placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:166/314)

Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 167

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski(...)Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki. 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjąć rozwałkowany placek z lodówki

Moja Delicja
Kartacze 204

ilości zależnej od tego, jak wodniste były ziemniaki. Masę dokładnie wyrobić, aby miała jednolitą strukturę. Z masy formować placki grubości około 0,5 cm i wielkości mniej więcej swojej dłoni (dłonie delikatnie zwilżać zimną wodą). Na środek każdego placka nakładać po dużej łyżce farszu, zlepiać go, lekko dociskając formować kształt kartacza. Zagotować w dużym garnku osoloną wodę, polecam(...)wszystkich kartaczy test na jednym, gotować go 15 - 20 minut. Jeśli zacznie się rozpadać będzie to znaczyło, że ziemniaki były z małą zawartością skrobi i należy dodać więcej mąki ziemniaczanej (1 - 2 łyżki). Kartacze gotować partiami, wkładać do wrzącej wody i gotować na bardzo wolnym ogniu, aby kartacze nie popękały i się nie rozpadły. Podawać od razu po ugotowaniu

Kuchcik gotuje
Marysieńka 209

około 40 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Placek orzechowy 250 g posiekanych orzechów włoskich 5 białek 200 g cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier(...)23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła  1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami . Resztę mleka zagotować po czym wlać do wrzątku i mieszając gotować aż powstanie budyń Wystudzić. Masło utrzeć

O kuchni z uczuciem
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 92

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać(...)Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki. 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjąć rozwałkowany placek z lodówki

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 126

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski(...)Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki. 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjąć rozwałkowany placek z lodówki

Moja Delicja
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 242

dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła, 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy(...)gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 125 g masła, 5 łyżek cukru, 3 łyżki kakao

Cynamonowe szczęście
Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami 131

coś pysznego czym będę mogła nakarmić wygłodniałą rodzinkę. Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami Składniki dla 3 osób 400g ugotowanej kaszy jaglanej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 400g kurek 0,5 szklanki cukinii startej na drobnej tarce 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa do smażenia(...)jaglanej dodać usmażoną cebulę,  posiekane kurki i natkę pietruszki, startą i odciśniętą cukinię, jajko i mąkę ziemniaczaną.  Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę. Kłaść porcję masy i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać z kwaśną śmietaną i resztą usmażonych  kurek

Wiem co jem
Odwrócona pychotka 174

nadrabiam zaległości.  To ciasto pochodzi ze zbiorów Teściowej. Dla mnie to tradycyjna Pani Walewska, tudzież właśnie pychotka jak ją niektórzy określają, przy czym tutaj nie dajemy drugiego placka bezą na wierzch tylko właśnie do środka. Nawet się dziwiłam i zastanawiałam czy tego nie zmienić, ale skoro Teściowa ma taki przepis i cały czas tak robiła, to nie będę(...)dodajemy cukier. Gotową bezę rozdzielamy i smarujemy nią przygotowane wcześniej placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C   z termoobiegiem na ok 25-30minut (w trakcie możemy zamienić blaszki miejscami). Upieczone blaty studzimy. Krem: 350ml mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii i wlewamy na gotujące się mleko. Gotowy budyń

Kuchnia w czekoladzie
chrupiące placki ziemniaczane z koperkiem i mozzarellą... 151

oleju są miękkie, od teraz tylko na smalcu będę smażyć placki różne = ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu dokładnie zmiksować na papkę, wyłożyć na sitko siateczka z drobnymi oczkami jak woda z ziemniakówk zleci do pojemnika to delikatnie ją wylać i zostawić tylko mączkę ziemniaczaną, wsypać z sitka ziemniaki dodać posiekany drobno lub rozdrobniony w rozdrabniaczu(...)pokrojoną w kosteczkę cebulę nie dużą, wsypać startą mozzarellę, wszystko dokładnie wymieszać porcję smalcu dać na patelnię i mocno rozgrzać, nakładać porcje ziemniaków i formować łyzką nie za grube placki, smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy placki są smaczne, syte, chrupiące nawet jak poleżą i zjada się zimne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Życzliwe bułeczki z jagodami 81

CUKRU 100 G ROZPUSZCZONEGO MASŁA 100 ML CIEPŁEGO MLEKA 25 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 1 ROZMĄCONE JAJKO DO POSMAROWANIA BUŁECZEK NADZIENIE: 1 SZKLANKA JAGÓD LUB BORÓWEK 1 ŁYŻECZKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ 2 ŁYŻKI CUKRU ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: ZROBIĆ ROZCZYN: DO MISECZKI WKRUSZYĆ DROŻDŻE, ZALAĆ JE CIEPŁYM MLEKIEM I POSYPAĆ ŁYŻKĄ MĄKI I CUKRU. CALOSC DOBRZE WYMIESZAC I ODSTAWIC(...)OKOŁO 1 GODZINĘ. KIEDY CIASTO WYROŚNIE, WYŁOŻYĆ JE NA PODSYPANĄ MĄKĄ STOLNICE I ROZGNIESC NA DUŻY PLACEK O GRUBOŚCI 1 CM. Z TAK PRZYGOTOWANEGO PLACKA WYKROC SZKLANKA KOŁA. PO SRODKU KAZDEGO KOLA WYŁOŻYĆ ŁYŻECZKĘ UMYTYCH I OSUSZONYCH JAGÓD, WYMIESZANYCH Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ I CUKREM. BRZEGI CIASTA DOBRZE ZLEPIĆ I WYŁOŻYĆ NA TACĘ DO PIECZENIA WYŁOŻONĄ PAPIEREM

Pani M - kuchnia smakowita
Szarlotka pomarańczowa 175

Szarlotka pomarańczowa to półkruchy placek z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym. Ciasto upiekłam w tortownicy, ale można je przygotować w dowolnej formie. Szarlotka z poniższego przepisu powinna się właściwie nazywać "pomarańczotka", gdyż smak pomarańczy dominuje w nadzieniu, a także, dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, jest wyczuwalny w cieście półkruchym. Wypiek jest mało słodki, więc posmakuje każdemu, kto nie przepada za zbyt słodkimi(...)pomarańczy i domowy cukier waniliowy, wymieszać - składniki na nadzienie podgrzać, aż jabłka zmiękną, a część soku odparuje - dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, przez chwilę jeszcze podgrzewać, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić - drugą część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna formy - lekko ciepłe nadzienie przełożyć na podpieczony spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym plackiem, docisnąć do brzegów formy, żeby

Smakołyki Bereniki
Placki z pieczarkami, serem i wędliną + film 623

placków 15 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 20 dag wędliny szklanka przegotowanej wody 1 cebula 2 jajka szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka natki pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Pieczarki, ser żółty oraz wędlinę kroimy w kostkę, cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy . Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka(...)uzyskania jednolitej konsystencji . Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, ser żółty, posiekaną cebulę, wędlinę oraz natkę pietruszki, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy . Na rozgrzanym oleju smażymy średniej wielkości placki z obu stron na rumiano. Placki najlepiej smakują podane na gorąco z keczupem lub sosem pomidorowym

Smakowite Dania
Kotlety siekane z dorszem 83

różnych wersjach: Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty Kotlety siekane z botwinki i kurczaka Musztardowe kotlety z kurczakiem Placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią Składniki: 3 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 pęczek koperku ok. 300-350 g fileta(...)grudek. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, koperek oraz kawałki dorsza. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety siekane z dorszem 84

różnych wersjach: Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty Kotlety siekane z botwinki i kurczaka Musztardowe kotlety z kurczakiem Placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią Składniki: 3 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 pęczek koperku ok. 300-350 g fileta(...)grudek. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, koperek oraz kawałki dorsza. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
Soczewiaki – pieczone pierogi z soczewicą 75

przepisie, upiec. Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką. Przepis wzorowany na soczewiakach Karola Okrasy . Składniki: Ciasto 500 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki chlebowej typ 220 1 jajko + jajko do posmarowania Szczypta soli Farsz 250 g ugotowanej soczewicy (około 3 szklanek) Garść pieczarek (150 g) 1 cebula Szczypta gałki muszkatołowej Kilka łyżek(...)grubości około 5 cm. Krok 4 Nastaw piekarnik na 190 stopni. Odetnij plaster ciasta grubości około centymetra-dwóch, obsyp go mąką ziemniaczaną, żeby nie kleił się do rąk. Rozpłaszcz w dłoni lub na blacie na cienki placek. Na środku połóż farsz, zlep końce. Odłóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Zrób w ten sposób pozostałe pierogi. Rozmieszaj jajko

Niedzielny kucharz
Kakory – pieczone pierogi 82

zasadzie jest to ciasto bardzo podobne do ciasta ba gniocchi czy nasze kluski śląskie i składa się głównie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Ciasto jest dość rzadkie. Dlatego przy lepieniu pierogów trzeba je podsypywać mąką ziemniaczaną. Dzięki temu pierożki po upieczeniu są kremowe z przypieczoną, chrupiącą skórką. Jeśli nie masz przesadnej wprawy w robieniu ciasta na gniocchi dosyp(...)grubości około 5 cm. Krok 5 Nastaw piekarnik na 190 stopni. Odetnij plaster ciasta grubości około centymetra-dwóch, obsyp go mąką ziemniaczaną, żeby nie kleił się do rąk. Rozpłaszcz w dłoni lub na blacie na cienki placek. Na środku połóż farsz, zlep końce. Odłóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Zrób w ten sposób pozostałe pierogi. Rozmieszaj białko

Niedzielny kucharz
Kluski z mięsem 176

pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 4. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia

Gotowanie...to proste !
Kopytka marchewkowe z kurkami 189

Kopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają

Kraina Miodem Płynąca
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 131

spożywczą i dopiero wtedy wałkuję, następnie zdejmuję folię spożywczą i gotowe). Gotowe placki kolejno umieszczamy w piekarniku i pieczemy na jasno złoty kolor (w 190 stopniach C). Z wystudzonych placków ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. NADZIENIE: 500 ml mleka 40g cukru 80 g skrobi ziemniaczanej (ewentualnie 2 budynie białe, bez cukru o wadze 40 g każdy

Rozpustne gotowanie