ogórki - 26028 przepisów (strona:166/1736)

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ogórkiem + film 141

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ogórkiem to ekspresowa w przygotowaniu przekąska. Makaron, tuńczyk, ogórki, kukurydza i szczypiorek do tego majonez oraz musztarda to prosta i smaczna kompozycja, znakomity pomysł na śniadanie lub kolację.     składniki na 4 porcje 200 g drobnego makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 2 średnie ogórki zielone pęczek szczypioru z dymki(...)pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy i studzimy. Wystudzony makaron przekładamy do dużej miski. Obrane ze skórki ogórki kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do makaronu. Opłukany szczypior z dymki dość drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Odsączonego z sosu, rozdrobnionego tuńczyka oraz odsączoną

Smakowite Dania
Azjatycka surówka z marynowanego ogórka 161

Składniki: 1 długi ogórek szklarniowy lub 6 średnich ogórków gruntowych; 1/4 średniej cebuli; 1 łyżka ziaren sezamu; 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/3 szklanki octu ryżowego 3 %; 3/4 łyżeczki soli; 3/4 łyżeczki białego cukru; 1/4 łyżeczki płatków chili. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ogórka/ki umyć, osuszyć(...)obierać ze skóry, pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, posiekać w bardzo cienkie pióra. Dodać do ogórka/ów. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórka z cebulą. Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu, najlepiej teflonową) patelnię wrzucić ziarna sezamu i podsmażać, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna staną się złociste. Zdjąć

Gospodyni Miejska
Sałatka z paluszkami surimi i ogórkiem konserwowym 163

czasu lubię sobie je pojeść ;) Jeśli też lubicie paluszki krabowe, to polecam zajrzeć jeszcze tutaj: Paluszki surimi – przepisy . Sałatka z paluszkami surimi i ogórkiem konserwowym – Składniki: 125g paluszków krabowych (surimi) 2 duże jajka 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 130g 2 czubate łyżki majonezu pół małej czerwonej cebuli – ok. 25g pół pęczka koperku 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego(...)pół łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Sałatka z paluszkami surimi i ogórkiem konserwowym – Wykonanie: Paluszki surimi rozmrozić. Usunąć folię, pokroić na grubsze plasterki. Cebulę obrać, posiekać drobno. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i również pokroić w kosteczkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez oraz

Kulinarne Przeboje
Roladki z ogórka z twarożkiem i łososiem 329

oraz rzodkiewki drobno kroimy *** *** Pokrojone warzywa mieszamy z twarożkiem *** *** Ogórka kroimy za pomocą obieraczki do jarzyn lub krajalnicy w cieniutkie paseczki *** *** Układamy po dwa plasterki ogórka, tak aby lekko na siebie nachodziły. Na ogórkach wykładamy po plasterku łososia i po łyżce twarożku *** *** Całość ciasno zwijamy tworząc zgrabne ruloniki *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KORECZKI Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM PRZEPIS TUTAJ(...)PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki z ogórka z twarożkiem i łososiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKIEM I PAPRYKĄ (keto, LCHF, paleo, optymlana, bez glutenu, jajek i laktozy) 154

różne sposoby Tym razem duszona z warzywami wątróbka cielęca, która jest przepyszna, mięciutka a jednocześnie krucha i aromatyczna. Jej smak świetnie komponuje się ze słodką papryką i kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dodatkowo zdecydowanie lepiej prezentuje się wizualnie ponieważ jej mięso jest jaśniejsze niż w przypadku innych mięs Danie idealne także dla osób na redukcji jeśli użyją mniejszej ilości tłuszczu(...)trochę więcej by uzyskać odpowiednie makro Składniki: 500 g wątróbki cielęcej 20 g musztardy 20 g śmietanki kokosowej (bez laktozy) lub śmietany 30% 150 g papryki czerwonej 150 g ogórków kiszonych 100 g cebuli 50 g tłuszczu do smażenia ( (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) – ilość zależy od makro jakie chcecie uzyskać 50 ml przecieru pomidorowego 100% sól

Ola la LCHF
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem 209

mała cebula pół łyżeczki cukru łyżka majonezu łyżka zalewy z ogórków sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy cukier, majonez, zalewę z ogórków konserwowych. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na pół godziny. [caption id="attachment(...)align="aligncenter" width="1024"] Surówka z kapusty pekińskiej[/caption] Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Zupa forszmak z indykiem 284

osób: 250 g przecieru pomidorowego 1 l wody 0,5 kg  filetu z indyka 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 duża, czerwona papryka 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy sól, pieprz papryka słodka papryka ostra do zagęszczenia 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć(...)wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Chwilę smażyć. Gdy lekko zmienioną kolor to dodać paprykę i wsypać sól, pieprz, paprykę ostrą oraz słodką. Ponownie chwilę smażyć

Ugotować
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 159

szarej soli kamiennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół), liść laurowy, kilka małych cebulek lub duża cebula pokrojona w piórka. Przygotowanie: Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą odstawiamy na 12 godzin( można nie co dłużej, jednak nie należy przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy(...)litrowym słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki, rozmarynu. Następnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy

Anioły w kuchni
Chłodnik z zielonego ogórka 171

przepyszny chłodnik z zielonego ogórka. Smaczny chłodnik jadłam podczas wakacji, i tak te smaki pozostały mi w pamięci, że postanowiłam chociaż w jakimś stopniu odwzorować je w moim przepisie.  Chłodnik wyszedł świetnie, znakomity na ciepłe dni.  Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: (4 porcje) Składniki: 2 szklarniowe długie ogórki zielone 1,5 l maślanki(...)kefiru pęczek koperku 2- 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 jajka 100 g płatków migdałowych lub rozdrobionych migdałów sól, pieprz Wykonanie: 1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na około 1 godzinę.  2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w grubszą kostkę.  Koperek myjemy i siekamy.  3. Odlewamy wodę

Mój pomysł na
SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY 115

teraz sobie myślicie, że ten majonez to profanacja sosu tzatziki, ale sami spróbujcie i oceńcie 😉  Składniki: 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 2 ogórki gruntowe 1 łyżka majonezu 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy(...)przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą jogurt z majonezem, dodajemy odciśnięte z soku ogórki, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
"Sucha" sałatka vifonkowa 280

wody :D Składniki: 4 zupki od Vifon (u mnie były to dwie kurczak curry i dwie ostro kwaśne) podwójna pierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 mały słoik ogórków konserwowych 4 duże łyżki majonezu 1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry  papryka słodka pieprz  sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy(...)mięsa dodajemy do smaku (wg upodobań) curry paprykę oraz pieprz i sól. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie smażymy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ogórki kroimy w kostkę, fasolę odsączamy. Makaron z Vifonków kruszymy na bardzo drobno do miski. Do makaronu dodajemy fasolę kurczaka oraz ogórki. Całość dokładnie mieszamy.  W osobnej miseczce łączymy

CynamonemPoOczach
Chłodnik ogórkowy z jajkiem 154

kilka sztuk rzodkiewek (3-4 sztuki) 1 mały ząbek czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz odrobina soku z cytryny Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilka minut. Rzodkiewki umyć, również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, drobno(...)pokroić i rozetrzeć z niewielką ilością soli. Z ogórków zlać sok, dodać do nich rzodkiewki, koperek i jogurt naturalny. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przygotowany chłodnik mocno schłodzić. Przed podaniem, ozdobić ćwiartkami ugotowanego jajka, plasterkami rzodkiewki i koperkiem. Chłodnik przed i po wymieszaniu

Ugotować
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków, roszponki, rzodkiewki w sosie cytrynowo-czosnkowym 207

ziemniakom, a potem pokrój je w plasterki szerokości ok. 7 mm. Umyj szczypiorek i go posiekaj. Oczyść rzodkiewki, umyj je i pokrój w plasterki. Umyj i pokrój w plasterki ogórki. Na talerzach rozłóż umytą roszponkę, plasterki ziemniaków, rzodkiewki, ogórków. Całość posyp szczypiorkiem i tuż przed podaniem polej sosem, a potem wcinaj na zdrowie. Składniki SAŁATKA 500 g ugotowanych(...)młodych ziemniaków pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 3 ogórki gruntowe 2 garści roszponki Wykonanie SOS Wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj sok z cytryny, wodę, oliwę, musztardę i przyprawy. Polej sałatkę sosem cytrynowo-czosnkowym. Składniki SOS 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego 1 łyżka wody

Eat me! Fit me!
Sos remoulade - prawie fit 186

rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe. Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw ale jest(...)Bardzo przydatny w okresie grillowym! Składniki: 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy posiekany koperek sól, pieprz 1 łyżka posiekanych kaparów 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych Wykonanie: posiekać koperek, kapary i ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę wymieszać majonez z jogurtem greckim, dodać posiekane kapary, ogórki i koperek. Doprawić do smaku musztardą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos z pieczarek 121

jest bardzo pyszne, a do tego proste i szybkie do przygotowania. Podałam go z chrupiącym, świeżym pieczywem. Składniki na bigos z pieczarek: 250 g pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 200 g kiełbasy 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego oregano, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki, ogórki kiszone i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Najpierw podsmażamy(...)oleju cebulę, następnie dodajemy kiełbasę, po kilku minutach pieczarki. Całość smażymy, aż odparuje sok z pieczarek, po czym dodajemy ogórki, koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/3 szklanki wody i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Bigos z pieczarek Artykuł Bigos z pieczarek pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne