placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:130/337)

Placek ziemniaczany z jajkiem 127

picia kefir lub maślanka, choć w dzieciństwie najbardziej lubiłam prawdziwe zsiadłe mleko. Rozważałam zaprezentowanie takiego dania, ale ostatecznie postanowiłam pokazać coś innego, nowego i nieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany z jajkami - pychotka! Wbrew pozorom nie był tłusty, jak mogłoby się wydawać.  Wraz ze mną dania z 3 składników przygotowali: Panna Malwinna , Mirabelka i Bartoldzik .  Składniki(...)cebula się zeszkli dodać starte ziemniaki i drobno pokrojona papryczkę chili (opcjonalnie). Wszystko wymieszać i smażyć przez kilkanaście minut aż ziemniaki zmiękną, mieszać od czasu do czasu. Masę ziemniaczana wygładzić i smażyć przez kolejne kilka(naście) minut aż spod będzie przyrumieniony. Na wierzchu zrobić niewielkie zagłębienia i wbić do nich jajka. Patelnie wstawić do piekarnika pod grill lub górną

Codzienne Gotowanie
Podgrzybki duszone w śmietanie 187

kolejny do smaku solą i pieprzem (grzyby potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula 1 mały pęczek pietruszki 2 małe ząbki czosnku ¼ kostki masła 200g śmietany 30%, użyłam Zott Natur

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane z czarnuszka 178

odczarować popularne placki ziemniaczane, żeby nie były takie same jak zawsze? Wystarczy dodać do nich np czarnuszkę, dzięki czemu nie tylko wizualnie się zmienią ale i smak nabierze charakteru. Czarnuszka nada im fajny aromat i jednocześnie pikantny smak, a do tego zdrowy dodatek, bo to warte uwagi zdrowe zioło, które powinno się od czasu do czasu pojawiać

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Buraki ćwikłowe 151

Skworcu Wykonanie: Umyć buraki i ugotować w łupkach. Wystudzić i obrać ze skóry, zetrzeć na tarce – ja starłam połowę na najmniejszych oczkach, a druga połowę na tarce do placków ziemniaczanych. Kolejno dodać pieprz... ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać. Przygotować 6 słoików, napełnić ściśle tzn.żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni

Z Kuchni Do Kuchni
RAFEX- testowanie produktów 157

sporą paczkę, za którą bardzo dziękuję.  Wśród przypraw znalazły się: * boltońska przyprawa do mięs, * chilli grys * przyprawa zbójnicka * ziele angielskie * kurkuma * pieprz cytrynowy * cebula prażona * przyprawa do placków ziemniaczanych * rozmaryn * american chicken * przyprawa do sałatek * przyprawa do kurczaka bez soli * przyprawa do schabowych * przyprawa soczysty schaboszczak * przyprawa korzenna do śledzi * karahi chicken masala * tikka masala * przyprawa arabska * przyprawa

Pobite gary Barbary
Placuszki z cukinii 444

przyrządzenia takich placuszków, które podbiły nasze kubki smakowe:) Teraz co prawda muszę się obejść smakiem, ale na pewno na stałe zagoszczą w naszym codziennym menu i zastąpią zwykłe placki ziemniaczane.    Składniki:  cukinia,  3 ziemniaki,  2 duże marchewki,  1 duża cebula,  2 jajka,  sól, pieprz,  2 ząbki czosnku

Z miłości do słodkości
Mazowiecka polewka z przecieruchów 109

jajka 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego ( może być surowy) sól,pieprz do smaku 1 łyżeczkę majeranku 1 ząbek czosnku Wykonanie Ziemniaki ścieram (tak jak na placki ziemniaczane) , następnie mocno je wyciskam ( chodzi o to aby pozbawić je wody ) wkładam wyciśnięte ziemniaki do miski i dodaje : jajka, sol, pieprz ,mąkę, Dokladnie mieszam . Ciasto musi być gęste .  Wodę

Eli Gotowanie
Sałatka z szynką i warzywami 140

warzywa zawierają niezliczoną iloś ć niezbędnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Odpowiednio przechowywane warzywa nie stracą swoich cennych właściwości przez wiele miesięcy. Polecam do spróbowania sałatki z plackami ziemniaczanymi . Wszystkie smaki świetnie się razem komponują, a smak jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: 150 gr. szynki 5 szt. ogórki kiszone puszka kukurydzy 1 szt. cebula 1 szt. papryka czerwona

Smaczne Potrawy
Nostalgia to też składnik 148

sprawiały Wam najwięcej radości w czasach, gdy byliście dziećmi? Możecie nie pamiętać dokładnie, czy robiła je mama, babcia czy ciocia, ale pamiętacie np. słodki zapach wanilii, mocno przypieczone placki ziemniaczane czy rozpuszczone masło. To, że w szarlotce poza cynamonem były tłuczone goździki. Że do ubitych ziemniaków poza masłem ktoś dodawał stary żółty ser. Nasze zmysły nie potrafią

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane 154

Długo zmieniałam ten przepis, poszukując idealnej kompozycji, która sprawiłaby, żeby placki był jednocześnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wydaje mi się, że odkryłam ten sekret ;) PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki: - 1 kilogram ziemniaków - 2-3 cebule - 4 ząbki czosnku - 2-4 łyżki mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy. Cebule kroimy

Życie zamknięte w smaku
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 223

angielski siekany z czosnkiem okazał się urozmaiconą i odmienną wersją znanego wszystkim tatara - naprawdę smaczny i naprawdę godzien polecenia. Równie oryginalny i smaczny okazał się łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator

Smaki Ewy
Moje Bieszczady... 206

skansen... Żywiliśmy się głównie w Zajeździe Niedźwiadek w Smereku  choć i dwa razy udało nam się skosztować smakołyków z Chaty Wędrowca w Wetlinie. W Niedźwiadku królowały pierogi, placki ziemniaczane, kotlety schabowe i zupy typu żurek i kapuśniak. W Chacie pożeraliśmy naleśniki giganty, zupę z soczewicy i baraninówkę, pół porcji nam całkowicie wystarczyło by się najeść! niesamowity dach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przecier z mieszanych pomidorów 208

Sugeruję usunąć również jakieś brzydkie miejsca na skórze. Dzielimy pomidory na mniejsze kawałki, aby weszły w otwór malaksera lub maszynki. Trzemy pomidory na tarce przeznaczonej do ziemniaków (na placki ziemniaczane, a nie na frytki) za pomocą malaksera lub maszynki elektrycznej. Do jednego z wsadów pomidorów dodajemy liście bazylii i czosnek. Uzyskaną pulpę umieszczamy w jednej misce, ewentualnie doprawiamy

Weekendy w domu i ogrodzie