placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:164/314)

Jagodzianki, te najlepsze 97

śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy około 15 cm. Na środek każdego nakładamy 3 łyżki jagód. Jagody zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy od spodu. Zawinięte jagodzianki

Mienta blog
KOPERKOWE PLACUSZKI Z CUKINII 130

dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej

Ciastka - domowe słodkości
Chrupiące placki ziemniaczane 276

makę i startą na tarce ( małe oczka ) cebulę. 6. Doprawić łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać. 7. Na patelni rozgrzać olej. 8. Z masy ziemniaczanej przygotowywać porcję wielkości orzecha włoskiego i rozprowadzić/rozgnieść ją na cienki placek. 9. Smażyć  ok 2-3 min, z każdej strony, do zrumienienia. 10. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 11. Podawać

Atlas Smaków
Kluski z mięsem 177

dokładnie mieszamy. Ziemniaki ugniatamy w misce. Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy. Nabieramy porcje ciasta,  na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i sklejamy, formując kluski. Zagotowujemy wodę z solą lub rosół, wrzucamy kluski i gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut

Maminek kulinarny
Placki cukiniowo - ziemniaczane. Bez glutenu, bez jajek. 77

Placki Składniki: 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 mała cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz majeranek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obrałam, cukinię umyłam. Wszystkie warzywa przetarłam w  maszynce. Dodałam mąkę, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszałam. Na rozgrzanej patelni, z dodatkiem oleju usmażyłam placuszki

nietadieta
Makownik drożdżowy 158

żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczne ciasto z porzeczkami 159

nadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie bardziej słodszy placek) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1,5 szklanki czerwonych porzeczek 1,5 szklanki czarnych porzeczek 2 łyżki

na moim stole...
Pani Walewska zwana też Pychotką 224

czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie

Cynamonowe szczęście
Placuszki kalafiorowe 139

placuszki, przeszukiwałam internet i tak znalazłam placuszki kalafiorowe na blogu Pysznie i dietetycznie ;) Składniki (8 placuszków): 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej firmy Kupiec 450g mrożonego kalafiora sól, pieprz wg. smaku (wartość kaloryczna 1 placka) Sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż się rozmrozi gotowego kalafiora rozduszamy tłuczkiem od ziemniaków, a następnie staramy się odcisnąć

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem 140

koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór - u mnie był boczek i ser. Niebo w gębie. Plusem tych placków jest to, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 'ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem' Składniki (na 4 placuszki): - 1 szklanka utłuczonych ziemniaków - 2-3 plastry boczku wędzonego - 0,5 średniej cebuli

CookYourself
Kluski białe z pieczarkami 158

ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części.    Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.    Zagniatamy ciasto.    Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.    Kluski układamy na tacy.    W szerokim

Maminek kulinarny
Torcik jabłkowy 150

kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Sernik gotowany babci Stasi 136

upiec to zawsze słyszę sernik gotowany babci! Właśnie zdałam sobie sprawę, że jeszcze nie podzieliłam się z wami tym przepisem. Wykonanie masy serowej jest banalnie proste, a placki z dodatkiem miodu i sody po upieczeniu są bardzo twarde. Te w połączeniu z gorącą masa miękną. Jeśli wykonacie go na tortownicy to śmiało możecie podać go zamiast tortu. Składniki(...)sera 20 dkg masła 2 szklanki cukru ( ja dodaję 1.5 szkl.) 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem) Krok po Kroku 1 Masło, cukier, jajka i mąkę ucieramy i łączymy z serem i doprowadzamy do wrzenia. Placki przekładamy gorącą masą serową i odstawiamy na kilka godzin (ja pozostawiam na noc w lodówce). Polewa

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
PLACKI CUKINIOWO - ZIEMNIACZANE BEZ TŁUSZCZU 117

tego warzywa i częścią z nich pragnę się podzielić. Dziś udostępniam przepis na pyszne, proste placki, które świetnie nadają się na śniadanie lub cześć obiadu. Polecam! Składniki na 8 sztuk: 1 1/2 szklanki starej na grubych oczkach cukinii, 4 łyżki skrobii ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki soli, Szczypta pieprzu. Wykonanie : Startą cukinię mieszamy z mąką. Doprawiamy. Wykładamy po łyżce(...)blachę pokrytą papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy tworząc kształt okrągłych placków o grubości 0,5 - 1 cm. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Afrykańczyk 260

pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki czerwone 1 łyżka masła(...)piekę przez 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam do wystygnięcia i kroję na pół.. Albo można masę podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Na placek biały ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier.  Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do białek. Na końcu wlewam

Ciasteczkowy Potwór
PLACKI ZIEMNIACZANE 137

każdy członek mojej rodziny lubi inną formę podania. Mąż lubi wersję po Węgiersku, czyli z mięskiem i sosikiem. Córka z cukrem. A ja z kwaśną śmietaną, mniam :) A jakie placki Wy lubicie ? SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej sól  pieprz olej rzepakowy do smażenia(...)roztrzepanymi jajkami i mąką.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Smażyć na złoty kolor. Ostatnio wyczytałam, że aby masa ziemniaczana nie ciemniała można dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu (przetestuję przy najbliższej okazji). Placki smażyć na rozgrzanym oleju, z dwóch stron. Która wersja jest Wam bliższa ?   Ps.  Mąż dzisiaj nie pojadł

Kuchnia w opałach
Ciasto snikers 216

włoskich ( do wyboru) 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 90 g masła lub margaryny Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo: Mała puszka masy kajmakowej ok 200 G Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej: W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem(...)mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko będzie się gotować, przelać budyń z mąkami i pogotować chwilę do momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić. Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto kiszone 227

mąki 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży Krem: 4 jajka 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 8 dkg margaryny np Palmy z murzynkiem 1 mały kieliszek wódki Dodatkowo: 2 tabliczki mlecznej czekolady wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko(...)się dziury, to musimy je dokładnie zalepić już na brytfannie. Nakłuć widelcem. Upiec 3 placki w temp 180 st C (ok. 30 minut każdy). 2. 1/2 l mleka gotujemy, dodajemy 4 łyżki cukru i 2 cukry waniliowe, mieszamy. Jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i wlewamy do gotującego mleka. Całość dobrze mieszamy, zagotowujemy i dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów 134

pewno Wam posmakują. Pozostaje mi życzyć Wam udanego pichcenia i smacznego :) Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 5 osób ( 25 placków) Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg marchewki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu 6 daktyli 1 banan 1 pomarańcza 1 cytryna(...)naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy wszystko miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny tłuszcz. Przed podaniem polecam oprószyć placki cukrem pudrem. Smacznego

kulinarnyJa
Placki ryżowe z budyniem 144

podać posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w zakładce PLACKI i PLACUSZKI. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia potraw. Składniki 100 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier według własnego smaku olej do smażenia Ugotowany ryż zblendować , dodać(...)pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki ryżowe z budyniem

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania