Jakiś czas temu kupiłam taką małą książeczkę z przekąskami. W niej znalazłam przepis na babeczki dyniowo - kukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet(...)można je zaserwować na śniadanie albo kolację. Przepis był przewidziany na 6 standardowych foremek do babeczek. Ja upiekłam je w silikonowych małych foremkach i wyszło mi ich z 12 - 14 sztuk. Zapraszam Was gorąco do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam serdecznie :-). BABECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE. Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych
Zakątek rozkoszy kulinarnychBabeczki są naprawdę przepyszne! można śmiało z tego przepisu na ciasto zrobić tradycyjną szarlotkę ale czyż te babeczki nie kuszą aby je przygotować? Zdjęcie dosyć stare ale przepis jak najbardziej aktualny ;-) Składniki; 260 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag masła 120 g cukru 2 jajka Przygotowanie; Z podanych składników(...)Dodatkowo; około 1,5 szklanki musu jabłkowego (może być ze słoika) 2 łyżki prażonych migdałów drobno pokrojonych Mus jabłkowy wymieszać z migdałami. Foremki na małe babeczki dokładnie wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, szklanką wycinać kółka i wylepić nimi foremki, napełnić musem a na wierzchu przykryć drugim kółkiem. Brzegi
Radość kipiąca uśmiechem.nich smakołyki do szkoły podawać. Świeżą marchew Marwit dzieciom podsuwajcie i razem z nimi na zdrowie zajadajcie! Ja jednak marchewki w soku z pomarańczy ugotowałam, które w ciasto na babeczki powkładałam. Same marchewki są delikatnie słodkie i pomarańczowe, a babeczki są smaczne, zabawne i zdrowe. Składniki: marchewki: 150 g surowych marchewek – świeże marwitki Marwit, 50 ml wody(...)duża pomarańcza, 1 łyżeczka masła, 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego, babeczki: 150 ml mleka, 100 g masła, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 g mąki pszennej, 50 g cukru trzcinowego (3 łyżki), 20 g płatków jaglanych. Przygotowanie: Marchewki Sparzoną, osuszoną pomarańczę, ocieramy ze skórki na tarce, a sok wyciskamy do rondelka. Dolewamy wody, dodajemy cukier
Moniki SmakołykiBabeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 3. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przekładamy do babeczek, pozostawiamy do wystudzenia. Na budyń wykładamy
Szefowa kuchnicała 3 była sprawcą braku czegokolwiek co mogła zaproponować koleżance do babskich pogaduszek przy kawie. Nie miała wyboru. Włączyła piekarnik na 180 stopni i szybko wyjęła składniki na babeczki. To chyba jedna z rzeczy jaką można zrobić w ekspresowym tempie. 1 i 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl napoju kokosowego Alpro 3 duże jajka 1/2 łyżeczki(...)Kiedy masa była puszysta i kremowa połączyła obie miski w 3 turach zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Na końcu wsypując aromatyczne wiórki. Całość przełożyła do formy na babeczki wyłożonej papilotkami i wstawiła je do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni. Wyszła na taras i wolnym krokiem podążyła do grządki z poziomkami. Uzbierała ich niepełną szklankę i wróciła do domu
Malinowe Pocałunkibyło dawno, bo w czasach gdy Matka miała bliżej do osiemnastki niż jej córka. Pokochałyśmy wtedy na zabój maleńkie kruche babeczki wypełnione na bogato karmelowym cudem udekorowanym śliwką. Babeczki, które choć świetnie można było sobie z nimi poradzić "na raz" zjadałyśmy tak aby przyjemność konsumpcji podzielić. Pierwsze wgryzienie było jedynie po to, aby dać oczom się nacieszyć widokiem rozgryzionej babeczki(...)maluszków" zaczęło przypominać zboczenie lub okultystyczny rytuał polegający na tym by dziką radość czerpać z śladów zębów na nadzieniu. I jak dziś pamiętamy obie ten dzień kiedy poszłyśmy po babeczki (jak co dzień) ale one na nas nie czekały. "Andrzej, jak wyjdziesz z pracy skocz na Słowackiego i zobacz, czy są NASZE babeczki" - padło momentalnie przez telefon, a dla małej
Wypisz WymalujBardzo lubię takie urocze wypieki - babeczki, tarteletki, muffinki, to coś dla mnie. Lubię także, gdy cechuje je jakiś zdecydowany smak, forma oraz konsystencja. Te, zdecydowania pasują do moich wymagań ;) Babeczki są jakby zbudowane z idealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM(...)Składniki na wierzch: - 100 mililitrów śmietanki 30% - gorzka czekolada starta na tarce Przygotowanie wierzchu: Śmietankę ubijamy (możemy dodać odrobinę śmietan fixu lub żelatyny, jeżeli chcemy, żeby w późniejszym czasie babeczki zachowały swój kształt na świeżym powietrzu) i przekładamy do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki. Na wierzchu każdej babeczki wyciskamy rozetkę. Przybieramy wiórkami czekolady. Voila
Życie zamknięte w smakuciasto było z masłem! Migdały zmiksować, dodać białko, cukier i skórkę cytrynową, zmiksować razem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Otrzymamy płynną masę. Ciasto rozwałkować, wyłożyć metalowe foremki do babeczek lub muffinek ciastem. Z ciasta wyciąć koła, o średnicy nieco większej niż średnica babeczek – będą to przykrycia babeczek. Do wyłożonych ciastem babeczek wlać masę migdałową, przykryć przykrywką z ciasta, dokładnie(...)zlepić brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Z tej porcji otrzymamy około 24-26 babeczek. zastawa
królestwo garówwyłącznie z mąki jaglanej, jednej z najlepszych alternatyw dla popularnej pszennej. Jej delikatny smak, bogactwo wartości odżywczych oraz brak zawartości glutenu to największe atuty. Będą to mokre i aksamitne babeczki w które wmiksowane zostaną soczyste brzoskwinie oraz prozdrowotne nasiona chia (Pelne wapnia i żelaza) które święcą szczyty popularności. Jaglanki to świetna propozycja na szybki poczęstunek (czas pieczenia to tylko ok.15(...)minut) ale też jako świetna alternatywa słodyczy dla dziecka. Zapraszam do wypróbowania! Na ok. 15 babeczek Czas przygotowania: ok. 25 minut Potrzebna będzie blaszka do babeczek (muffinek) Składniki: 200ml cukru trzcinowego 400ml mąki jaglanej (najlepiej EKO) mleko 3,2% tł 300ml olej rzepakowy 50ml mielone nasiona chia 2łyżki 3 obrane i pokrojone na kawałki brzoskwinie bez pestki 1 łyżeczka
Kuchnia PROzdrowotnajest podstawa wielu tarta, ciasteczek, serników czy babeczek. Aby uzyskać perfekcyjne ciasto kruche należy stosować się do kilku zasad, dzięki którym osiągniemy pożądany efekt. Co mam na myśli mówiąc "perfekcyjne"? A to, że po upieczeniu powinno być kruchutkie i delikatne, a podczas wyrabiania nie powinno się kruszyć, wręcz odwrotnie- powinno być bardzo plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy(...)Można również je zamrozić. Jest to dobre rozwiązanie dla lubiących ułatwiać sobie życie ;). Wystarczy raz zrobić większą ilość kruchego ciasta i zamrozić. Przygotowywanie, np. kolejnej tarty czy babeczek nie będzie już tak pracochłonne! 3. WYKŁADANIE CIASTA DO FORMY: Schłodzone ciasto należy odwinąć z folii, a następnie rozwałkować na grubość około 3- 4 mm (polecam robić
Nastoletnie WypiekanieWiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam ochotę na wypróbowanie babeczek czekoladowych z chili, ale nie wiem czy dzieciakom, by one zasmakowały, dlatego wymyśliłam testowanie mufinek marchewkowych, bo takich jeszcze ani razu nie robiłam. Postanowiłam zrobić taką bardziej fit wersję(...)świetny pomysł. Wyglądały ślicznie, a jeszcze lepiej smakowały, dlatego zniknęły niemal w tempie ekspresowym. Musicie je koniecznie wypróbować, zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko. Składniki na ok 12 babeczek 1 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki 1 szkl. mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista) 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki
Cynamonowe szczęściePojawia się odrobina stresu i niepewności, czy będzie smakowało i czy na pewno się uda, ale gdy okazuje się, że trafiłam w gusta smakowe to radość jest podwójna. Te babeczki powstały z myślą o kimś wyjątkowym i chyba dzięki temu, że przelałam na nie całą swoją miłość wyszły tak pysznie. Dodam, że robi się je szybciutko. Masa czekoladowa: 1 szklanka(...)cukrem do białości, dodajemy ser i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy pianę z białek i ostrożnie mieszamy z masą serową. Ser nakładamy na masę czekoladową, a na wierzch każdej babeczki kładziemy wisienkę. Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez ok 30 minut w 180 st. C (do suchego patyczka) Smacznego
Cynamonowe szczęściewiem, dziwni jesteśmy. Jak to śpiewa Kazik Staszewski: "Siostra zbiera aktorów, brat wycina piłkarzy, a ja tylko gołe baby, jeśli gdzieś zauważę." Więc tak naprawdę nie baby tylko babeczki, i nie gołe tylko nadziane budyniem. Prawda, że brzmi dobrze? Babeczki z budyniem... Mmm, pyszne... Identyczne babeczki sprzedawane były w cukierniach, gdy byłem dzieckiem. Chociaż spotkałem się z twierdzeniem(...)brałem od rodziców drobniaki i leciałem do cukierni. Już tej cukierni nie ma, szkoda. Nie wytrzymała zmian ustrojowych i próby czasu. Ale smak pozostał mi w głowie. Te nasze babeczki to dokładnie ten sam smak. Ciasto kruche, a budyń idealny. Jeśli macie odpowiednie foremki to możecie się zabierać do rzeczy. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny
Marder&Marder Manufacturedomu czekały jeszcze orzechy, żurawina a w lodówce trochę wędliny. I oto poniżej prezentuję Wam owoc mojego „aż” półgodzinnego maratonu w kuchni :P Serio serio – przygotowanie tych wytrawnych babeczek zajęło mi pół godziny. I zniknęły z prędkością światła, gdy tylko pojawiły się na stole. Rodzinka pałaszowała ze smakiem. Ja preferuję podać je polane keczupem ale solo też(...)wędlina ( u mnie polędwica sopocka) garść orzechów garść żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozwijamy ciasto i za pomocą szklanki (powinna być większa niż wielkość otworu na babeczkę) wykrawamy kółka. Kawałkami ciasta wykładamy lekko natłuszczoną formę do muffinek. Wędlinę kroimy w kosteczkę, orzechy i żurawinę siekamy na grubsze kawałki i dorzucamy do wędliny. Ser kroimy w plasterki dowolnej wielkości
My simple kitchensię zmusić do aktywności fizycznej (oprócz roweru-jeśli mam go do dyspozycji oraz spacerów), dlatego tym bardziej cieszę się że dalej ciągnę moje wyprawy jogging-owe ;D Składniki: 4 babeczki: 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka karobu w proszku firmy Atakan (jeśli nie macie karobu(...)łyżeczka fruktozy krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru 3 łyżki sera białego Emilka fruktoza wg. smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na babeczki mieszamy przekładamy ciasto do KONIECZNIE silikonowych papilotek na muffinki, układamy je na talerz, następnie do mikrofalówki "pieczemy" w mikrofali przez około 4 minut (każda mikrofalówka jest inna dlatego trzeba kontrolować sytuację
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość