placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:174/314)

Ciasto miodowe z masą serową 164

pierników. Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny  3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki

W kuchennym oknie Ewy
Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem 130

szklanki mielonych migdałów 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około 350 g rabarbaru 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g schłodzonej masy marcepanowej 1 łyżka migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mielone migdały, cukier puder, sól i masło, które siekamy na jak najmniejsze(...)wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Nadzienie: Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż mąka oblepi rabarbar. Następnie dodajemy startą na tarce o dużych oczkach

Oryginalny smak
Makowa panienka z truskawkami 57

ciasto Wam się nie równo przekroi to proponuję podzielić ciasto na 2 części i upiec 2 oddzielne placki. Krem budyniowy 750 ml mleka 150 g (3/4 szklanki) cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 żółtka 60 g (2i 1/2 łyżki) skrobi ziemniaczanej 200 g miękkiego masła   Odlewamy niecałą szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka(...)dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo : 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i zostawiamy do lekkiego stężenia.  Złożenie ciasta: Jeśli upiekliście jeden placek to przekrawamy go na 2 równe części. Jeden placek umieszczamy w blaszce i rozprowadzamy na nim krem budyniowy i przykrywamy drugim plackiem. Ja zostawiłam 2 łyżki kremu

Cynamonowe szczęście
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 201

wykorzystałam te placki do zrobienia a`la tostów z farszem pieczarkowym, które zapiekłam z żółtym serem w piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i  pysznie.   Na 16 placków (czyli 8 gotowych "tostów") użyłam: 50 dkg surowych, obranych ziemniaków 25 dkg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka kopiata mąki pszennej łyżka płaska mąki ziemniaczanej poł łyżeczki soli(...)pieprz do smaku pęczek natki pietruszki 4 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo: 15 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Najlepiej zacząć od zrobienia farszu, żeby usmażone placki nie ostygły i były chrupiące. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i trzymać na średnim ogniu aż grzyby zmiękną. Dodać

Maślane ciasteczko
Polisada ze świeżymi truskawkami babci Basi 178

Sezon truskawkowy w pełni, więc czas, żeby przygotować pyszną Polisadę ze świeżymi truskawkami. Smaczny placek na biszkopcie. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu.   Pieczemy biszkopt z 5 jaj (patrz przepis na biszkopt babci Basi) wymiary blaszki : 21 x 35 cm . Składniki kremu : 1 kostka masła -250 g, (wyjęta wcześniej z lodówki , żeby masło było miękkie do zmiksowania(...)łyżki średnio czubate mączki ziemniaczanej, 1 paczka cukru waniliowego, truskawki świeże, Składniki polewy błyszczącej : 125 g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3-4 łyżki kakao, 1 łyżeczka żelatyny, 2-3 łyżki wrzątku.   Sposób przygotowania : Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, do tego powoli dodawać po trochę mączkę ziemniaczaną, dolewając mleka (ok. 1/4 szklanki), żeby

Pysznosci Babci Basi
Królewicz 154

upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni. BISZKOPT Z 4 JAJEK: 4 jaja szczypta soli 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki i łyżeczka cukru 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka(...)KREM: 20 dag cukru 0,5 l mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 cukry waniliowe 1 margaryna Z podanych składników ugotować budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy

Blondynka Gotuje
Pieczone placki ziemniaczane 122

ziemniaka możemy przyrządzać nieskończoną ilość potraw. Tym razem zrobiłam smaczne i zdrowe pieczone w piekarniku placki w połączeniu łososia i oscypka.  Składniki: Ziemniaki 30 dag  Cebula biała 1 szt. Jajko 1 szt. Masło stopione 4 dag Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki, szczypiorek Bułka tarta 1 łyżka Łosoś wędzony Oscypek Orzeszki fistaszki Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć(...)tarce o średnich oczkach, odsączyć, dodać startą cebulę na tarce o małych oczkach. Następnie dodać stopione masło, jajko, bułkę tartą. Natkę pietruszki, szczypiorek posiekać i dodać do masy ziemniaczanej, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Foremki sylikonowe  posmarować masłem, nakładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec 25-30 minut do zrumienienia

Tradycyjna Kuchnia
Styropian czyli sernik z jogurtów greckich 109

żółtek  250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła lub dżem do posmarowania placka Masa jogurtowo-kokosowa 5 białek  4 jogurty naturalne [ 400 g każdy] 230 g cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka oraz pokrojoną

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z masą budyniową i prażonym słonecznikiem. 203

ustach i nie trzeba czekać aż zmiękną blaty .Jest dobre od razu po upieczeniu. Składniki :na blaszkę,która jest w piekarniku Ciasto po upieczeniu pokroiłam na trzy części . Placek miodowy : 300 g mąki 50 g ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść(...)mleka 50 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 200 g masła W połowie szklanki mleka rozmieszać cukry z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować i dodać do wrzątku mieszankę mączno – cukrową . Dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje .Do gorącej masy wmiksować masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć kolejnym i rozsmarować na nim drugą część

Ladylaura.
Pieczone placki z młodych ziemniaczków 243

ciężko na noc. Myślałam, myślałam... i wymyśliłam - Pieczone placuszki ziemniaczane. Od razu uprzedzam, że smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako danie główne, kwaśną śmietaną i czymkolwiek co wam przyjdzie do głowy. Jeśli jadacie placki z cukrem, pomińcie cebulę, czosnek, pieprz i natkę pietruszki ;) No to zaczynamy

My Culinary Art
Madam Walewska 105

szklanki) 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka - najpierw 3 ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier (3/4 szklanki). Na końcu dodać przesianą przez sitko łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać.  Ponadto: 2 dżemy z czarnej lub czerwonej porzeczki 120 płatków migdałów 1 słoik czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód(...)temperaturze 170- 180 stopni, około 40 minut.  Placki można piec w tym samym czasie - opcja: termoobieg, lub jeden po drugim.  Masa kremowa: 1 szklanka mleka + 3 łyżki cukru + 16 g cukru waniliwego (lub migdałowego) = zagotować. 1 szklanka mleka + 2 żółtka + 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej = zmiksować,  dodać do gotującego się mleka

Kuchnia smaków
Litewskie kartacze 224

jajka, odrobinę soli i całość wyrobiłem na gładkie ciasto, które nie kleiło się do rąk. W przypadku, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, należy dosypać do niego więcej mąki ziemniaczanej. Dobrej jakości czosnkowaną kiełbasę pokroiłem w mniejsze części, a następnie razem z obraną z łupinki cebulą i dwoma łyżeczkami świeżego, drobno posiekanego tymianku dokładnie zmieliłem przy użyciu blendera do uzyskania(...)ciasta uformowałem placki o średnicy około dziesięciu centymetrów i grubości jednego centymetra. Na każdy placek dodałem dwie łyżki farszu mięsnego, układając do nieco podłużnie, a następnie okleiłem farsz ciastem w ten sposób, aby utworzyć lekko wydłużoną kluskę, szczelnie otulającą ciastem ziemniaczanym farsz. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę i do gotującej się wody włożyłem kartacze. Po ponownym

Wyprawy kulinarne
Snikers 221

miodowe placki przełożone kremowym budyniem. Całość uwieńczona dużą ilością orzechów z karmelem. Ciasto idealne na święta ale również na inne okazje. Składniki ciasto 500 g mąki 200 g cukru 200 g margaryny 2 jajka 2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka masa 300 g orzechów włoskich 100 g cukru 80 g masła 2 łyżki miodu budyń(...)łyżki masła 4 łyżki cukru cukier waniliowy 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1. Sodę rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki placek o wymiarach 25 x 40 cm. 3. Posiekane orzechy z cukrem, miodem i masłem smażymy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Drobiowe kotlety siekane z cukinią 56

piersi kurczaka 500 g młodej cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1 większe jajko 60 g żółtego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu (według uznania) 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej) olej rzepakowy(...)Dodać do miski z kurczakiem. Do miski zetrzeć żółty ser. Wbić jajko. Dodać przyprawy, majonez i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Łyżką nakładać porcję ciasta formując nieduże, okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia

Danka Pichci
OSZUKANE ZRAZY + FILMIK 236

PRZYGOTOWANIE :  Do mięsa mielonego dodajemy jaka, startą cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski. Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania