ogórki - 26028 przepisów (strona:154/1736)

Sałatka z szynką i ananasem 341

Sałatka z szynką i ananasem to oryginalna i bardzo smaczna sałatka. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu i z całą pewnością zachwyci Was swoim smakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z jajkiem i dipem czosnkowym 166

twarogowego w kostce półtłustego, 1/2 ogórka małosolnego, 1/4 ogórka kiszonego, pomidor, 2 łyżki grzanek, 150 ml jogutu naturalnego, 3 małe ząbki czosnku, szczypta soli, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu wraz z ziołami i solą. Mieszamy. Pomidor, ogórki kroimy w plasterki. Jajko dzielimy na ćwiartki(...)kosteczki. Na talerzu układamy sałatę, układamy pomidory, ogórki, jajka, ser oraz grzanki (ja zrobiłam z kromki chleba - pokroiłam w kostkę i podgrzałam na suchej patelni, aż stały się lekko rumiane i chrupiące). Podajemy wraz z dipem czosnkowym

Lena Gotuje
Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety 105

prosto z lodówki. Kto nie przepada za maślanką może użyć kefiru lub jogurtu, choć Bogiem a prawdą, maślanka jest najlepsza, gdyż jest lekko kwaśna co znakomicie koresponduje ze słodkimi ogórkami. Oczywiście możecie zrobić chłodnik na zwykłym jogurcie i zakwasić go sokiem z cytryny. Czas przygotowania: 10 minut Liczba porcji: 2 Poziom trudności: łatwe Składniki: 1 litr maślanki(...)fety (1/4 kostki) lub według uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Pestki dyni Grzanki: Awokado 50 g fety Łyżka soku z cytryny 4 kromki chleba Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek. Tak przygotowane składniki włóż

Niedzielny kucharz
Konfitura z ogórków 145

Konfitura z ogórka to bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnych dżemów i konfitur.Ma bardzo oryginalny słodko-korzenny smak.Szczerze polecam:) Składniki 1 kg obranych ogórków wydrążonych,bez ziaren 50 dkg cukru 1 pomarańcza 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu 1/2-1 szklanki wody Obrane ogórki kroimy w kostkę. Gotujemy z przyprawami do miękkości. (można też zmiksować ogórki przed smażeniem)Wodę(...)Czytaj dalej Konfitura z ogórków

gotuj ze mną
Ogórki konserwowe 125

Dodatki : • 3 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • 3 gałązki kopru (na łodyżce) • 3 łyżki białej gorczycy • kawałek chrzanu • kilka ziaren czarnego pieprzu • kilka ziaren ziela angielskiego • kawałek marchewki Przygotowanie : Ogórki umyć i ułożyć w 3 słoikach o pojemności 1 litra. Do słoików włożyć dodatki. Składniki zalewy zagotować. Zalać nią ogórki i zakręcić pokrywkami. Pasteryzować przez ok. 3 minuty(...)nakrętką), na średnim ogniu doprowadzamy prawie do zagotowania. Wówczas zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ogórki są już gotowe po ok. 1 tygodniu, ale oczywiście można je przechowywać przez całą zimę w spiżarce lub piwnicy

KUCHNIA POLSKA
Ogórki po zbójnicku 167

bardzo, ogóreczki ostre, ale bardzo smaczne ;-)  Ja robiłam podwójną porcję. Z jednej wychodzi około 7-8 słoików litrowych. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 3 kg ogórków 0,5 kg cebuli 2,5 łyżki soli Zalewa: 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy(...)Ogórki ze skórką pokroić po długości w ćwiartki lub więcej kawałków to zależy jakie są duże. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do dużego garnka, lekko mieszamy i zasypujemy solą. Odstawiamy na 2 godziny. 2. Składniki zalewy (cukier, ocet) zagotować i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać pieprz, ostrą paprykę, curry i gorczycę, dokładnie wymieszać

kruche babeczki
miętowy chłodnik z ogórków 156

Miętowy chłodnik ze świeżych ogórków - zimna zupa , doskonała na upalny, letni dzień. B łyskawiczna w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać składniki, a dodatek(...)mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Podana z chrupiącymi grzankami sprawdzi się doskonale jako lekki obiad . Przepis z książki Clausa Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . składniki: 1/2 kg świeżych ogórków 1/2 litra jogurtu naturalnego garść listków mięty 1 młoda cebulka sól, pieprz wykonanie: Ogórki obieram, jeśli mają duże pestki - wykrawam je. Ogórki kroję w kostkę, wrzucam

babka w formie
SAŁATKA Z OGÓRKÓW W ZALEWIE POMIDOROWEJ 494

koncentratu pomidorowego 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka octu 1/4   szklanki oleju  2 liście laurowe 2 ziela angielskiego łyżki soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte i starte na szatkownicy ogórki odstawiamy na dwie godziny, następnie odcedzamy. Do garnka wlewamy ocet, olej dodajemy koncentrat wsypujemy cukier, sól oraz przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy. Do gotującej się zalewy dodajemy cebule pokrojoną(...)plastry, gotujemy około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie do gotujące się zalewy wraz z cebulą dodajemy, ogórki, często mieszając gotujemy 10 minut.   Gorącą sałatkę przekładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy w nagrzanym do 125C piekarniku około 20 minut. (słoiki podczas pasteryzacji nie powinny się dotykać) Odstawiamy do przestygnięcia, można zajadać tuż po   przestygnięciu według mnie

RAROSSA
zupa ogórkowa wersja light 142

cebula * 1 pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka -1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * liść laurowy i ziele angielskie  * 1 łyżka mąki 1. Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i przesmażyłam kilka minut na maśle.  2. Ziemniaki pokroiłam w drobną kostkę, cebulę w piórka, marchew starłam na tarce. Pietruszki i selera(...)przykryła warzywa. Dodałam 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Odrobinę posoliłam. Nastawiłam na gotowanie.  3. Kiedy warzywa były prawie ugotowane dodałam zawartość patelni z usmażonymi ogórkami kiszonymi. Chwilkę jeszcze gotowałam. 4. Mąkę roztrzepałam z odrobiną wody i zagęściłam zupę. 5. Maślankę zahartowałam odrobiną gorącej zupy i zabieliłam. 6. Przyprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym

Pieprzyć z Fantazją
Tzatziki 97

wyobraźcie sobie, że identyczny nam wyszedł. Składniki 500 ml jogurt 4 średnie ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 5-6 listków mięty pół cytryny sól Przygotowanie Ogórki obrałem, starłem na tarce na grubych oczkach, przełożyłem na sitko, pos kigórki Ogórki obrałem, starłem na tarce na grubych oczkach, przełożyłem na sitko, posoliłem, odstawiłem do osączenia. Jogurt(...)wlałem do salaterki ,miętę posiekałem i wrzuciłem do jogurtu. Czosnek obrałem, rozgniotłem w moździerzu z oliwą i szczyptą soli. Ogórki i czosnek dodałem do jogurtu wcisnąłem cytrynę, dosoliłem .Zasada jest taka, żeby było czuć delikatnie ogórek, mięte i czosnek. Podajemy dobrze schłodzony

R'n'G Kitchen
Chłodnik litewski z botwinki. Przepis krok po kroku. 140

wrażeniami pod wpisem w komentarzach! Chłodnik z botwinki Składniki: 1 botwinka 200 ml wody 1/2 koperku 1 szczypiorek sól, pieprz, cukier 1 pęczek rzodkiewki 2-3 ogórki 400 g jogurtu naturalnego gestego 400 g kefiru 500g maślanki 2 łyżki soku z cytryny Botwinkę poszatkuj. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na jarzynowej tarce. Posiekaj(...)zagotuje, przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu 3 minuty. Po tym czasie podgotowaną botwinkę przełóż do dużej miski i odstaw do wystudzenia. Ogórki posyp 1/2 łyżeczki soli, odstaw na 10 minut, aż zmiękną i puszczą wodę. Kiedy to zrobią odciśnij je na sicie.   Do ostudzonej botwinki

kuron.com.pl
Dip ogórkowy z miętą 180

grillowanej karkówki czy też placków z cukinii. składniki: 2 średnie długie świeże ogórki 400 g jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z limonki sól,pieprz listki świeżej mięty Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito. Zostawić na ok 30-60 minut aby sok ociekał. Potem jeszcze lekko odcisnąć(...)soku i przełożyć do miski. Listki mięty drobno posiekać i dodać do ogórków. Ilość mięty zależy od tego jak bardzo miętowy smak lubimy. Dodać jogurt naturalny i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, soli nie za dużo bo ogórki były wczesniej solone. Gotowy sos odstawić do lodówki

Monia miesza i gotuje
Grecki sos tzatziki 129

zrobić. Do tego świeże ogórki, czosnek, oliwa, zioła... Macie jakieś ulubione sosy do grilla? Składniki: 400ml gęstego jogurtu greckiego (lub 800ml naturalnego jogurtu) 2 ząbki czosnku 2 gruntowe ogórki mały pęczek koperku gałązka mięty sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy opcjonalnie: sok z cytryny Jogurt naturalny odcedzić: sitko wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą, na gazę wylać jogurt, pozostawić(...)osączenia na noc. Odcedzoną serwatkę można wykorzystać np. do przygotowania naleśników lub koktajli. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek i miętę posiekać. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórki, czosnek, zioła, oliwę, posolić do smaku, oprószyć pieprzem, doprawić sokiem z cytryny (opcjonalnie). Sos odstawić na 30 minut do lodówki, żeby

Obiad gotowy
Kanapka z sałatką z tuńczyka 192

niej nie wypada i całkiem przyzwoicie ją się je. Sałatka z tuńczyka Składniki: 1 puszka tuńczyka 3 jajka 4 łyżki majonezu pęczek posiekanej pietruszki 10 cm ogórka 5 rzodkiewek 3 łyżki szczypiorku 3 ogórki konserwowe(...)małe ogórki do dekoracji sół i pieprz do smaku 100 g utartego sera do kanapki 4 kajzerki, tutaj przepis sałata 1 duży pomidor Rzodkiewki, jajka, świeży ogórek i ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Dodaj pokrojony szczypiorek, pietruszkę, odcedzonego tuńczyka i majonez. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj sałatkę. Przekrój bułki na pół. Na dolnych połówkach ułóż porcję utartego sera

codojedzenia
Wielkanocna jajeczna sałatka na krakersach 176

40szt krakersów cebulowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5 jajek 120g żółtego sera 2 kiszone ogórki 9 łyżek majonezu 1 pęczek szczypiorku pieprz Wykonanie: 1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu. 2. Jajka ugotować na twardo(...)łyżką majonezu. 4. Składanie sałatki: Na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5 x 2 (10 krakersów na każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z ogórkiem, przykryć drugą warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią warstwą krakersów, wyłożyć masę z białek, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Wierzch posmarować 2 łyżkami majonezu, posypać startymi żółtkami i szczypiorkiem. Wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny