placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:148/314)

Potrawka curry z dyni i kurczaka. Przepis na pyszne jednogarnkowe danie z dynią w roli głównej 444

minut. Na koniec do dania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Już na talerza dodaliśmy plasterki świeżego chili. Wypróbuj też nasz przepis na te pyszne placki z dyni: Placki dyniowe. Robi się podobnie jak ziemniaczane, smakują wyjątkowo. PRZEPIS Artykuł Potrawka curry z dyni i kurczaka. Przepis na pyszne jednogarnkowe danie z dynią w roli głównej pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
Sasznie - białoruskie kotlety z serem 65

kuchni białoruskiej posmakuje każdemu smakoszowi placków z serem jak i kotletów ziemniaczanych. Pyszne na obiad, śniadanie czy kolacje, ja polecam bardzo gorąco. Ten przysmak posmakuje i małemu i dużemu. Białoruskie sasznie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Racuchy ziemniaczane 90

Pyszne racuchy ziemniaczane na proszku do pieczenia, według przepisu z przedwojenny z książki/broszury reklamowej dr. Oetkera, „ Dobra gospodyni piecze sama ”. W 1922 roku powstała

królestwo garów
Tarta ze śliwkami i morelami 96

włóż do lodówki na pół godziny. Śliwki i morele umyj, pozbądź się pestek i pokrój na ćwiartki. Przełóż owoce do miski i posyp cukrem oraz skrobią ziemniaczaną. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu. Owoce wymieszaj i wyłóż na część wysypaną mąką. Zawiń boki ciasta

Na-talerzu.pl
Jagodowa gorączka! 90

jajko + 1 jajko do posmarowania 100 g cukru otarta skórka z jednej cytryny 1 łyżeczka kardamonu, grubo zmielonego 80 g masła, miękkiego ½ łyżeczki soli 300 g jagód 2 łyżeczki ziemniaczanej mąki 1 łyżka cukru 30 g migdałowych płatków Mąkę przesiej do misy miksera. Dodaj kardamon, otartą skórkę z cytryny i cukier. Zamiast kardamonu możesz dodać cynamon. Drożdże rozpuść(...)złóż kilka razy w kopertę i daj odpocząć 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Jagody wymieszaj z cukrem i ziemniaczaną mąką i rozprowadź równomiernie po placku. Zwiń ciasto w rulon, przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj na kształt wieńca. Zrób kilka skośnych nacięć. Następnie posmaruj wieniec rozmąconym jajkiem

codojedzenia
Naleśniki z kaszy manny 121

walory smakowe oraz dlatego, że można z niej wyczarować sporo fajnych potraw i deserów. Kaszę dodaję do zup czy sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Często robię z niej desery, placki, ciastka, ciasta bez pieczenia i takie tradycyjne pieczone. Dziś postanowiłam wypróbować kolejny przepis z kaszą manną w roli głównej i zrobić naleśniki z kaszy manny

Waniliowe Improwizacje
Kotlety z kaszy bulgur nadziewane szpinakiem i parmezanem 119

Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl To też może Cię zainteresować: Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym Placki z dyni i cukinii Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Kartacze / Pyzy z mięsem 136

kleiło, dodajemy więcej mąki. 2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.  3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki.  4. Kartacze wrzucamy na wrzątek, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez

Szefowa kuchni
Ciasto Bezikowe 182

tutaj Przygotowanie:  beza:  białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając dodajemy kakao, kawę i mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozkładamy na płaski placek, najlepiej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy. Im większa powierzchnia tym beza szybciej wyschnie. Suszymy w rozgrzanym piekarniku w 100 C termoobieg

Niezły Młynek
Ravioli czekoladowe z owocowym serkiem i sosem czereśniowym 135

Przełożyć do niewielkiego rondelka, wlać sok  zasypać cukrem i gotować aż staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Ciasto wałkować na cienki placek. Na połowie placka ułożyć po 1/2 łyżeczki serka, w niedużych odstępach. Nakryć ciasto z farszem, pozostałym ciastem. Dokładnie docisnąć ciasto między nadzieniem. Kroić w kwadraty

kolorowotorcikowo
Halloween Babeczki Duszki 271

kremu, bo i tak nie będzie go widać. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach aż stanie się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Wycinamy duże kółka - około 1,5 do 2 razy większe niż średnica babeczki. Jeśli nie mamy takiej dużej foremki można wyciąć je zwykłym

Ciastkozercy
Pani Walewska 186

pianę, powoli wsypujemy 1 i 1/2 szklanki cukru i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Przygotowaną bezę dzielimy na pół i nakładamy na oba placki. Pierwszy placek posypujemy tylko 1/2 szklanki płatków migdałowych a drugi placek posypujemy pozostałymi bakaliami(...)cukrem waniliowym.  W pozostałym mleku przygotowujemy budyń: dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Całość miksujemy na gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i cały czas energicznie mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Placki oraz masę budyniową studzimy. Masło ucieramy i cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Placek

paapilotkaa
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie! 386

jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Są też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica się w nich rozsmakowała.  Polecam Wam gorąco(...)zrobić z wczorajszych ziemniaków? Placuszki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów, ja podaje przepis na najprostsze dwa warianty, które zazwyczaj robię. Jeden to placuszki na słodko podawane ze śmietanką i cukrem, do masy dodaje zawsze wtedy 2-3 łyżki białego twarogu, dzięki czemu placuszki są bardziej miękkie i słodsze. Do wersji wytrawnej możesz dodać np. podsmażoną posiekaną cebulkę bądź

SMYKWKUCHNI
Brazylianka 1950

Anastazji które nazywa się "Brazylianka" Jak widać wyszło dosyć efektowne ale najważniejsze, że było smaczne. Ciasto najlepiej zrobić dzień, dwa wcześniej i przechowywać w wilgotnym i chłodnym miejscu by placki z dodatkiem miodu zmiękły. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam łyżeczkę sody na proszek do pieczenia ( nie lubię wyczuwalnego smaku sody w ciastach). Ciasto: 0,5 kg mąki(...)papierem do pieczenia. Rozsmarować część ciasta, pomagając sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 20 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób upiec trzy placki. Krem: W pół szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami i zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch. Miękką

Ala piecze i gotuje
Przepis na ciasto miodownik 56

podzielić na 3 części, każda część rozwałkować i wyłożyć na blasze wyłożoną papierem. Piec w 160-180 C 20 minut. I tak piekę 3 placki. MASA: Odlewam pół szklanki mleka i dodaje mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam. Pozostałą część mleka gotuje razem z margaryną i cukrem. Jak zacznie się gotować, zmniejszam gaz i wlewam mleka z mąką. Ciągle(...)mieszając trzepaczką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Gorącą masą przekładamy placki miodowe. Placek, masa, placek, masa, placek, polewa. POLEWA: Margarynę roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao i cukier. Gotuje 5 minut ciągle mieszając na małym ogniu. Polewe wylewam na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ostygnięte ciasto daje do lodówki. Autor przepisu: Sylwia Artykuł Przepis

Wasze Przepisy
Pani Walewska 101

słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub płatki migdałowe Masa: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka 250 g masła Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)przestudzonych plackach. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150º (z termoobiegiem), zapiekamy ok 15 minut. Studzimy. JEŚLI MAMY TAKĄ MOŻLIWOŚĆ PIECZEMY OBA PLACKI Z BEZĄ JEDNOCZEŚNIE. JEŚLI NIE, PIANĘ NA DRUGI PLACEK WYKŁADAMY TUŻ PRZED WSTAWIENIEM GO DO PIEKARNIKA. Odlewamy ½ szklanki mleka, dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka, dokładnie

Fascynacje Ani
Pani Walewska 98

słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub płatki migdałowe Masa: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka 250 g masła Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)przestudzonych plackach. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150º (z termoobiegiem), zapiekamy ok 15 minut. Studzimy. JEŚLI MAMY TAKĄ MOŻLIWOŚĆ PIECZEMY OBA PLACKI Z BEZĄ JEDNOCZEŚNIE. JEŚLI NIE, PIANĘ NA DRUGI PLACEK WYKŁADAMY TUŻ PRZED WSTAWIENIEM GO DO PIEKARNIKA. Odlewamy ½ szklanki mleka, dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka, dokładnie

Fascynacje Ani
1487. Sernik gotowany 204

jajek,  cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej   papierem  np. Saga . Każdy placek  oddzielnie upiec w temp. 180 stopni przez około 15-20 min.  Margarynę, połowę mleka i cukier  zagotować. Następnie do gorącej(...)gotować do momentu aż masa zacznie gęstnieć [cały czas mieszając masę,] Na koniec dodać rozrobiony w reszcie mleka budyń i mąkę ziemniaczaną oraz olejek - gotować jeszcze ok. 2-3 min. Gorącą masą serową przełożyć placki. Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Kartacze z mięsem drobiowym – tanie danie na sycący obiad 49

Kartacze z mięsem drobiowym (zwane także cepelinami) to pyszne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. Są mięciutkie, bardzo sycące, a w smaku nie mają sobie równych. Do ich przygotowania potrzeba nieco czasu, ale za jednym zamachem można zrobić obiad na dwa dni. Na drugi dzień kartacze najlepiej odgrzać na parze, będą smakować jak świeże. Zazwyczaj do mięsnego farszu do kartaczy(...)pół łyżeczki soli. Na próbę wrzucamy do gotującej się wody małą kulkę masy ziemniaczanej. Jeśli się nie rozpada, można formować kluski, jeśli się rozpadnie do masy dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Nabieramy czubatą łyżkę masy ziemniaczanej, formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją na placek wielkości dłoni i nakładamy na środek czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Kluskę zamykamy, formując

e-PrzepisyKulinarne
Pani Walewska 120

śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 23x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również(...)placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie. Krem: 2 żółtka 2 szklanki (500) ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 200 g masła Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe miksujemy z żółtkami i obiema mąkami. Wlewamy na wrzące

Cynamonowe szczęście