łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 duże jajko + 1 małe (lub samo żółtko z dużego jajka) 70 g masła Dodatkowo: 1 małe jajko w temperaturze pokojowej mak mąka ziemniaczana WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do małej miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, wymieszać i zostawić(...)kawałki rozwałkować na duży placek. Placki przekroić nożem na 4 części (na krzyż). Każdą część ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta i kierując się do jego wierzchołka (wierzchołek trójkąta powinien się znaleźć na spodzie). Zawinięte ciasto uformować w kształt rogalika i ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Rogaliki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić
Passions hobbies lifebardzo polecam. Zupa jest lekka, a za razem sycąca. Podałam ją z plackami tortilli własnoręcznie przeze mnie zrobionymi, ale można z czym kto lubi, z grzankami, z groszkiem ptysiowym czy pestkami dyni. Dodam, że przez ten serek to nawet zbytnio nie czuć, że to ziemniaczana zupa. Od dzisiaj moja ulubiona. Macie ochotę ? Ugotujcie :) A ja udanego pichcenia
Izabelawkuchniniewielkie, ale grubsze kawałki. Ser kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, majonez, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Podczas smażenia, jajka z mąką oraz rozpuszczający się ser, spoją składniki kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju- około 2-3mm). Placki smażymy na średnim ogniu, około 10 minut. Po 5 minut z każdej strony
Smak mojego domuBardzo podobne w smaku do placków z cukinii. Posiadają bardzo mało kalorii i są idealnym rozwiązaniem na dni diety. Składniki: (na około 4-6 placuszków) 2 duże ogórki, starte na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia- opcjonalnie, ponieważ można użyć
KreatywnePinysodę, ksylitol i mleko. ,,Ciasto" przelać do miski, następnie zagęścić mąką ziemniaczaną. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać mleka/wody. Smażyć na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Uwaga! To chyba jakaś niepisana zasada, ale pierwsza partia placuszków przeważnie nie wychodzi tak ładnie, jak wychodzić powinna. Placki (chyba ze względu na mocno rozgrzany tłuszcz) łatwo się rozpadają i przypalają
Kuchnia EllieBiałka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia. KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty
Wanilia i Kardamongotujemy z cukrem. Resztę mleka miksujemy z żółtkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy do chwili aż stanie się gęste. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, a na koniec aromat migdałowy. Przestudzone placki przekładamy masą budyniową i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki
Słodka Kraina WypiekówPrzepis zdecydowanie można zaliczyć do przepisów dla początkujących. Placek z jabłkami i budyniem był jednym z pierwszych, które nauczyłam się piec, mam więc do niego sentyment :-) Składniki: kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 jabłek, obranych i pokrojonych
Kulinarny Pamiętnikżółtko z dużego jajka) 70 g masła Nadzienie czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 60 g masła 20 ml mleka 3,2% 60 g cukru Dodatkowo: 1 jajko mak mąka ziemniaczana WYKONANIE Ciasto drożdżowe: Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do małej miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, wymieszać i zostawić(...)placki. Placki pokroić nożem na 4 części (na krzyż). Na każdą u podstawy nałożyć czekoladę i ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta i kierując się do jego wierzchołka (wierzchołek trójkąta powinien się znaleźć na spodzie dobrze przyklejony do ciasta). Zawinięte ciasto uformować w kształt rogalika i ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Rogaliki przykryć
Passions hobbies lifekotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 400-450 g) 3 duże jajka ok. 350-400 g młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz(...)kawałki kurczaka. Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki
Kuchnia MagdaLenykotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 400-450 g) 3 duże jajka ok. 350-400 g młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz(...)kawałki kurczaka. Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki
Kuchnia MagdaLenytrzykrotnie zmielonego lub dobrego sera wiaderkowego • 250 g mascarpone (jeśli nie mamy, można zastąpić gęstą śmietanką 36%) • 4 jajka + jedno zostawione białko • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru • ekstrakt waniliowy • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Sposób przygotowania : 1. Wszystkie produkty wyjąć na blat przynajmniej na godzinę przed pieczeniem(...)ciasto na okrągły placek i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm. Spód podpiec przez 12 minut w 200°C (grzanie góra-dół). Po tym czasie odstawić do ostygnięcia. 5. Gdy spód się piecze, przygotować masę serową: zmiksować twaróg wraz z cukrem i mascarpone (lub gęstą śmietanką). Dodać dwie pełne łyżki mąki ziemniaczanej i zmiksować
W mojej kuchniłyżki soku z cytryny 15 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody Wykonanie CIASTO KRUCHE Z mąki, czarnego kakao, masła, cukru pudru i żółtek wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 35 cm. Ściągamy jeden(...)minut. Owoce podgrzewamy w rondelku razem z cukrem, posiekaną bazylią, do czasu, aż cukier sie rozpuści a owoce puszczą sok. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąką ziemniaczaną wymieszaną w wodzie, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Do gorących owoców dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, studzimy. Tężejącą frużeliną polewamy sernik i wstawiamy całość na 30 minut
Tajemnice Smakuziemniaczaną. Gdy składniki się połączą, przekładamy masę bezową na rabarbar i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek
Okiem Blondynki by McBlondiziemniaczaną. Gdy składniki się połączą, przekładamy masę bezową na rabarbar i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek
Okiem Blondynki by McBlondi