Nasze Domowe (polecam!) *ja użyłam Zott Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę (lub masło), siekamy. Następnie dodajemy resztę składników(...)minut (ja często wkładam na krócej do zamrażalnika). Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (u mnie na silikonowej podkładce). Ciastem wylepiamy formę (jeśli wasz placek okaże się nierówny lub za mały z któreś strony po prostu dolepcie kawałki, tak żeby wypełnić całą formę). Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania