placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:165/314)

Przekładaniec jabłkowy 175

cukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec placki w tem 200C,przez 20 minut. Krem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru Po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej 15 dag masła cukier waniliowy Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Dodać masło, zmiksować i przestudzić. Jabłka(...)jabłek 1 galaretka owocowa Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę. Przełożenie placka: Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa Źródło „ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Karpatka 178

dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy. Karpatka Karpatka Krem:     3 jaja     3/4 szklanki cukru     1 łyżka mąki pszennej     1 łyżka mąki ziemniaczanej     1i3/4 szklanki mleka     1 cukier wanilinowy(...)mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Karpatka SMACZNEGO :-)  PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam. Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić

peggiwkuchni
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 115

osuszamy i usuwamy szypułki. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Wkładamy do miski mieszamy z ksylitolem lub cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości 2-3 mm.  Małą szklanką lub stalowym pierścieniem do deserów wycinamy kółka. Na środku układamy 2-3 kawałki truskawek

cool and minty
Ciasto niebo w gębie 1057

słoik jabłek prażonych, ja użyłem domowych • łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka podgrzać, moje są dość gęste więc dodałam tylko łyżkę mąki ziemniaczanej, można zamiast mąki dać galaretkę cytrynową i podgrzać, aż się rozpuści. Na pierwszy placek wyłożyć jabłka, przykryć drugim, lekko docisnąć, rozsmarować masę orzechową, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, lub startą na tarce, schować do lodówki, by masa

KUCHNIA POLSKA
mocno chrupiące placki ziemniaczane... 135

lekko łyżką naciskać aby płyn ściekł do pojemnika ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną i na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaczana rolada z pietruszkowym farszem 186

tyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 15 min w chłodnym miejscu. Wałkujemy na placek o grubości max 2 cm na szerokość naczynia. Farsz rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy

Kuchnia od dwojga
Ciasto czekoladowe- tort 114

Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ litra mleka 1/3 szklanki mleka  1 masło 3 żółtka 1 szklanka cukru  Wykonanie placka: Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami

Tradycyjna Kuchnia
Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue 122

english scroll down the page!] Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue Potrzebujesz: Na placki: 1kg obranej dyni bez nasion 2 cebule 3 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej niewielka ilość oleju do smażenia Na gruszki: 2 gruszki ( u mnie Konferencja) 1-2 ząbki czosnku(...)łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła Do tego ser pleśniowy typu blue Sposób przyrządzenia: Placki: 1. Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Cebule pokrój w drobną kostkę i dodaj do dyni. 3. Całość dokładnie wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. 4. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiany kolor. Gruszki: 1. Ząbki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pani Walewska czyli Pychotka 145

bezę: - 8 białek - 1,5 szklanki cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy. Ponadto: - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) - 150 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część(...)migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 16 g cukru waniliowego - 200 g masła - kilka kropel aromatu migdałowego

Kulinarne życie
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 214

dostaniecie wszystko w niedużych sklepach. Przygotowałam delikatną zupę krem z pieczarek , aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej na cydrze, zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych grzybów leśnych – która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz prosty, domowy placek ze śliwkami (które wiosną można zastąpić np. rabarbarem czy morelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować(...)wystarczy posypać wierzch serem Do przenoszenia przydadzą się dobre rękawice – te neoprenowe z serii Frida mogą chronić przed temp. nawet 260 st. C. Zapiekankę ziemniaczaną kroimy w prostokąty lub kwadraty Gotową zapiekankę ziemniaczaną możemy udekorować np. świeżą natką pietruszki Zupa krem z pieczarek jest wyjątkowo delikatna. Szczególnego smaku nadaje jej dodatek topionego serka. To tylko kilka składników

Poezja smaku
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem 93

panierce Tortilla hiszpańska Burgery z buraka Fritatta ze szpinakiem (keto) Tiramisu Sos tatarski Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka ziemniaczana Guacamole Kotlety z buraka (wegańskie) Tortilla przepis na ciasto Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Mus czekoladowy Sushi z omletem Pieczone placki z cukinii (keto) Zobacz więcej przepisów grudniowych lub przepisów sylwestrowych Najnowsze przepisy Paluchy z ciasta francuskiego z tofu

WegePrzepis
Jak zrobić przepyszne knedle? 196

usunąć pestkę. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, do dużej miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką(...)pszenną. Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Knedle gotujemy jeszcze kilka minut po tym, jak wypłyną na wierzch. Podajemy polane masłem, posypane cynamonem i cukrem

Moja smaczna kuchnia
Tort marcepanowy różowy 53

otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 100 ml wrzącej wody Krem waniliowy 100 ml śmietany, 36% tł. 5 łyżek brązowego cukru 1 żółtko + 1 jajko 2½ łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mleka nasiona z 1 laski wanilii Nadzienie i dekoracja tortu 400 ml śmietany kremówki, min 36% tł. 250 g malin, mrożone maliny rozmrozić kilka malin do dekoracji(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec biszkopt przez 35 minut. Upieczony biszkopt ostudzić w formie. Rozkroić biszkopt na dwa placki. Do garnka wlać śmietankę wsypać cukier. Zagotować i mieszać do rozpuszczenia cukru. Wlać mleko do naczynia i wsypać mąkę ziemniaczaną. Mieszać aż mąka się rozpuści. Dodać żółtko i jajko i dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do gotującej się śmietanki cały

codojedzenia
Ciasto kruche z truskawkami 616

Ciasto kruche z truskawkami powoli kończy sezon na te owoce w tym roku. Jest to klasyczny placek z owocami, bazujący na spodzie z ciasta (z dodatkiem proszku do pieczenia, a więc właściwie ciasta półkruchego) oraz sporej ilości świeżych owoców. Zamiast kruszonki, wierzch wypieku dekorują cienkie paski ciasta, które swoją jasną barwą odznaczają się na tle czerwonych owoców. Ciasto można(...)dnie ułożyć około 4/5 ciasta (ciasto jest dość mocno klejące, dlatego najlepiej nie rozwałkowywać go na placek, a dłonią rozprowadzić po dnie formy), pozostawiając 1/5 do dekoracji - truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki - ciasto nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej, którą rozprowadzić dłonią po całej powierzchni ciasta - truskawki ułożyć na cieście ciasno obok siebie, rozcięciem

Smakołyki Bereniki
Ciasto Marysieńka 173

łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe b/c, 200 g masła, 5 łyżek cukru.  placek orzechowy: 180 g startych orzechów włoskich, 4 białka jaj, 150 g cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej.  polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. Przygotowanie:  biszkopt: Białka ubijamy(...)dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte orzechy. Na końcu dodajemy łyżkę płynnego miodu. Mieszamy. Placek

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania