placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:143/314)

Placki ziemniaczane 173

średnia cebula 1 jajko szczypta soli szczypta cukru szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 kwaśna śmietana 12% do podania z plackami WYKONANIE Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych(...)oczkach. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam

Passions hobbies life
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka 181

przygotowania rabarbar trzeba rozgotować z cukrem i wodą, a na koniec zagęścić go kisielem, który można też zastąpić samą mąką ziemniaczaną. Taka masa nie jest sztywna, jak na żelatynie, ale jest gęsta i dobrze wiąże amoniakowe placki. Ciasto nie jest zbyt słodkie i nie wymaga przechowywania w lodówce. Jednak jeśli schłodzimy je w upalny dzień, będzie przyjemnie orzeźwiające(...)dolewamy wodę. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy kisiele truskawkowe lub mąkę ziemniaczaną (rozpuszczone w 1 i 1/2 szklanki wody). Gotujemy chwilkę do zgęstnienia intensywnie mieszając. Placki przekładamy ciepłą masą rabarbarową. Kiedy masa wystygnie, ciasto jest gotowe. Wierzch placka oprószamy cukrem pudrem. Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia

Trzeci talerz
Sernik z orzechami 125

cukru pudru 1 budyń śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest(...)razy. Białka jaj ubić na sztywno. Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, bardzo staranie utrzeć, dodać ubite białka, lekko zamieszać i wylać na placek. Wykonanie masy waniliowej: Z mleka, cukru waniliowego, cukru, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej ugotować krem. Po czym ostudzić i utrzeć z masłem, wyłożyć na placek i posypać obficie startą czekoladą. Placek wstawić

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki malinowe 100

mąka do podsypania 30 g cukru 2 jajka 200 g mleka 12 g świeżych drożdży 1 szczypta soli 60 g masła Nadzienie 150 g malin świeżych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki tartej bułki 3 łyżki masła bardzo miękkiego 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego może być biały Dodatkowo 1 jajko + 1 łyżka mleka 1/2 szklanki cukru pudru(...)więcej 50x30 cm, wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą bardzo miękkiego masła, nie musi to być zrobione dokładnie na masło równomiernie rozsypać tartą bułkę Maliny obsypać mąką ziemniaczaną, rozłożyć na całej powierzchni placka, oprószyć cukrem Z ciasta zwinąć rulon, dobrze zakleić końce, podzielić na 10 lub 12 kawałków Formę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przygotowane

SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczone placki ziemniaczno-cukiniowe z wędzonym łososiem 116

cukinii, jak i tradycyjne ziemniaczane. Ostatnio jednak unikam rzeczy smażonych. Drogą eksperymentu powstała wersja pieczona placków ziemniaczano-cukiniowych. Czy udana? Przez ostatnie dni chciałam TYLKO to jeść na obiad, więc bardzo! Przepis docenią osoby, które mają mikser/malakser z opcją tarcia warzyw – dzięki niemu danie powstaje błyskawicznie. Dla mnie zdecydowanie najlepsza wersja placków to ta z dodatkiem jogurtu naturalnego(...)Mowi znajdziecie kod QR – skanując go telefonem, dowiemy się gdzie dany łosoś żył, co jadł i kiedy rozpoczął podróż na nasz stół Takie cuda. Smak paprykowego łososia z plackami współgra idealnie – z powodzeniem można podać takie placki nie tylko na obiad, ale i na elegancką przystawkę. Pieczone placki ziemniaczno-cukiniowe z wędzonym łososiem

Poezja smaku
Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym 129

przygotowania użyłam ziemniaków sałatkowych. Nie jest to najlepsza odmiana na placki, bo zawiera dużo wody, ale w moim sklepie tylko takie teraz można kupić. Poradziłam sobie w ten sposób, że po starciu ziemniaków odlałam nadmiar wody, aby mieć właściwą konsystencję ciasta. Jej ilość będzie oczywiście zależna od gatunku użytych ziemniaków(...)mnie przy porcji na dwie osoby było to prawie sześć łyżek stołowych. Część mąki którą zazwyczaj dodajemy do placków zastąpiłam otrębami. Uzupełniłam też skrobię ziemniaczaną, bo pewnie jej część została usunięta z odlaną wodą. Wszystkie te zabiegi sprawiły, że placki wyszły bardzo smaczne, mięsiste i pulchne. Zdecydowanie lepsze niż z ziemniaków do pieczenia, bo te też już

Wiem co jem
Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem 169

pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka (u mnie z Biedronki) 150 gramów masła 300 gramów cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka olejek pomarańczowy Przygotowujemy kruche placki: masło zarabiamy z mąką i proszkiem do pieczenia Dodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokre Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę(...)szkodzi - można upiec oddzielnie 3 placki) smarujemy margaryną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Wygodnie jest nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy Każdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut Po wyjęciu odstawimy do wystudzenia Teraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą 322

budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec Copyright © Smaczny.pl Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier(...)jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego. Wartości odżywcze na extra.smaczny.pl: Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec Copyright © Smaczny.pl Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Praktyczna pl
Sernik gotowany na miodowych plackach z jabłkami 198

wielkość kwadratowej blaszki.   Placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 200*C i pieczemy około 15-20 minut  aż będą rumiane.   Sernik gotowany: 1 kg sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny pół szklanki mleka  2 łyżki mąki ziemniaczanej Margarynę ucieramy  z cukrem i żółtkami.  Dodajemy(...)soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu  Białka ubijamy z cukrem i solą na sztywno.  Pod koniec ubijania dodajemy  mąkę ziemniaczaną i ocet.  Kiedy jeden placek wystygnie,  nakładamy na niego pianę  i wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut,  a następnie suszymy w 160 stopniach

Pyszności Słodkości
PLACKI Z CUKINII Z KURKUMĄ, CURRY I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWE 155

Placki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością, nie ma znaczenia czy są ziemniaczane czy z cukinii..., byleby to były placki. Dzisiaj wersja pysznych placków z cukinii z dodatkiem kurkumy, curry i świeżych ziół, kolejny pyszny pomysł na obiad. I co najważniejsze dzieci zajadają je ze smakiem, nawet gdy są pełne ziół, po prostu placki już

Smaczne Zdrowe
Szkockie placuszki ziemniaczane 152

mąką stolnicę, stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić na trójkąty i smażyć na suchej patelni aż będą rumiane.  Placuszki ziemniaczane są najsmaczniejsze na ciepło, świeżo usmażone, można

Codzienne Gotowanie
Aniołek 270

szklanka kwaśnej śmietany 2 cukry waniliowe 1 kieliszek (około 25 ml) wódki wiórki kokosowe do posypania ciasta Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać kieliszek wódki. Gorącą masę wykładamy na jeszcze(...)ciepłe placki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi albo kolejny dzień

Cynamonowe szczęście
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 518

Rozpulchnijcie ją łyżką bądź widelcem, włóżcie do miski odciśnięte ziemniaki. Wymieszajcie je z jajkami, solą i vegetą (nie używam jej na co dzień, ale do placków- zawsze).   Dodajcie 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszajcie. Nie sypcie za dużo niepotrzebnej mąki. Ta ilość – jeśli mieliście odpowiednio mocno skrobiowe, suche ziemniaki(...)zupełności wystarczy. Placki mają smakować ziemniakami, nie mąką.   Smażymy placki od razu, najlepiej na dużej patelni, po kilka sztuk na raz. Placki lubią do smażenia olej roślinny lub smalec. Zdrowiej na pewno robić to na oleju, ja smażę na rzepakowym. Smażenie zaczynamy zawsze dopiero wtedy, gdy tłuszcz na patelni będzie bardzo gorący – placki go wtedy

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane z chrzanem 99

Przepis na placki pochodzi od mojej cioci z Bieszczad, placuszki są chrupiące, delikatnie pikantne ale smakują wybornie, zwłaszcza z dodatkiem zsiadłego mleka. Składniki: 1 kg

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania