ogórki - 26028 przepisów (strona:161/1736)

Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami 123

robiłam bitki ... Tym razem wymyśliłam inny sposób na mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:) Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone(...)głowę" - zależy od wielkości trochę mąki do oprószenia mięsa zioła prowansalskie bazylia sól pieprz Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i bardzo mocno ubijamy - tak, żeby były niemal przezroczyste Ogórki kroimy wzdłuż na paski. Nie muszą być cienkie, niech będą bardziej wyczuwalne (jeden ogórek - jeden kotlet) Przyprawiamy solą, pieprzem i otartą bazylią Zwijamy mięso w rulony i delikatnie oprószamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Stromboli 152

plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek(...)ogórki zaczną się nim oblepiać).  Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu  3 ząbki czosnku  2 łyżki jogurtu naturalnego  Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek do posypania sól czosnkowa do posypania Wykonanie Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować

Krakowskie smaki Ani
Ogórki po szwedzku 148

świetnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Zimą taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna . SKŁADNIKI: (na 5 słoików 1l) 2 kg ogórków gruntowych 2 cebule strąk czerwonej papryki 2-3 marchewki pół szklanki soli zalewa: 1l wody 250ml octu 10% 750g cukru dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu WYKONANIE: Słoiki(...)wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut.  Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa

Pyry na Gaz
Bogracz 232

wynika duża ich ilość w potrawie. Porcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych i ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka SKŁADNIKI NA KLUSKI(...)tłuszczem należy przelać do większego garnka. Ogórki konserwowe , paprykę i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Do brytfanny z mięsem dodać fasolkę szparagową, ogórek konserwowy, pieczarki i p aprykę (wody z papryki i ogórków nie wylewać).  W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Wrz ucić je do wrzątku, poczekać aż wypłyną i gotować jeszcze chw ilkę

Passions hobbies life
Ogórki małosolne 180

lato, a wraz z tą porą roku - smak małosolnych ogórków! Na rynku/w sklepach możemy kupić je za ok 10zł/1kg. Drogooo, dlatego postanowiliśmy z mężem jak co roku zrobić ogórki małosolne w domu. Już rok temu kupiliśmy bardzo tanio wielki słój na ogórki. Koszt domowych ogórków to 10zł za 2 kg. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Zupa ogórkowa 158

skrzydełkach) 3/4 szklanki ry żu 1 marchewka 3 ziemniaki 1 pietruszka 4 ogórki kiszone siekany koperek 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz woda z kiszenia ogórków do smaku Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej). 2. Do gotujące g o się(...)wywaru dodajmy warzywa, ziele a n gielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości. 3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy , aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na ta rce jarzynowej. 4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia o górków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy sieka ny koperek. 5. Zupę

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinką 176

wieczorem. Wtedy rano pozostaje już tylko mieszanie i chłodzenie. W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać buraczki i przestudzony wywar, wymieszać. Ogórki małosolne  pokroić w kostkę,   koperek  i szczypiorek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia ogórków, solą.  Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce(...)zamiast zdrowych buraczków biorę niezdrowy, sztuczny i paskudny Gorący Kubek Knorr'a, rozpuszczam w małej ilości wrzątku a dalej już wedle przepisu. Można taki chłodnik urozmaicić drobno pokrojonymi świeżymi ogórkami i  rzodkiewkami

Stare Gary
Śledzie z marynowanymi warzywami 228

delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami. Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam! SKŁADNIKI: 6 szt. matiasów, marynata z olejem z papryki 4 ogórki konserwowe, 1 cebula, papryka marynowana PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Śledzie kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową(...)paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie i warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia warstwą ma być mieszanka warzywna. Kiedy słoik będzie prawie pełny, zalewamy zawartość zalewą octowo-oliwną z papryki. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają się już do konsumpcji. Bardzo Wam polecam te śledzie, są bardzo smaczne, ale będą też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem 287

