placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:164/314)

Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem 106

panierce Tortilla hiszpańska Burgery z buraka Fritatta ze szpinakiem (keto) Tiramisu Sos tatarski Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka ziemniaczana Guacamole Kotlety z buraka (wegańskie) Tortilla przepis na ciasto Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Mus czekoladowy Sushi z omletem Pieczone placki z cukinii (keto) Zobacz więcej przepisów grudniowych lub przepisów sylwestrowych Najnowsze przepisy Paluchy z ciasta francuskiego z tofu

WegePrzepis
Jak zrobić przepyszne knedle? 207

usunąć pestkę. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, do dużej miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką(...)pszenną. Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Knedle gotujemy jeszcze kilka minut po tym, jak wypłyną na wierzch. Podajemy polane masłem, posypane cynamonem i cukrem

Moja smaczna kuchnia
Tort marcepanowy różowy 64

otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 100 ml wrzącej wody Krem waniliowy 100 ml śmietany, 36% tł. 5 łyżek brązowego cukru 1 żółtko + 1 jajko 2½ łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mleka nasiona z 1 laski wanilii Nadzienie i dekoracja tortu 400 ml śmietany kremówki, min 36% tł. 250 g malin, mrożone maliny rozmrozić kilka malin do dekoracji(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec biszkopt przez 35 minut. Upieczony biszkopt ostudzić w formie. Rozkroić biszkopt na dwa placki. Do garnka wlać śmietankę wsypać cukier. Zagotować i mieszać do rozpuszczenia cukru. Wlać mleko do naczynia i wsypać mąkę ziemniaczaną. Mieszać aż mąka się rozpuści. Dodać żółtko i jajko i dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do gotującej się śmietanki cały

codojedzenia
Ciasto kruche z truskawkami 631

Ciasto kruche z truskawkami powoli kończy sezon na te owoce w tym roku. Jest to klasyczny placek z owocami, bazujący na spodzie z ciasta (z dodatkiem proszku do pieczenia, a więc właściwie ciasta półkruchego) oraz sporej ilości świeżych owoców. Zamiast kruszonki, wierzch wypieku dekorują cienkie paski ciasta, które swoją jasną barwą odznaczają się na tle czerwonych owoców. Ciasto można(...)dnie ułożyć około 4/5 ciasta (ciasto jest dość mocno klejące, dlatego najlepiej nie rozwałkowywać go na placek, a dłonią rozprowadzić po dnie formy), pozostawiając 1/5 do dekoracji - truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki - ciasto nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej, którą rozprowadzić dłonią po całej powierzchni ciasta - truskawki ułożyć na cieście ciasno obok siebie, rozcięciem

Smakołyki Bereniki
Ciasto Marysieńka 186

łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe b/c, 200 g masła, 5 łyżek cukru.  placek orzechowy: 180 g startych orzechów włoskich, 4 białka jaj, 150 g cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej.  polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. Przygotowanie:  biszkopt: Białka ubijamy(...)dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte orzechy. Na końcu dodajemy łyżkę płynnego miodu. Mieszamy. Placek

Aga w kuchni
Placki z cukinii z marchewką 66

najpopularniejszych przepisów na stronie czyli placków z cukinii . Dziś przygotowałam placki z cukinii z marchewką . Mam w ogródku wysyp świeżej i młodej cukinii, więc mogę szaleć z przepisami. Przepis na placki z cukinii z dodatkiem marchewki jest bardzo podobny do tego klasycznego, właściwie dodajemy tylko marchewkę startą na tarce. Placki z cukinii są przepyszne a do tego(...)około 1 łyżka na jeden placek. Placuszki rób niewielkie i płaskie, by ładnie się obsmażyły z każdej strony. Każdego placka smaż około 2 minuty z każdej strony na niewielkiej mocy palnika do uzyskania lekko zarumienionych placków. Po usmażeniu poukładaj placki na ręczniku papierowym, by wsiąknął w niego nadmiar tłuszczu. Placki z cukinii z marchewką podawaj

To Musisz Wiedzieć
Czekoladowa karpatka z kremem kokosowym / Chocolate karpatka with coconut cream 75

soli 30 g. kakao 4 jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka 130 g. cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość(...)połowę ciasta na papierze. Piecz przez 25 minut na środkowym poziomie. Po wyjęciu placka z blaszki powtórz czynność z drugą połową ciasta. Placki odstaw do wystudzenia, najlepiej na kratce do studzenia. Krem: Wiórki kokosowe zmiel na mąkę. 100 ml. mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkiem, aby nie było grudek.Pozostałe mleko zagotuj ze zmielonymi wiórkami

Delicious Place
Czekoladowa karpatka z kremem kokosowym / Chocolate karpatka with coconut cream 80

soli 30 g. kakao 4 jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka 130 g. cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość(...)połowę ciasta na papierze. Piecz przez 25 minut na środkowym poziomie. Po wyjęciu placka z blaszki powtórz czynność z drugą połową ciasta. Placki odstaw do wystudzenia, najlepiej na kratce do studzenia. Krem: Wiórki kokosowe zmiel na mąkę. 100 ml. mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkiem, aby nie było grudek.Pozostałe mleko zagotuj ze zmielonymi wiórkami

Delicious Place
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 174

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski(...)Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki. 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjąć rozwałkowany placek z lodówki

Moja Delicja
Kartacze 215

ilości zależnej od tego, jak wodniste były ziemniaki. Masę dokładnie wyrobić, aby miała jednolitą strukturę. Z masy formować placki grubości około 0,5 cm i wielkości mniej więcej swojej dłoni (dłonie delikatnie zwilżać zimną wodą). Na środek każdego placka nakładać po dużej łyżce farszu, zlepiać go, lekko dociskając formować kształt kartacza. Zagotować w dużym garnku osoloną wodę, polecam(...)wszystkich kartaczy test na jednym, gotować go 15 - 20 minut. Jeśli zacznie się rozpadać będzie to znaczyło, że ziemniaki były z małą zawartością skrobi i należy dodać więcej mąki ziemniaczanej (1 - 2 łyżki). Kartacze gotować partiami, wkładać do wrzącej wody i gotować na bardzo wolnym ogniu, aby kartacze nie popękały i się nie rozpadły. Podawać od razu po ugotowaniu

Kuchcik gotuje
Marysieńka 216

około 40 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Placek orzechowy 250 g posiekanych orzechów włoskich 5 białek 200 g cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier(...)23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła  1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami . Resztę mleka zagotować po czym wlać do wrzątku i mieszając gotować aż powstanie budyń Wystudzić. Masło utrzeć

O kuchni z uczuciem
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 99

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać(...)Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki. 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjąć rozwałkowany placek z lodówki

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 133

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski(...)Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki. 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjąć rozwałkowany placek z lodówki

Moja Delicja
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 247

dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła, 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy(...)gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 125 g masła, 5 łyżek cukru, 3 łyżki kakao

Cynamonowe szczęście
Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami 140

coś pysznego czym będę mogła nakarmić wygłodniałą rodzinkę. Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami Składniki dla 3 osób 400g ugotowanej kaszy jaglanej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 400g kurek 0,5 szklanki cukinii startej na drobnej tarce 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa do smażenia(...)jaglanej dodać usmażoną cebulę,  posiekane kurki i natkę pietruszki, startą i odciśniętą cukinię, jajko i mąkę ziemniaczaną.  Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę. Kłaść porcję masy i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać z kwaśną śmietaną i resztą usmażonych  kurek

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania