małą kostkę cebulę, starta marchewkę, mąkę oraz przyprawy. Masę wyrobić jeżeli będzie zbyt rzadka dodać mąkę. Smażyć na oleju aż placuszki z obu stron zrumienieją tak jak placki ziemniaczane
PychotkaaaAlternatywa dla placków ziemniaczanych. Chrupiące, pachnące, z ciągnącym serkiem w środku i w dodatku do zrobienia w kilka chwil. Można przyprawić na ostro. Najczęściej zajadamy polane ketchupem. Najlepiej smakują gorące. Składniki: puszka kukurydzy w zalewie duże jajko 10 dkg startego sera żółtego 2-3 łyżki mąki pszennej sól do smaku olej do smażenia Jajko roztrzepać widelcem
Maślane ciasteczkoSezon placków cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, słodkie słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem. Świetne z kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym. Zresztą możliwości jest bez liku. Składniki: 500-600 g marchwi 1 cebula kilka kropli soku z cytryny 3 jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Soczysta i krucha szynka duszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w towarzystwie placków ziemniaczanych. Składniki: 500 szynki 3 marchewki 1/2 selera korzeniowego duża pietruszka por (biała i zielona część) 2 cebule 2 ząbki czosnku 300ml piwa jasnego 2 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek, tymianek Sposób
Pyry na Gazśmietaną z musztardą i ziołami - dodajemy do wątróbki - dokładnie mieszamy i podgrzewamy ok 5 minut. Solimy przed samym podaniem. Podajemy z dowolnymi dodatkami u mnie na zdjeciu z plackami ziemniaczanymi. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnigotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów
Karo in the KitchenPieprznik jadalny jest więc dziś na moim talerzu, a zachęcam gorąco, żeby znalazł się jak najszybciej i na waszych. Prawda ,że ładne? A jak pachną!! ;-) Polecam również PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron uszka nr.40 Lubelli sól,pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie
potrawyregionalnepolania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny
Grunt to przepis!ząbki czosnku sól pieprz jajko 4-5 łyżek wody Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą, dodać przyprawy, jajko i mąkę jak na placki ziemniaczane. Mięso włożyć do blendera, dodać przyprawy, jajko i wodę, miksować. Na rozgrzanej patelni kłaść niewielkie porcje masy ziemniaczanej, rozpłaszczyć, położyć na środek małą łyżeczkę mięsa, rozpłaszczyć
Gotowanie jest łatweKtóż nie lubi placków ziemniaczanych?! Tutaj polecamy wersję ze świeżymi ziołami i cukinią, która nadaje im delikatności, zapewniamy, że degustacja na jednej sztuce się nie skończy! Składniki 3 duże ziemniaki 1 mała cukinia 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 100 dag szynki wędzonej po 2 gałązki świeżego estragonu i tymianku olej do smażenia sól i pieprz świeżo
kgwjanczewososu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce. Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków
Gotowanie jest łatwepicia kefir lub maślanka, choć w dzieciństwie najbardziej lubiłam prawdziwe zsiadłe mleko. Rozważałam zaprezentowanie takiego dania, ale ostatecznie postanowiłam pokazać coś innego, nowego i nieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany z jajkami - pychotka! Wbrew pozorom nie był tłusty, jak mogłoby się wydawać. Wraz ze mną dania z 3 składników przygotowali: Panna Malwinna , Mirabelka i Bartoldzik . Składniki(...)cebula się zeszkli dodać starte ziemniaki i drobno pokrojona papryczkę chili (opcjonalnie). Wszystko wymieszać i smażyć przez kilkanaście minut aż ziemniaki zmiękną, mieszać od czasu do czasu. Masę ziemniaczana wygładzić i smażyć przez kolejne kilka(naście) minut aż spod będzie przyrumieniony. Na wierzchu zrobić niewielkie zagłębienia i wbić do nich jajka. Patelnie wstawić do piekarnika pod grill lub górną
Codzienne Gotowaniekolejny do smaku solą i pieprzem (grzyby potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula 1 mały pęczek pietruszki 2 małe ząbki czosnku ¼ kostki masła 200g śmietany 30%, użyłam Zott Natur
Karo in the Kitchenodczarować popularne placki ziemniaczane, żeby nie były takie same jak zawsze? Wystarczy dodać do nich np czarnuszkę, dzięki czemu nie tylko wizualnie się zmienią ale i smak nabierze charakteru. Czarnuszka nada im fajny aromat i jednocześnie pikantny smak, a do tego zdrowy dodatek, bo to warte uwagi zdrowe zioło, które powinno się od czasu do czasu pojawiać
Bernika - moj kulinarny pamietnik