ogórki - 26028 przepisów (strona:160/1736)

Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 130

marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne i słodkie) – 3 ogórki konserwowe – 1/2 chili(...)łyżka octu balsamicznego – opcjonalnie świeży tymianek, mięta i bazylia – opcjonalnie tarty parmezan Wykonanie: Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (jeśli macie kumat lub zebrę – na dużą kostkę). Ogórki kroimy w kostkę (wielkości połowy pomidorka). Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski. Osobno mieszamy oliwę z solą, pieprzem i imbirem, rozpuszczamy cukier

Pociąg Do Kuchni
SAŁATKA SZWEDZKA 363

ZALEWA: 2 szklanki wody 1,5  szklanki octu szklanka cukru PONADTO: marchewka cebula 8-10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu czarnego 3-4 łyżeczki gorczycy PRZYGOTOWANIE: Marynata Ogórki myjemy i szatkujemy, zalewamy wodą z solą, wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie  ogórki odcedzić. Zalewa; Wodę, ocet oraz cukier(...)cebulę pokroić w plasterki, do każdego wyparzonego słoika włożyć po 2-3 plasterki marchewki oraz cebuli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, łyżeczkę gorczycy na końcu włożyć odcedzone ogórki mniej więcej do ¾ wysokości słoika. Całości zalać gorącą zalewą słoiki zakręcić. Pasteryzować  około 10 minut. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą 352

pasuje, dzielę się więc przepisem, polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. Do zalewy użyłam octu  JAMAR  i tym wpisem rozpoczynam współpracę z firmą. Składniki: 3 kg ogórków Zalewa: 4 szklanki wody 1,5 szklanki octu 10% 1/3 szklanki soli 40 dag cukru 1-2 płaskie łyżki miodu naturalnego 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka gorczycy 1 łyżka(...)kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka curry indyjskiego 1 łyżka kurkumy kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki umyć pokroić na plasterki wraz ze skórkami, przełożyć do miski lub garnka.  Zalewa: Wodę wymieszać z octem, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, gorczycę i pieprz ziarnisty,zagotować , dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia.  Gorącą

Wanilia i Kardamon
Chłodnik- taki mój 390

taką pogodę? Smacznego ;)  Chłodnik podałam na bulionówce Miranda - Porcelany Bogucice .    Składniki:  1,5 l maślanki naturalnej  pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku  pęczek rzodkiewki 2-3 szczypty poszatkowanej pietruszki sól do smaku  pieprz cytrynowy do smaku  pół łyżeczki cukru Wykonanie(...)niestety nie miałam więc pominęłam.   Buraczki wymyć i ugotować. Gdy przestygną obrać je i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Ogórki kiszone i gruntowe pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Koperek,szczypiorek  i pietruszkę drobno posiekać. Warzywa wymieszać w garnku, dodać maślankę, doprawić solą, pieprzem i cukru

Krakowskie smaki Ani
domowe ogórki w zalewie musztardowej 302

angielskie ziarenka białej gorczycy wykonanie: Wodę zagotowujemy z octem, cukrem oraz solą, mieszamy do rozpuszczenia się a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do wyprażonych słoików (5 szt po 500 ml pojemności). Do każdego słoika wkładamy po dwa liście laurowe, po trzy ziela angielskie oraz(...)szczypcie gorczycy. Zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 206

Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do gęsi, to dlaczego nie – do kaczki. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków (nie z ogórków).       Składniki: - kaczka 2 kg Marynata (zalewa): - 3l wody - 6 łyżek soli morskiej - 8 ząbków czosnku wędzonego - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 2 gałązki kopru z nasionami(...)pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby soki się wchłonęły, następnie dzielimy na porcje. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki

mojewypiekiinietylko
Ogórki małosolne 181

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku 1 duży pęczek kopru sól (na litr 1 łyżka) Wykonanie: Ogórki i koper dokładnie myjemy. Z około 2 litra wody gorącej i 2 łyżek wody przygotowujemy zalewę, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku lub słoiku układamy ogórki dodajemy czosnek i koper.  Całość zalewamy naszą wodą z solą. Obciąrzamy talerzem(...)kamieniem. Po 2-3 dniach nasze ogórki małosolne są gotowe

magiczna kuchnia Kasi
Ogórki faszerowane + film 150

ząb do schrupania czyli ogórki faszerowane. Jest to smaczne, chrupiące, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które szczególnie polecam wielbicielom sera camembert. składniki na 12 sztuk 2 ogórki zielone 1 jajko ugotowane na twardo 120 g sera camembert 100 g serka śmietankowego twarogowego 3-4 gałązki natki pietruszki 3-4 gałązki koperku 1 łyżeczka musztardy czarny pieprz(...)sól przepis Obrane ogórki kroimy na kawałki o jednakowej wielkości a następnie każdego ogórka przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy z niego nasiona. Opłukany koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski wrzucamy ugotowane na twardo i rozdrobnione na mniejsze części jajko, dodajemy pokrojony na kawałki ser camembert oraz serek śmietankowy, wrzucamy posiekany koperek i natkę pietruszki.Wszystkie składniki

Smakowite Dania
Chłodnik szpinakowy 186

sól, pieprz  ok 300 g zielonych ogórków - użyłam gruntowych pęczek szczypiorku oliwa z oliwek kolendra, płatki papryki do podania - opcjonalnie przygotowanie Szpinak umyć, osuszyć.Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki, jeżeli to konieczne Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Odłożyć(...)Kefir,czosnek, listki pietruszki, szpinak, papryczkę zmiksować w blenderze. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do garnka, dodać pokrojone ogórki, szczypiorek, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać polane oliwą, posypane listkami kolendry i ewentualnie płatkami papryki. Smacznego

Stare Gary
Chłodnik 135

sezonie ta orzeźwiająca zupa pojawiła się na naszym stole. Chłodnik Czas przygotowania: 60 minut, plus chłodzenie Składniki: 1 pęczek botwinki 1 duży zielony ogórek  starty na grubej tarce 2 kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) 6 rzodkiewek startych  na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku(...)kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki,  zgnieciony  ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z zielonych ogórków 152

cały obiad. W tym przepisie można maślankę zastąpić kefirem, ważne, aby drobno pokroić ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam! składniki  4 porcje ok 500 g zielonych ogórków 400 g maślanki 500 g jogurtu greckiego pęczek koperku 1 - 2 starte ząbki czosnku sól, pieprz  3 łyżki oliwy z oliwek + do polania przygotowanie Zielone ogórki obrać(...)przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Dodać maślankę i jogurt, starty czosnek, posiekany koperek, oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem,  i polane oliwą, Smacznego

Stare Gary
Ogórki faszerowane na ostro 144

Składniki: (na 2-4 porcje) 2 duże ogórki długie-szklarniowe, o gładkiej skórce Farsz: miąższ z 2 ogórków szczypta suszonej papryczki chilli 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego kilka kropli oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu łyżeczka ziaren sezamu szczypta soli szczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta(...)wcześniej w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż zmięknie całkowicie, bądź udusić na patelni. mała garstka prażonej cebulki Dekoracja: opcjonalnie odrobina tartego sera do posypania po wierzchu Przygotowanie: 1. Ogórki bardzo dokładnie umyć, przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ ze środka, zostawiając odrobinę miąższu po bokach, na 1-2 mm. 2. Miąższ ogórka rozdrobnić na małą kostkę, pomidora rozdrobnić

KreatywnePiny
Sałatka z Ogórków 178

przygotowanie czegoś pysznego. Składniki: 5 kg ogórków ½ kg marchewki ½ kg cebuli ½ kg czerwonej papryki 1 główka czosnku ½ szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju Wykonanie: Ogórki umyć, połowę obrać, wszystkie pokroić w cienkie plastry. Marchewkę obrać, i pokroić w plasterki. Dodać do ogórków. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Dodać do marchewki. Paprykę umyć, oczyścić(...)pokroić w cienkie paseczki i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny żeby warzywa puściły sok. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste

Mama Gotuje
Sałatka z serkiem wiejskim + film 143

Kolorowa, smaczna, lekka sałatka z ogórkiem małosolnym, gruntowym, czerwoną papryką i cebulą doskonale komponuje się z serkiem wiejskim, jest to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Przygotowanie jej zajmuje przysłowiowe - 5 minut. składniki na 3 porcje 1 czerwona papryka 1 duża czerwona cebula 3- 4 ogórki małosolne 3-4 ogórki gruntowe 200 g serka wiejskiego pęczek szczypiorku czarny(...)pieprz sól przepis Obrane ze skóry ogórki gruntowe kroimy w niewielką kostkę, czerwoną cebulę drobno siekamy, w kostkę kroimy również czerwoną paprykę oraz ogórki małosolne, opłukany szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski na końcu dodajemy serek wiejski, całość delikatnie łączymy wrzucamy posiekany szczypiorek i jeszcze raz mieszamy

Smakowite Dania
Wiosenny detox na diecie dr Ewy Dąbrowskiej 160

sól. Zupa cebulowa Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, soli, gdy będą miękkie dodać pokrojoną w plastry cebulę, posypać zielenizną . Surówka z ogórków kiszonych i szalotek Dzień 2 Jabłka - łącznie 7 sztuk Sok: marchew, jabłka (700ml) Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory) Ogórki kiszone 2 szt Jabłka gotowane(...)marchewką, cebulą, ziołami, solą Brokuł gotowany na parze (0,5 kg) z duszoną cebulką Jabłka gotowane z cynamonem   Dzień 4 Jabłka Warzywa: 1 papryka, 1 ogórek zielony, 1 cykoria, 2 ogórki kiszone, 4 pałki selera naciowego Kapusta gotowana (wczorajsza) Rosół (przepis wkrótce

Co na wege obiad?