placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:140/314)

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 136

smaku solą i pieprzem. Włożyć usmażone pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił.  4. Pora na scones ziemniaczane, czyli szkockie placki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozgnieść praską razem z dwoma łyżkami masła. Ilość mąki, którą dodamy zależy od rodzaju ziemniaka, zatem dodajemy  stopniowo

Cook&Love
składany sernik z bezą i miodem 252

cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli na masę budyniową: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 200 g kwaśnej gęstej konfitury  Przygotować ciasto: Mąkę(...)około 15-20 minut aż będą rumiane.  W tym czasie przygotować bezę: białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek bez dżemu wystygnie nałożyć na niego pianę i wstawić do piekarnika. Piec w 160*C około 10 minut a następnie suszyć w 140*C (lub niższej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczeń / pasztet z cukinii, soczewicy i boczniaków 87

Potem wyjąć pasztet z papierem do pieczenia i odstawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy usunąć papier ----- Podobne: pieczeń z cukinii, fasoli i papryki pasztet z cukinii placek cukiniowo-ziemniaczany

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i mozzarellą 116

Dawno nie robiłam kotletów ziemniaczanych więc musiałam to nadrobić. Powstała kolejna wersja z dodatkiem szpinaku i mozzarelli. Szpinak dodałam do masy ziemniaczanej a mozzarella trafiła do środka jako nadzienie. Polecam sycące i pyszne danie bez mięsa. Kotlety podałam z marchewką na ciepło oraz surówką ze słoika . składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku, u mnie(...)łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. Ziemniaki przeciśnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajka oraz mąkę ziemniaczanę. Masę wymieszać następnie dobrze doprawić solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić na małe kwałki. Uformowć kotlety. Z masy ziemniaczanej uformować płaski placek

Monia miesza i gotuje
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM 116

oleju.Ostudzić,dodać do mięsa mielonego, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem , czubrycą. Dokładnie wymieszać. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę,jajka i zagnieść gładkie ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować placki,na środek każdego nałożyć farsz, formować owalne kotleciki,zamykając farsz w środku.  Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące

Niespełnione zdolności kulinarne
Rozetki ziemniaczane 123

Często robię coś z ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. Po pierwsze bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki czy kluski ziemniaczane, a po drugie nie lubię niczego wyrzucać i marnować. No ale ile można jeść kopytka. Bardzo je lubię, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, więc tym razem powstały rozetki ziemniaczane. Takie rozetki piecze się w piekarniku. Można je podać

Waniliowe Improwizacje
Placki z białej kapusty 139

wegetariańskich restauracji. Kiedyś bardzo je lubiłam. Ich zapach czuję niemal codziennie i zatęskniłam za ich smakiem. Na wzór Weganona podałam je z pure ziemniaczanym z dużą ilością kopru i marchewką z groszkiem. Składniki (na 9 placków): ćwiartka dużej białej kapusty łyżeczka suszonego cząbru mała cebula 3 gałązki natki pietruszki 2 jajka 3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki mielonego kminku(...)nabrała wilgoci (nie będzie wtedy chrzęścić przy gryzieniu placków). Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Mokrymi dłońmi formować placki (wielkości podobnej do kotletów mielonych). Układać na patelni i smażyć na palniku o średniej mocy na ładny kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z pure ziemniaczanym (z masłem i dużą ilością kopru) oraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Kolorowy pasztet z cukinii i "Zaklinaczka książek" 136

plany się zmieniły, bo za oknem zrobiło się chłodniej i zamarzył mi się pasztet pachnący gałką muszkatołową z zaostrzonym smakiem. Już w trakcie przygotowywania przypomniał mi się mój placek cukiniowo-ziemniaczany , który piekę co jakiś czas w piątki i podaję gorący na obiad. Tu ważna uwaga do obu wypieków: wybierając cukinię, wbijcie delikatnie paznokieć w skórkę. Jeśli wchodzi miękko

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi 296

Cukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami(...)Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mannę i płatki owsiane, wymieszać. Doprawić pieprzem, papryką, listkami tymianku, curry, posolić do smaku. Masa będzie nieco rzadka, podobna do konsystencji placków cukiniowych lub ziemniaczanych. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę cukiniową przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 55-60 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pozostawić

Obiad gotowy
KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI 130

się. Świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek i grillowania. Polskie odmiany to: lotos, ruta, malwa, kolia, sokół Przepisy z ziemniakami 1) PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI 2) PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (Z PIEKARNIKA) 3) ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ" 4) KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ 5) PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki w kremowym sosie własnym 257

Polędwiczki w kremowym sosie własnym podałam razem z plackami marchewkowo-ziemniaczanymi. To połączenie doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego obiadu – wspaniała alternatywa dla polędwiczek smażonych. Wbrew pozorom przygotowanie polędwiczek w takim pysznym sosie nie generuje dużo pracy, zrobicie je także dość szybko, bo w niecałą godzinę. Jeżeli panujecie wykwintny obiad, zróbcie te polędwiczki – gwarantuję, że każdy

Kuchnia Bazylii
Placek ziemniaczany z szynką 129

paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie

R'n'G Kitchen
Pączki ziemniaczane 311

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków ** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi

królestwo garów
Placki z cukinii i kalarepki 187

niezbyt grube placuszki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionym sosem, u mnie sos koperkowy na bazie jogurtu. Polecam też: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placuszki drobiowo-cukiniowe

Monia miesza i gotuje
Bataty – słodkie ziemniaki 210

się z nich mąkę, skrobię, alkohol, chrupki. Słodkie ziemniaki można gotować, smażyć, opiekać, dodawać do zup, sałatek i wielu innych potraw. Można robić z nich frytki oraz placki, podobne do ziemniaczanych lub podawać jako substytut ziemniaka. Można je również piec, grillować i gotować ze skórą. Wykorzystuje się je również do pieczenia ciast, przyrządzania puddingów. Jadalne są nie tylko

Ciasna Kuchnia