Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem to propozycja na szybki obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Są to placki do których nie potrzeba gotować oddzielnie ryżu, ani ziemniaków. Placki jaglane świetnie smakują same! Ale można oczywiście podawać je z gęstym sosem lub surówką Czas wykonania: 30 min (+ 1 godzina oczekiwania) Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: ½ szklanki(...)fileta z kurczaka lub indyka 50 g świeżego szpinaku (można dodać 80 g mrożonego) 3 jajka 4 łyżki mąki krupczatki (może być pszenna) 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka masła olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski (można zrobić
KuchniaWeDwoje.plpropozycja na szybki obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Są to placki do których nie potrzeba gotować oddzielnie ryżu, ani ziemniaków. Placki jaglane świetnie smakują same! Ale można oczywiście podawać je z gęstym sosem lub surówką Czas wykonania: 30 min (+ 1 godzina oczekiwania) Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: ½ szklanki(...)fileta z kurczaka lub indyka 50 g świeżego szpinaku (można dodać 80 g mrożonego) 3 jajka 4 łyżki mąki krupczatki (może być pszenna) 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka masła olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć
KuchniaWeDwoje.plSKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka garść bazylii oliwa 1 kulka mozzarelli 330 g śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem na cienkie placki, po czym przyprawić z obu stron pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Bazylię umyć i zmielić na drobną masę lub poszatkować drobno(...)rozsmarować, po czym zawinąć (boki można spiąć wbijając z każdej strony wykałaczkę). Do garnuszka lub miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte piersi z kurczaka i zalać
Passions hobbies lifeSernik jest najbardziej ulubionym plackiem w naszym domu, więc polecam kolejny przepis ) Składniki : 1 kg sera twarogowego, 5 jaj, 18 dag masła lub margaryny, 40 dag cukru, 2 łyżki kartoflanki ( mąki ziemniaczanej ), 1-2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( jak potrzeba) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker. 1 cukier waniliowy Dr Oetker, cytryna ( skórka + sok ), bakalie wg uznania
Pysznosci Babci Basiłyżeczki octu MASA 4 żółtka 1000 ml mleka 2 całe jajka 50 g masła 180 g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej 80 g skrobi ziemniaczanej Przygotowanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO 300 g masła i 100 g mąki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem, spłaszczamy i rozwałkowujemy(...)się górki, wówczas należy otworzyć piekarnik i ponakłuwać je wykałaczką. W taki sam sposób postępować z drugim plackiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA BUDYNIOWA 800 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią ziemniaczana. Do gotującego mleka wlać powstałą masę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Powstałą masę budyniową
Przepiski.plnastępnie przenosimy na blachę i rozwałkowujemy już na blasze za pomocą małego wałeczka na cienki placek. Ciasta pieczemy w temp.180 st. C ok. 10-15 min. składniki na krem : 750 g mleka 250 g cukru 250 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 3 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka ekstraktu waniliowego wykonanie: W garnku zagotowujemy mleko(...)cukrem i masłem. Jaja miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem. Do wrzącego mleka wlewamy zmiksowaną masę gotujemy na maleńkim ogniu bardzo dokładnie mieszając, żeby masa nie przywarła do dna garnka. posypka: 50 g wiórek kokosowych Wiórka wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na rumiano. Upieczone placki przekładamy gorącą masą, ostatni placek smarujemy również masą i posypujemy
Domowy Smak Jedzeniapaczki także pakują pięknie, solidnie i szybko wysyłają. A teraz już zapraszam na przepis: Ciasto: 6 jaj 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy(...)wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Biszkopt przekroić na dwa równe placki. Masa budyniowa: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 500 ml mleka 40g (3 łyżeczki) skrobi ziemniaczanej 1 łyżka kakao 200 g masła, temperatura pokojowa 100 g kremu czekoladowego typu nutella 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy
Cynamonowe szczęścieSKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa: 500 ml mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 80g białej czekolady, 200g masła, Polewa: 100g białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka(...)minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie jak z pierwszą częścią ciasta robię z kolejnymi porcjami. Piekę trzy jednakowe placki. 2. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło
Tradycyjna kuchnia Kasirondelku, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i studzimy. Wykładamy na nieupieczony 3 placek i pieczemy podobnie jak poprzednie placki. Masa budyniowa: 700 ml mleka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii puszka masy kajmakowej Ok 600 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem(...)pozostałym rozpuszczamy mąki. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Złożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem, a na nim rozsmarowujemy masę kajmakową, którą przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a tak naprawdę ciasto to smakuje najlepiej jak postoi ze 2 dni, ale kto tyle
Cynamonowe szczęściebatata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do reszty składników. Wyciskamy trzy łyżki soku z pomarańczy. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie placki i smażymy z obu stron aż się zarumienią
Weganka gotujemigdałowymi .Upiec osobno 4 placki , 8 -10 minut w temperaturze 200 stopni.Jeden z upieczonych placków jeszcze ciepły pokroić nożem na 12 równych kawałków. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować(...)mleku jak budyń.Na koniec dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia.Pozostawić do ostudzenia. Masą budyniową przełożyć upieczone placki.Na wierzchu ma być pokrojony wcześniej placek .Najlepsze na drugi dzień
Moje domowe kucharzenieProste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy starte cukinie, cebulę, czosnek i dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy cienko masę cukiniową, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć
Kuchnia MagdaLenyProste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy starte cukinie, cebulę, czosnek i dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy cienko masę cukiniową, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć
Kuchnia MagdaLenykażdym przypadku podstawą staje się ciasto, które przyrządza się z kilograma surowych ziemniaków, ziemniaków ugotowanych (pół kilo) oraz ze szklanki mąki ziemniaczanej. Takie ciasto doprawia się solą, a następnie formuje się z niego większe placki. To na takim placku układa się farsz (mięsny, twarogowy lub warzywny). Następnie kartacza wystarczy zawinąć i gotować przez 15-20 minut w osolonej
Marcepanowa kuchniaproste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:) Potem panierujesz mięso w mące. Może to być mąką zwykła. My używamy ziemniaczanej, bo unikamy glutenu. Poza tym kurczak piccata w takiej panierce jest bardziej chrupiący i smakowity. W przypadku każdej mąki możesz dodać parmezan
Niedzielny kucharzśmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy około 15 cm. Na środek każdego nakładamy 3 łyżki jagód. Jagody zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy od spodu. Zawinięte jagodzianki
Mienta blogdodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej
Ciastka - domowe słodkościmakę i startą na tarce ( małe oczka ) cebulę. 6. Doprawić łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać. 7. Na patelni rozgrzać olej. 8. Z masy ziemniaczanej przygotowywać porcję wielkości orzecha włoskiego i rozprowadzić/rozgnieść ją na cienki placek. 9. Smażyć ok 2-3 min, z każdej strony, do zrumienienia. 10. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 11. Podawać
Atlas Smakówdokładnie mieszamy. Ziemniaki ugniatamy w misce. Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy. Nabieramy porcje ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i sklejamy, formując kluski. Zagotowujemy wodę z solą lub rosół, wrzucamy kluski i gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut
Maminek kulinarnyPlacki Składniki: 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 mała cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz majeranek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obrałam, cukinię umyłam. Wszystkie warzywa przetarłam w maszynce. Dodałam mąkę, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszałam. Na rozgrzanej patelni, z dodatkiem oleju usmażyłam placuszki
nietadietażółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto
Kuchnia w czekoladzienadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie bardziej słodszy placek) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1,5 szklanki czerwonych porzeczek 1,5 szklanki czarnych porzeczek 2 łyżki
na moim stole...czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie
Cynamonowe szczęścieplacuszki, przeszukiwałam internet i tak znalazłam placuszki kalafiorowe na blogu Pysznie i dietetycznie ;) Składniki (8 placuszków): 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej firmy Kupiec 450g mrożonego kalafiora sól, pieprz wg. smaku (wartość kaloryczna 1 placka) Sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż się rozmrozi gotowego kalafiora rozduszamy tłuczkiem od ziemniaków, a następnie staramy się odcisnąć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość