placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:138/314)

Pikantne placki z dyni 107

Magda Subtelnie słodkie, pikantne, ale przede wszystkim mega chrupiące, tak można zareklamować te placki. Szybsze niż ziemniaczane, ale tak samo smaczne i uniwersalne – do sosu, do pochrupania solo lub jak u mnie, z kleksem jogurtu dla złagodzenia pikantności na języku.   Składniki (na 10-12 placków): 500g dyni piżmowej 3 łyżki mąki 1 duże jajko szczypta pieprzu(...)pokrycia się dyni mąką. Do szklanki wybijamy jajko, rozkłócamy widelcem i następnie dodajemy do dyni – dokładnie mieszamy.   Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, smażymy partiami placki – około dużej łyżki ciasta na placek. Upieczone placki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.   Placki podajemy gorące, z ulubionym dodatkiem – u mnie

Smaczna Strona
Smażone kartacze 126

powstał po odciśnięciu ziemniaków. Mięso doprawić do smaku według uznania. U mnie sól, pieprz, majeranek, czosnek i woda, żeby nie było zbite; dobrze wyrobić.Zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni na to nakładając mięso zlepić i uformować podłużne pyzy. Smażyć na wolnym ogniu ( na dobrze rozgrzanym tłuszczu ) z obu stron na rumiano. Podawać z podsmażoną cebulką

Darcia w kuchni
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków z parmezanem 184

ciepło lub na zimno, podana z różnymi sosami lub dipami albo zupełnie bez niczego, do popołudniowej herbaty. Wykonanie bardzo proste, a zawsze to coś innego niż klasyczny placek (jakże pyszny!) ziemniaczany. Składniki: 400 g ugotowanych w osolonej wodzie i utłuczonych ziemniaków 1,5 łyżki tartego parmezanu pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia bułka tarta do panierowania opcjonalnie jajko

Zasmakuj Kuchni
Rösti / jajko / anchois 111

stron na złoty kolor). Placki przekładać na ręcznik papierowy. Na patelni rozpuścić masło. Jajka przepiórcze rozbić – szerszy koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki lub bezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie, przykryć pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni. Składanie potrawy: Na placku ułożyć jajko, na nim anchois(...)gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
Placki cukiniowo-ziemniaczane 145

trakcie sezonu cukiniowego nie może u mnie zabraknąć dań z tym warzywem. Są to m.in. placki z cukinii, a dziś dokładnie to placki cukiniowo-ziemniaczane . Składniki: - jedna średnia cukinia - 3 średnie młode ziemniaki - 1 mała marchewka - 1/2 cebuli białej - 1/4 cebuli czerwonej - 1 jajko - mąka pszenna (około 1 szklanki) - 1 płaska łyżeczka soli - majeranek, czarny pieprz dodatki(...)składników i dokładnie mieszam ciasto. Mąki dodaję tyle, aby ciasto nie było za rzadkie. Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam ciasto na patelnię i rozsmarowuję tworząc zgrabne placki. Smażę z obu stron na rumiano. Gotowe przekładam na ręcznik papierowy. Podaję tym razem z półtłustym twarogiem i śmietaną. Do tego świeże ogóreczki także z mojej działki

Kuchnia co dnia
Placki z cukinii i marchewki 121

z warzyw należą do moich ulubionych dań obiadowych, szczególnie jeśli w ich składzie znajduje się cukinia. To warzywo, które jest bardzo uniwersalne. Można z niego przygotowywać placki podobne do ziemniaczanych, kotlety à la schabowy i różne pieczenie, czyli tzw. pasztety wegetariańskie. Świetnie zagęszcza różne sosy, więc sprawdza się np. w przygotowaniu domowego keczupu (link do wersji zdrowej(...)domowników nie chciał tego jeść, więc nigdy więcej nie marnowałam cukinii w ten sposób. Ale znam miłośników takiego wykorzystania 😊 Dziś przyszła kolej na połączenie cukinii z marchewką w wytrawnych plackach 😋. Zapraszam 😊 Składniki : średnia cukinia marchew (wielkości ok. połowy cukinii) jajko 2 łyżki mąki pół łyżeczki mielonej kozieradki płaska łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki pieprz ziołowy sól olej do smażenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 493

babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów spełniają puszyste placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną marchewką, jajkiem albo mięsem. Ziemniaki to warzywa popularne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wprowadź do swojego menu ziemniaczaną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki z gruszką 95

Wolicie placki na słono (np ziemniaczane, z cukinii) czy na słodko? My lubimy obie wersje zdecydowanie! Placki to danie tanie, szybkie, sycące i fajnie podzielnie. Placki sprawdzają się na śniadania, kolacje i na lunch do śniadaniówki. Placki to danie zero waste – można do nich dorzucić dojrzałe banany, gruszki czy resztki kasz. Placki lubią

Dorota Smakuje
Kartacze czyli cepeliny 85

ziemniaczana ma być idealnie sucha. Zebraną skrobię ziemniaczaną dodać do masy. Tak przygotowane oba rodzaje ziemniaków połączyć razem i dokładnie wymieszać wraz z mąką ziemniaczaną oraz dodać odrobinę soli. Masa ziemniaczana powinna być zwarta i gęsta. Na koniec należy uformować kartacze. Należy nabrać 2 łyżki masy ziemniaczanej, zrobić kulkę i spłaszczyć ją na placek(...)odrobin\u0119 soli. Masa ziemniaczana powinna by\u0107 zwarta i g\u0119sta.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/kartacze-czyli-cepeliny\/#wpzoom-rcb-direction-step-624fd0d9851b9","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na koniec nale\u017cy uformowa\u0107 kartacze. Nale\u017cy nabra\u0107 2 \u0142y\u017cki masy ziemniaczanej, zrobi\u0107 kulk\u0119 i sp\u0142aszczy\u0107 j\u0105 na placek wielko\u015bci d\u0142oni

ProstePesto.pl
Szare kluski z okrasą 204

wychodzi z mody i gustów . Oczywiście, jak to z klasyczną kuchnią często bywa , dietetyczne potrawy to, to nie są . No ale przecież nie codziennie, wcinamy kluchy , placki czy babki ziemniaczane , a od czasu do czasu nikomu w biodra nie pójdzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku 223

sobie, a więcej skrobi. Uff, mam nadzieję, że o wszystkim Wam napisałam, więc zaczynajmy... :) SKŁADNIKI: 2,5 kg mącznych ziemniaków 25g mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy ziemniaczanej) sól i pieprz do smaku kilka kropel soku z cytryny (możecie dodać, aby ziemniaki nie ściemniały) farsz mięsny: 500g wołowiny lub wieprzowiny bez kości (albo po trochę obu rodzajów mięsa(...)świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, dodaję mąkę i  dokładnie wyrabiam masę - ma być zwarta i gładka - od razu przystępujemy do robienia kartaczy : Na dłoni robię całkiem spory placek z masy ziemniaczanej (nie powinien się rozpadać), na nim kładę farsz mięsny, 'rozpłaszczam' i dokładnie zalepiam masę ziemniaczaną, formuję wrzecionowaty,taki wydłużony kształt - od razu wrzucam na wrzątek, kiedy

Moja Książka Kucharska
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 145

smaku solą i pieprzem. Włożyć usmażone pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił.  4. Pora na scones ziemniaczane, czyli szkockie placki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozgnieść praską razem z dwoma łyżkami masła. Ilość mąki, którą dodamy zależy od rodzaju ziemniaka, zatem dodajemy  stopniowo

Cook&Love
składany sernik z bezą i miodem 259

cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli na masę budyniową: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 200 g kwaśnej gęstej konfitury  Przygotować ciasto: Mąkę(...)około 15-20 minut aż będą rumiane.  W tym czasie przygotować bezę: białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek bez dżemu wystygnie nałożyć na niego pianę i wstawić do piekarnika. Piec w 160*C około 10 minut a następnie suszyć w 140*C (lub niższej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczeń / pasztet z cukinii, soczewicy i boczniaków 97

Potem wyjąć pasztet z papierem do pieczenia i odstawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy usunąć papier ----- Podobne: pieczeń z cukinii, fasoli i papryki pasztet z cukinii placek cukiniowo-ziemniaczany

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i mozzarellą 123

Dawno nie robiłam kotletów ziemniaczanych więc musiałam to nadrobić. Powstała kolejna wersja z dodatkiem szpinaku i mozzarelli. Szpinak dodałam do masy ziemniaczanej a mozzarella trafiła do środka jako nadzienie. Polecam sycące i pyszne danie bez mięsa. Kotlety podałam z marchewką na ciepło oraz surówką ze słoika . składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku, u mnie(...)łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. Ziemniaki przeciśnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajka oraz mąkę ziemniaczanę. Masę wymieszać następnie dobrze doprawić solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić na małe kwałki. Uformowć kotlety. Z masy ziemniaczanej uformować płaski placek

Monia miesza i gotuje
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM 123

oleju.Ostudzić,dodać do mięsa mielonego, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem , czubrycą. Dokładnie wymieszać. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę,jajka i zagnieść gładkie ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować placki,na środek każdego nałożyć farsz, formować owalne kotleciki,zamykając farsz w środku.  Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące

Niespełnione zdolności kulinarne
Rozetki ziemniaczane 131

Często robię coś z ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. Po pierwsze bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki czy kluski ziemniaczane, a po drugie nie lubię niczego wyrzucać i marnować. No ale ile można jeść kopytka. Bardzo je lubię, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, więc tym razem powstały rozetki ziemniaczane. Takie rozetki piecze się w piekarniku. Można je podać

Waniliowe Improwizacje
Placki z białej kapusty 145

wegetariańskich restauracji. Kiedyś bardzo je lubiłam. Ich zapach czuję niemal codziennie i zatęskniłam za ich smakiem. Na wzór Weganona podałam je z pure ziemniaczanym z dużą ilością kopru i marchewką z groszkiem. Składniki (na 9 placków): ćwiartka dużej białej kapusty łyżeczka suszonego cząbru mała cebula 3 gałązki natki pietruszki 2 jajka 3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki mielonego kminku(...)nabrała wilgoci (nie będzie wtedy chrzęścić przy gryzieniu placków). Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Mokrymi dłońmi formować placki (wielkości podobnej do kotletów mielonych). Układać na patelni i smażyć na palniku o średniej mocy na ładny kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z pure ziemniaczanym (z masłem i dużą ilością kopru) oraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Kolorowy pasztet z cukinii i "Zaklinaczka książek" 145

plany się zmieniły, bo za oknem zrobiło się chłodniej i zamarzył mi się pasztet pachnący gałką muszkatołową z zaostrzonym smakiem. Już w trakcie przygotowywania przypomniał mi się mój placek cukiniowo-ziemniaczany , który piekę co jakiś czas w piątki i podaję gorący na obiad. Tu ważna uwaga do obu wypieków: wybierając cukinię, wbijcie delikatnie paznokieć w skórkę. Jeśli wchodzi miękko

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi 305

Cukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami(...)Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mannę i płatki owsiane, wymieszać. Doprawić pieprzem, papryką, listkami tymianku, curry, posolić do smaku. Masa będzie nieco rzadka, podobna do konsystencji placków cukiniowych lub ziemniaczanych. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę cukiniową przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 55-60 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pozostawić

Obiad gotowy
KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI 136

się. Świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek i grillowania. Polskie odmiany to: lotos, ruta, malwa, kolia, sokół Przepisy z ziemniakami 1) PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI 2) PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (Z PIEKARNIKA) 3) ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ" 4) KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ 5) PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki w kremowym sosie własnym 264

Polędwiczki w kremowym sosie własnym podałam razem z plackami marchewkowo-ziemniaczanymi. To połączenie doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego obiadu – wspaniała alternatywa dla polędwiczek smażonych. Wbrew pozorom przygotowanie polędwiczek w takim pysznym sosie nie generuje dużo pracy, zrobicie je także dość szybko, bo w niecałą godzinę. Jeżeli panujecie wykwintny obiad, zróbcie te polędwiczki – gwarantuję, że każdy

Kuchnia Bazylii
Placek ziemniaczany z szynką 137

paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie

R'n'G Kitchen
Pączki ziemniaczane 319

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków ** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi

królestwo garów
Placki z cukinii i kalarepki 192

niezbyt grube placuszki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionym sosem, u mnie sos koperkowy na bazie jogurtu. Polecam też: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placuszki drobiowo-cukiniowe

Monia miesza i gotuje
Maminkowe zapiekanki z grzybami 152

jajku ), ok. 5 łyżek bułki tartej i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i naturalnym. Kamionkowe naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na wilgotnych dłoniach formujemy placki z masy ziemniaczanej, wypełniamy dno i boki naczynka i wsypujemy po odrobinie  pokrojonej natki pietruszki lub szczypiorku. Uzupełniamy masą grzybową. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze

Maminek kulinarny
Kartacze Joanny Jakubiuk 224

odchodziło od ręki.   Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. D obrze wymieszać .   Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować w osolonym wrzątku kilkanaście minut od wypłynięcia.   Boczek pokroić w kostkę. Wytopić skwarki. Dodać  pokrojoną

SzczyptaSmaQ
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 173

pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 solidne szczypty czosnku niedźwiedziego i wyrabiamy. Kamionkowe, żaroodporne naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Dłonie nawilżamy wodą i porcje masy ziemniaczanej formujemy na placki, większe od naczynka,  układamy w naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Kotlety jaglano-kalafiorowe z chili 164

wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane z farszem Kotlety jaglano-selerowe Pulpety z dyni i ciecierzycy

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańskie faszerowane papryki 3. 143

Uwaga! Zanim przygotujecie to danie, upewnijcie się, że Wasi goście nie są uczuleni na sezam. --------- Podobne: Papryki z warzywami i amarantusem Papryki z warzywami i pęczakiem Placki jaglano-ziemniaczane z farszem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2289

Galicję w pierwszej połowie XIX wieku, gdzie ziemniak był podstawą wyżywienia najbiedniejszych ludzi, którzy stanowili wówczas niemal 90% populacji. Potraw z ziemniaków jest bez liku. Od sałatek ziemniaczanych, przez kluski, placki, budynie, frytki, chipsy itd. Niepodzielnie królują na naszych stołach nie od dzisiaj. Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się

Smakowity Blog Kulinarny
Placki z kapusty włoskiej 128

Placki wyglądem przypominające ziemniaczane, jednak z ziemniakiem nie mające nic wspólnego. Głównym składnikiem jest bowiem kapusta włoska. Polecam, naprawdę pyszne! Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny sól do smaku pieprz ziołowy do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i ugotować w osolonej

Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaki tłuczone 134

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne Gościliśmy w siedzibie

królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 138

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków

królestwo garów
Podsmażane ziemniaki 113

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków     zastawa

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 132

gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków   zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania