placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:182/314)

Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem 207

lodówki. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek tak aby pokrył dno formy i brzegi. Włóż do lodówki na godzinę. Nagrzej piekarnik do 160ºC na termoobiegu, nakłuj spód widelcem i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Budyń kokosowy 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 400 ml mleka 75 ml kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki, (5 łyżek) 1 łyżka soku

codojedzenia
Rolada z kremem kokosowym i marakują. Konkurs! 107

ugotowaniu zmienia swoją barwę z białej na przezroczystą, zachowuje się podobnie jak mąka ziemniaczana. Tapioka nawodniona , której użyłam do przygotowania warstwy z marakują to tapioka, która nie wymaga użycia wody, dzięki czemu zawartość saszetki można przesypać na patelnię i w szybki sposób uzyskamy placek, który może posłużyć jako tortilla, czy pieczywo.  Powracając do rolady, to szczerze mówiąc(...)cały smak owocu został w nich zawarty.  Składniki do rolady z kremem kokosowym i marakują: Biszkopt: 4 jaja 75 g cukru 75 g mąki pszennej 25 g maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część), u mnie mleko kokosowe Koala 2 łyżki cukru 1 śmietan fix Warstwa z marakują

MamaOskarka
placki z cukinii z quinoa (paleo bezglutenu) 142

brownie , paleo makaron do spaghetti, albo takie placki, które dziś przygotowałem. Przyznam, że smak zaskakuje, można zjeść je na ciepło lub na zimno, nadają się także jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 duża albo 2 małe cukinie ½ szklanki komosy 2 ząbki czosnku (wyciśnięte) ⅓ szklanki mąki z tapioki (albo mąka ziemniaczana) przyprawy do smaku, może być bazylia, oregano(...)cytryny mała cebula drobno pokrojona Przygotowanie: Komosę gotujemy, odcedzamy. Cukinię ścieramy na tarce, przekładamy na kuchenną ściereczkę i wyciskamy całą wodę (ważne, aby to dobrze zrobić wówczas nasze placki będą chrupiące). W misce łączymy wszystkie składniki, formujemy z nich placki i smażymy na patelni około 4-5 minut z każdej strony. Gdy zaczną się robić złote wykładamy

PaleoLife
Ciasto orzechowo kokosowe z ananasem 775

Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec oba placki jednocześnie, jeśli nie to pieczecie jeden, a następnie drugi. Beza kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej   Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując aż powstanie gęsta, lśniąca beza. Następnie dodajemy wiórki kokosowe wymieszane

Cynamonowe szczęście
Słodka tarta rustykalna z brzoskwiniami 171

łyżki 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki zimnego mleka Na nadzienie: 4 dojrzałe brzoskwinie 4 łyżki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub likieru amaretto Dodatkowo: 1 żółtko 1-2 łyżki cukru 2 łyżki płatków migdałowych lody waniliowe do podania(...)nich cukier, ekstrakt, sok z cytryny i rum – delikatnie mieszamy. Do tego wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie, ale delikatnie mieszamy aby owoce pokryły się mąką. Odstawiamy.   Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami ciasta na duży placek, mniej więcej okrągły, ale nie musimy się spinać nad idealnym kształtem ponieważ w tarcie rustykalnej postrzępione brzegi

Smaczna Strona
Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami 588

zwykle u mnie, czyszczenie lodówki, więc końcówka ziemniaków, które to wahałam się czy zużyć na placki czy też do innych celów. Wygrały inne cele Jak dla mnie, to pierogi mogłyby być nieco zbyt ciężkie z mięsnym nadzieniem, za to ziemniaczane, z pierogów ruskich, z małą modyfikacją, pasuje tutaj idealnie. Na pewno następnym razem, spróbuję wersji z ciastem parzonym

Mieszam w Garnku
PLACUSZKI Z CUKINII I MARCHEWKI 166

Pyszne, proste, mimo, że smażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały  podane z  dipem czosnkowym

Walijskie Pichcenie
Kluski Z Farszem Pieczarkowym 130

taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy gruby wałek który dzielimy na 8-9 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluski

Gotowanie...to proste !
Ciasto malinowo - kokosowe 145

która nadaje fajnej rześkości, dzięki której ciasto nie jest zamulające, a na wierzchu lekko chrupiący placek kokosowy.  Ciekawe połączenie smaków. Zapraszam do spróbowania 😊 Składniki:  (blaszka 33/23 cm): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, żelka malinowa: maliny mrożone 750 g, galaretka czerwona

kulinarne odsłony pati
Tort orzechowo-karmelowy 172

etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody oczyszczonej

Kuba Gotuje
Tort orzechowo-karmelowy 133

etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody oczyszczonej

Kuba Gotuje
Placki z cukinii z rzodkiewką 164

Jakiś czas temu na naszym blogu gościł przepis na placki z cukinii ale tym razem mamy dla Was nieco inną wersję :) To

Kuchenne Wariacje
Tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami + kilka porad jak zrobić idealne knedle 450

W sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O

Kraina Miodem Płynąca
Knedle ziemniaczane z truskawkami 183

ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z orzechową bezą 331

ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, gdy masa będzie lśniąca i sztywna wsypuję przesianą mąkę ziemniaczaną oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach. Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimny posypuję pudrem. Do kawy idealne ciasto

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania