placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:167/314)

Kakory – pieczone pierogi 83

zasadzie jest to ciasto bardzo podobne do ciasta ba gniocchi czy nasze kluski śląskie i składa się głównie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Ciasto jest dość rzadkie. Dlatego przy lepieniu pierogów trzeba je podsypywać mąką ziemniaczaną. Dzięki temu pierożki po upieczeniu są kremowe z przypieczoną, chrupiącą skórką. Jeśli nie masz przesadnej wprawy w robieniu ciasta na gniocchi dosyp(...)grubości około 5 cm. Krok 5 Nastaw piekarnik na 190 stopni. Odetnij plaster ciasta grubości około centymetra-dwóch, obsyp go mąką ziemniaczaną, żeby nie kleił się do rąk. Rozpłaszcz w dłoni lub na blacie na cienki placek. Na środku połóż farsz, zlep końce. Odłóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Zrób w ten sposób pozostałe pierogi. Rozmieszaj białko

Niedzielny kucharz
Kluski z mięsem 176

pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 4. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia

Gotowanie...to proste !
Kopytka marchewkowe z kurkami 189

Kopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają

Kraina Miodem Płynąca
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 131

spożywczą i dopiero wtedy wałkuję, następnie zdejmuję folię spożywczą i gotowe). Gotowe placki kolejno umieszczamy w piekarniku i pieczemy na jasno złoty kolor (w 190 stopniach C). Z wystudzonych placków ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. NADZIENIE: 500 ml mleka 40g cukru 80 g skrobi ziemniaczanej (ewentualnie 2 budynie białe, bez cukru o wadze 40 g każdy

Rozpustne gotowanie
Placuszki z cukinii 161

lubię różnego rodzaju placaki i placuszki. Te w wersji na słodko, z twarożkami i owocami, jak i te na słono, np ziemniaczane z gulaszem. Niestety często jest to tłusta i cieżkostrawna potrawa. Ostatnio rozsmakowałam się w plackach z cukinii. Chciałam storzyć taką ich wersję, która byłaby pyszna a przy tym "lżejsza", zdrowsza. Po kilku próbach udało mi się

Zawsze głodna!
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 137

Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto.  3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia

Kto ugości moich gości?
Knedle z truskawkami na musie truskawkowym 196

przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę pszenną i w zależności jak mokre mamy ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około

Ala piecze i gotuje
pychotka vel Pani Walewska 803

dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę. składniki na masę: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 70 g cukru 2 żółtka 200 g masła 50 g amaretto wykonanie: 300 ml mleka(...)całkowitego zgęstnienia, cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy ugotowany budyń i miksujemy na puszysty krem, pod koniec dodajemy amaretto. Gotowym kremem przekładamy upieczone placki. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Kołacz (kołocz) śląski z serem 313

Kołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z warstwą cukru pudru na wierzchu. Ciasto występuje w dwóch wariantach, z nadzieniem: serowym, makowym lub z jabłkami i bez nadzienia. W 2011 roku zostało wpisane do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tradycyjnie ciasto(...)wiaderka znacznie ułatwia przygotowanie kołacza. Przygotowany ser wymieszać z cukrem, mączką ziemniaczaną i żółtkami - krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wmieszać do masy serowej wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek wielkości blaszki, drugi placek podobnie grubszy placek ułożyć na blaszce wyłożonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Królewiec 188

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st ok 15-20 min. - warto sprawdzać, czy ciasto jest już zrumienione. Upieczone placki odkładamy do ostudzenia. Biszkopt : - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki mąki - łyżeczka mąki ziemniaczanej 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,  ciągle miksując dodawać partiami cukier a następnie żółtka(...)najlepiej zrobić test suchej wykałaczki, jeśli będzie sucha, znaczy, że biszkopt jest gotowy ;). Krem:  -0,5 litra mleka - masło - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - kilka kropli olejku arakowego 1. Odlać szklankę mleka, a pozostałe zagotować z cukrem. 2. W odlanej szklance mleka wymieszać obie mąki, po czym wlać do gotującego się

Gotuj z Agnes
Snikers trochę inaczej 938

z orzechami 5 białek 250 g orzechów ziemnych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 2,5 szklanki mleka 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 200 g margaryny lub masła Przygotować ciemny biszkopt(...)kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut. Placek z orzechami: Orzechy posiekać ale nie za drobno. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier a potem pozostałe składniki. Masę przełożyć do dużej prostokątnej formy

Monia miesza i gotuje
Pani Walewska 122

białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 2 żółtka 250 g masła roślinnego (dałam ekstra)     Wykonanie: Przygotować ciasto kruche.  Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym(...)podzielić na 2 równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki.  Każdy posmarować dżemem porzeczkowym.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 - 17 minut.  Wyjąć, ostudzić. Przygotować bezę.  Białka ubić na sztywno dodają cukier puder i mąkę ziemniaczaną.  Tak ubita bezę rozsmarować na upieczonym i ostudzonym spodzie.  Posypać

Sto kolorów kuchni
Warstwowy placek biszkoptowo-serowy 144

lekka gorycz kawy, która idealnie balansuje słodycz. Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i od razu przyciągnął moją uwagę Warstwowy placek biszkoptowo-serowy Składniki: Ciasto z białek: 7 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego(...)Spód ciasta smarujemy połową masy, później układamy na niej sernik, który następnie smarujemy resztą masy, przykrywamy ją drugą połową ciasta. Na koniec całość polewamy dokładnie polewą. Smacznego Artykuł Warstwowy placek biszkoptowo-serowy pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pychotka z migdałami 547

mleka – 2 żółtka – 2,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy   Wykonanie: Ciasto – Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. – Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć(...)równocześnie, jeśli jedną, to najpierw pieczemy pierwsze ciasto, potem drugie. – Ciasto posmarować połową powideł śliwkowych. – Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. – Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać połową płatków migdałowych po wierzchu. Mają powstać dwa takie same ciasta – kruche ciasto, powidła, piana, płatki migdałowe. – Piec

To co kocham
Pychotka 120

masła • 1/2 litra mleka • 2 żółtka • 2,5 łyżki mąki pszennej • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 łyżki cukru • cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto • Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. • Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto – ja robię(...)robić równocześnie, jeśli jedną to najpierw pieczemy pierwsze ciasto, potem drugie. • Ciasto posmarować połową powideł śliwkowych. • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. • Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać połową orzechów włoskich po wierzchu. Mają powstać dwa takie same ciasta – kruche ciasto, powidła, piana, orzechy. • Piec w temp

To co kocham