placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:145/314)

Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad 178

Przepis Na Bezmięsne Mielone Kalafior Zapiekany W Sosie Serowym – Pyszny Sposób Na Kalafiora Zapiekane Naleśniki Ze Szpinakiem I Ricottą Kotlety Ruskie – Przepis Na Tani Obiad Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem Najprostsze Placki Z Cukinii Artykuł Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI Z TOFU 143

Dziś mam dla Was zupełnie prosty przepis na wegetariańskie placki z tofu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, a są bardzo smaczne. Ja przygotowałam je z miękkiego tofu, ale można użyć do ich przyrządzenia również twardego tofu, i podać  z dowolonymi warzywami.  Porcja dla 4 osób Składniki  : ● 400 g tofu (miękkiego czyli jedwabistego, lub twardego(...)rodzaju tofu, którego używasz, do miękkiego tofu potrzeba jej będzie nieco więcej, dokładnie wymieszaj (lub zmiksuj) całość. Jeśli używasz twardego tofu, możesz uformować kulki zamiast placków. Podawaj np. z purée ziemniaczanym i innymi warzywami ugotowanymi na parze, lub z kaszą bulgur

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem 1179

sosem pomidorowym). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz zawijamy w plasterki szynki szwarcwaldzkiej – mniej więcej po 1-1,5 łyżeczki. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach płaski placek (przy wykonywaniu wariantu II należało dłonie zwilżać w zimnej wodzie). Na środek każdego kładziemy farsz owinięty szynką i zawijamy całość. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Smaki Na Talerzu
Kartacze ze smażonymi listkami brukselki 110

ziemniaki z jajkiem, dodać sól i skrobię, która odstała się z soku z ziemniaków. • Jest to dość płynna masa ziemniaczana, z której formujemy małe placki, w które wkładamy mięso mielone i obtaczając w mące nadajemy kształt kartacza. Jeśli potrzeba zagęścić mąką. • Gotować 30 minut w osolonej wodzie

To co kocham
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 206

podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Wszystko wymieszałam i dobrze wyrobiłam. Najlepiej ręką. Wlałam jeszcze kilkanaście łyżek zimnej wody. Mięso będzie wtedy pulchne.   Z ziemniaczanego ciasta uformowałam dość grube placki wielkości dłoni,  do środka wkładałam  mięso (ok. 5 - 6 dag na kartacza) dokładnie zlepiłam  i formowałam podłużne, owalne kształty.Wyjdą nam wtedy cepeliny. Okrągłe

potrawyregionalne
174. Baklawa 321

miałam kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm). Rozpuszczamy masło i przygotowujemy pędzelek do smarowania Ciasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część i podsypując mąkę ziemniaczaną wałkujemy na jak najcieńszy placek, grubości kartki papieru. Wycinamy kwadrat wielkości formy i wkładamy do formy smarujemy masłem i tak robimy cztery razy. Skrawków nie wyrzucamy, je również możemy ułożyć jako

Jadło i czytadło
Jagodzianki z lukrem 142

bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować farsz: Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem

Na słodko lub wytrawnie
Chlebki z rozmarynem 144

ponownie wstawić do lodówki, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki. Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy olejem, posypujemy solą i rozmarynem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 197

tarce jarzynowej ( duże oczka).Kiełki pokroić na mniejsze kawałki ( jeśli były to kiełki konserwowe to odcedzić je przedtem). Wymieszać mięso z serem, jajkiem, kiełkami, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Masa na placki będzie luźna - tak ma być. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju ( nie za dużo by nie nasiąkały ). Gdy olej będzie bardzo gorący kłaść łyżką porcje

Buniabaje w kuchni
Ciasto Afrykańczyk 181

biały: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć(...)rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać, przykryć i jeszcze chwilkę poddusić. Krem: 6 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 kostki masła cukier waniliowy Żółtka z mąką ziemniaczaną i pszenną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem

kruche babeczki
Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym 107

każdy centymetr powierzchni. I oto powstały pyszne kotleciki, a co bardziej zaskakujące bardzo delikatne i puszyste. Znikały bardzo szybko, więc na pewno niedługo je powtórzę ;-) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z SOSEM PIECZARKOWYM Na placki:    8 ugotowanych ziemniaków    2 żółtka    2 łyżki śmietany 36%    sól    1 jajo    olej(...)Ziemniaki mielimy, lub przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w jajku, tartej bułce i smażymy na oleju - na rumiano z obu stron Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym . SMACZNEGO

peggiwkuchni
Wielkanocna Pychotka 190

cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie dżemu. Posypać płatkami migdałowymi. Piec placki ok. 15 minut w temperaturze 150 st. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka 980

inaczej niż typowe serniki. Różnica polega na tym, że masa serowa nie jest pieczone w piekarniku. Smaży się ją w garnku, a po zagęszczeniu mąką ziemniaczaną masą serową przekłada się upieczone kruche placki. Kiedy masa wystygnie, kruche ciasto mięknie i staje się delikatne niczym biszkopt. W efekcie możemy podzielić się z bliskimi smacznym przekładańcem z delikatną, nieco budyniową(...)ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa stanie się płynna i gorąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną zmieszaną z mlekiem oraz kilka kropelek olejku pomarańczowego. Masę cały czas podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż zgęstnieje (nie zajmie to wiele czasu). Połowę gorącej masy wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim i wykładamy resztę masy, po czym na wierzch kładziemy trzeci placek

Trzeci talerz
Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami 101

żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około 450 g śliwek 2 – 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki(...)średnicy około 11 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Nadzienie: Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i miodem. następnie przekładamy na rozwałkowane placki, zostawiając około 2,5 cm brzegu. Posypujemy migdałami w płatkach i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około

Oryginalny smak
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 271

Ktoś powiedział placki? : ) Czy jest ktoś kto ich nie lubi? Chrupiące ziemniaczane pysznotki! Z nimi jest chyba podobnie jak z rosołem. Magia domu, rodziny. Każdy ma na nie swój przepis i sposób. Moja Babcia lubi je na sposób, jak to mówi "warszawski", czyli z cukrem i śmietaną. Inni są zdania, że "po węgiersku", a ja dziś proponuję(...)sezonowością lata,a  mianowicie sosem kurkowym. Obiecuję, że będziecie zadowoleni.  Składniki na placki: 1-1,5 kg dużych ziemniaków 1-2 cebule pieprz, sól 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1- 2 łyki mąki ziemniaczanej 2 jajka olej roślinny do smażenia Składniki na sos: świeże kurki cebula śmietana kremówka świeże zioła: tymianek gałka muszkatałowa sól, pieprz miód

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania