przygotowuję z ksylitolu z dodatkiem trzcinowego) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500g jabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego) - 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - cynamon (opcjonalnie) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700 lub 110g typ 750, lub 100g(...)powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek. Na każdy kawałek wykładamy pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy) i kruszonką. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10 minut, na termoobiegu, do lekkiego
Smaczne Zdrowekrótkiej przerwie wracam na bloga z nowym i bardzo smacznym przepisem na sałatkę ziemniaczaną. Bardzo lubię ziemniaki ze względu na ich funkcjonalność w kuchni. Można zrobić z nich placki, kotleciki, sałatkę, knedle, pyzy, kluski śląskie i wiele innych przepysznych dań, które wspaniale smakują. Osobiście uważam, że ziemniaki to produkt idealny – szybki w przygotowaniu, tani, funkcjonalny i smaczny(...)finalnej formie. Sałatka ziemniaczana jest dla mnie daniem, które może stanowić dodatek do i obiadu, element menu podczas imprezy czy po prostu samodzielny posiłek. Dodatki, które do niej dobierzecie to tylko i wyłącznie wasza chęć i gust. Latem lubię podawać ją z dodatkiem rzodkiewki i koperku, jesienią z porem, a zimą z salami i kiszonym ogórkiem. Pełna dowolność smaków
Życie ze smakiemPlacki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka Mimo że podkarpacka kuchnia opiera się na daniach przygotowanych z prostych lokalnych składników, wiele z tych dań zaskakuje. Dzieje się tak często, kiedy typowe składniki jakiegoś dania zastępowane są zupełnie innymi, na przykład kiedy kasza udaje mięso albo jabłka udają ukiszone buraki. Osobną grupę stanowią(...)dania przygotowane od podstaw z zupełnie innych składników, które w efekcie przypominają inne, dobrze znane potrawy, na przykład bigos z cebuli, albo kapusta ziemniaczana, w której nie ma grama kapusty. Do tej właśnie kategorii należą placki z ziemniaków i jabłek. Jest to słodki deser przypominający w smaku drożdżowe racuchy, który przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i startych jabłek
Trzeci talerzcukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Krem wykładamy na upieczone placek. Drugi placek układamy na kremie, lekko dociskamy, ciasto wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniaziemniaki spłaszczamy i dajemy nadzienie ,i znów nabieramy ziemniaki spłaszczamy robiąc taki placek i nakrywamy nadzienie a po bokach spłaszczamy .Obtaczamy tak jak kotlety i smażymy na patelni na małym ogniu .Placki nie mogą być za cienkie bo się nam rozlecą .Mi wyszło 5 kotlecików ziemniaczanych
Moje Wyrobyczekoladzie, w metalowym pudełku...to ten placek jest dla Was! Górna warstwa właśnie jest do złudzenia podobna do tych śliwek. Placek biszkoptowy ciemny -80 g mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa -30 g mąki ziemniaczanej -200 g cukru -5 jajek -1 łyżka KAROB FRESANO Karob to doskonały substytut kakao i czekolady. -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)powidła śliwkowe Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Obydwie mąki wymieszać z karob i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać na prostokatną blaszkę. Upiec kontrolując od czasu do czasu. Placek orzechowy 5 jaj 150 g orzechów – pół na pół- siekane i mielone 5 łyżek cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czubate bułki tartej lub pokruszonych herbatników szkolnych
Z Kuchni Do Kuchniziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatając łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ziemniaczanego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy je w dłoni na cienki placek. Na środku umieszczamy śliwkę. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując okrągłą kluskę. Odkładamy na oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut od wypłynięcia(...)miseczki, dodajemy do niej oba cukry, mieszamy. Kluski podajemy polane bułką tartą z dodatkiem kwaśnej śmietany, oprószonej cynamonem. Uwagi: Myślę, że tak jak to zazwyczaj przy różnych daniach ziemniaczanych bywa, wiele będzie zależało od odmiany ziemniaków. Być może będzie potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki (dodając ją na wstępie warto zacząć od tej mniejszej ilości i dosypywać w razie
Smaki Na TalerzuKopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby
Pełny talerzWedług mnie nie. Można piec placki pojedynczo, ale wtedy białka należy podzielić na pół i ubijać tuż przed samym pieczeniem. Jak widać na jednym ze zdjęć upiekłam oba placki na raz, nie powstrzymał mnie rozmiar piekarnika, że obie formy nie mieszczą się na jednym poziomie. Marzy mi się piekarnik z funkcją dual cook, ale jak się(...)inaczej przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka
Blondynka Gotujecukru 250 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 żółtek kisiel: duży słoik kompotu z agrestu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej beza 8 białek 1,5 szklanki cukru 100 g płatków migdałowych krem: 3/4 l śmietany 30% 3 śmietanfixy Sposób przygotowania: Ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut. Placek ostudzić. Kisiel. Sok z kompotu zlać do rondla. Pozostawić pół szklanki, w której rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Sok zagotować, wlać zawartość szklanki i wszystko razem zagotować, aż powstanie kisiel. Kisiel ostudzić, dodać owoce z kompotu i wymieszać
na moim stole...drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dodatki: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić. Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru
Calzonella.comduże cebule 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżki maki pszennej 1/5 szklanki mleka 1 łyżka majeranku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników. Placki podajemy z kleksem śmietany
ClauditteMissCookingczęści i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Placek kokosowy: 4 białka 15 dkg cukru 15 dkg kokosu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, następnie dajemy kokos, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy(...)wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Masa : 1 szklanka śmietany 18 % 10 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 pokruszony placek kruchy Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę. Dodatkowo: 2 galaretki czerwone Rozpuszczamy galaretki czerwone
Kuchnia u Bietkijogurt naturalny z odrobiną miodu będą również fantastycznym dodatkiem, z resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe: * płatki owsiane- 2 szklanki * banany- 2 szt. * sok bananowy- 3/4 szklanki * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana) * olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz) Polewa czekoladowa: * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * masło(...)kakao- 3 łyżki Placki bananowe: Płatki owsiane zmielić niekoniecznie dokładnie, a banany rozgnieść. Do zmielonych płatków dodać papkę bananową, sok, skrobię i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić na około 15 minut. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i smażyć placuszki z dwóch stron. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać wodę i rozpuścić cukier. Kiedy już cukier całkowicie się rozpuści
Kraina Miodem Płynąca