drobniutką kosteczkę.    Mieszamy serek z jogurtem i majonezem. Doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Dokładamy pokrojonego ogórka i mieszamy. Sos gotowy.    Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Odsączamy tłuszcz i studzimy.    Odsączamy kukurydzę. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i odsączamy. W kostkę również kroimy kapustę pekińską, paprykę i cebulę. Do kapusty pekińskiej(...)możemy dodać nieco pokrojonego w kostkę świeżego ogórka. Przygotowane produkty umieszczamy w osobnych naczyniach.    Na dno salaterki nakładamy niewielką ilość sosu a następnie przystępujemy do układania warstw sałatki  w następującej kolejności: -kapusta -papryka -mięso -kukurydza -ogórek -cebula -sos Tak powtarzamy układanie kolejnych warstw aż do wyczerpania produktów. Ważne jest tylko to, aby ostatnią, wierzchnią warstwą był

Maminek kulinarny
Chicken burgery 196

płatków kukurydzianych; 150 ml mleka; Olej do smażenia. Sos: 125 ml majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego; 1 łyżka drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych; 2 łyżeczki białego octu winnego; 1 łyżeczka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: 4 plastry pomidora; 2 pokrojone w plasterki ogórki konserwowe; 1/4 główki, pokrojonej w paski sałaty(...)płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos odstawić do lodówki na około 30 minut. Pomodora i ogórki konserwowe pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w paski. Bułki przeciąć na pół. Na dolną część bułki nakładać kolejno: sos, sałatę, sos, kotleta z kurczaka, sos, plaster

Gospodyni Miejska
Chłodnik z czerwonych buraków 197

czerwonych buraków... Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru. Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki. Doprawione szczypiorkiem, solą i octem. Gęsty, chrupiący i chłodny. Idealne orzeźwienie na upalne dni! Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki: 750 g czerwonych buraków; Pęczek czerwonej rzodkiewki; 2 ogórki; Pęczek szczypiorku; 800 g jogurtu greckiego; 400 g gęstego kefiru; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany(...)octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie. Jaja ugotować na twardo. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić. Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie tatarskim 204

tylko na Wielkanoc!   Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo; 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki majonezu; 2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku; Sól; Biały pieprz. Do zabarwienia jaj: 1/2 szklanki koncentartu barszczu(...)zimną wodą i ozdobnie poprzekrajać na pół (specjalnym nożykiem z trójkątnym czubkiem). Groszek odcedzić z zalewy.  Pieczarki odcedzić z zalewy, pokroić na ćwiartki, dodać do groszku i wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać. Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos. Sos przyprawić białym pieprzem

Gospodyni Miejska
Chłodnik litewski 150

wersji luksusowej botwinkę przygotowujemy na  wywarze z cielęciny, którą potem kroimy i dodajemy do zupy. Chłodnik litewski Składniki: 1 pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce 2 kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) 6 rzodkiewek startych  na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku(...)kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka na upały: arbuz, pomidor, feta i mięta 450

mięty. Zdziwieni? Arbuz z fetą i miętą to znana w Grecji sałatka, która od dawna mnie ciekawiła. Lekko słodki, soczysty arbuz skontrastowany jest słonym serem, do tego mięta i ogórek, które znane są ze swoich wychładzających organizm właściwości i polecane właśnie latem. Składniki sałatki pasują do siebie zaskakująco dobrze i zjedliśmy ją z Mężem ze smakiem - w końcu Grecy znają(...)Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 2-4 porcje czas przygotowania: 15 min. + chłodzenie sałatki Składniki: 1 kg arbuza ok. 400 g pomidorów, najlepiej żółtych (będą ładnie wyglądały) 2 nieduże ogórki 200 g sera feta 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego, najlepiej białego, ale może być zwykły świeże liście mięty Przygotowanie: Usuń skórkę z arbuza i pokrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa ogórkowa 191

Składniki : 3 ogórki kwaszone  szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też(...)bulion mamy już w lodówce.  W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki,  dodaję sól,  pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę

prawdziwe jedzenie