Makaron z serem na słodko z cukrem to jedno z dań z dzieciństwa, obok leniwych pierogów , pyrów z gzikiem , placków ziemniaczanych , czy naleśników z serem i dżemem , które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z białym serem miał największe wzięcie, lubiłam go też w wersji wytrawnej ze skwarkami z boczku. Nieważne jakiego kształtu jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, zdrowe i sycące. Placki ziemniaczane, których smak na pewno zna każdy z nas, dziś w wersji udoskonalonej! Dlaczego por? A dlaczego nie :) Kiedy jestem w kuchni inspiracji szukam przede wszystkim po półkach ze składnikami. Ze wszystkiego da się wyczarować małe, bądź większe cuda ;> Składniki: * 1kg ziemniaków * 1 por * 1 cebula * duży ogórek *pęk szczypiorku *garść
FITBUuKkalarepę marynowaną i surówki :) teraz kolejne zbiory z naszego ogródka... no i tak dzisiaj powstały placki z kalarepy :) -- -- -- -- -- -- -- -- -- Placki z kalarepy robimy tak samo jak placki ziemniaczane :) Po utarciu dodajemy sól, pieprz, jajko, mąkę i smażymy na rumiano :) Można dodać np. kiełbasę...Podajemy ze śmietaną :) Smacznego
chleba naszegoSmaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych, które kiedyś mogą się znudzić Mniam… Składniki: Placuszki szpinakowe (około 11 placuszków): 450 g mrożonego szpinaku – liście „Hortex” 60 g sera koziego 2 ząbki czosnku
Oryginalny smakZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena Gulasz drobiowy z plackami ziemniaczanymi Kasia Ciasto herbaciane indyjskie Joanna Gofry drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami Anna Kiszone cytrusy Diana Owsianka nocna toffi z krówkami Magdalena Indyk w pięciu smakach
Magiczne Życie Martyprzyrządzić barszczyk do picia . Buraki zetrzeć na tarce (ja stosuję tę o grubych oczkach w malakserze). Do buraków zetrzeć słodkie jabłko na tarce o zadziornych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Całość doprawić do smaku tartym chrzanem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać na zimno lub po podgrzaniu
Weekendy w domu i ogrodzieAromatyczne pieczarki skąpane w kremowym sosiku ze słodkiej śmietanki to pyszny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, kotletów czy kopytek. Zdecydowanie smaczniejszy niż sos pieczarkowy bez śmietanki ale wiadomo bardziej kaloryczny. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 duża cebula ok 250 ml śmietanki 30 % sól,pieprz garść posiekanej natki Pieczarki
Monia miesza i gotujechleba, bułek, ciasteczek oraz innych wyrobów. Można ją wykorzystać także do wszystkich dań - gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową, np jako dodatek do: -makaronu - omletów z jaj - placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi) Z własnego doświadczenia wolę dodać odrobinę mniej mąki żołędziowej niż 1/3 całości mieszanki mącznej. Dostępność: Mąkę żołędziową można
Di gotujerównież naleśniki z jagodami, smalec z ogórkiem kiszonym. W ogóle surówka z marchewki i kapusty kiszonej również poezja. Ponadto żurek z białą kiełbaską bez skórki no i obowiązkowo placki ziemniaczane z sosem borowikowym. W Wancie można również kupić bilety do term z 10% rabatem :-) Podsumowując Wanta pod względem jedzenia nie do zastąpienia. Pokoje też ok.tylko jest dosyć
pieprzny smaczekPlacek ziemniaczany z piekarnika. Edyta Guhl. Dzisiaj chciałbym Wam opowiedzieć o miejscowej kuchni z regionu, w którym mieszkam. Eifel to kraina geograficzna w Niemczech, a dokładniej w Nadrenii- Palatynacie i częściowo w Północnej Westfalii, a także we wschodniej Belgii i Luksemburgu. Klimat w Eifel jest jak jego mieszkańcy, raczej szorstki. Zimy długie i mroźne. Częste deszcze. Ziemia
dolcevitainmykitchenprzygotowania gulaszu po węgiersku polecam mięso wołowe, ja wykorzystałam łopatkę, która wyszła bardzo krucha. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne Składniki: 600 g mięsa wołowego 2 cebule 1 łyżka masła
Kukuleczkisiebie: czy to aby nie krokiety, kotlety, albo licho wie co? W przypadku placuszków marchewkowych wątpliwości jednak nie miałem. Przecież widać, że to placki! Są tak podobne pod pewnymi względami do placków ziemniaczanych, a jednak dużo prostsze w wykonaniu i delikatniejsze w smaku. Lekko słodkawe i optymistycznie pomarańczowe. Dla mnie - pycha! :) Składniki: 500 g marchwi 1 cebula
zadanie-gotowaniełyżki twardego, startego żółtego sera 2 jajka pół pęczka drobnego szczypiorku łyżeczkę słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczkę soli łyżeczkę oregano parówki Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane i odciskamy z nich nadmiar wody. Można odsączyć na drobnym sitku lub wycisnąć poprzez lnianą ściereczkę. Mieszamy z jednym jajkiem, serami i przyprawami. Powinna powstać dość zwarta masa, jeśli
PichceniomaniaPrzepyszny gulasz z karkówki to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie. Gulasz z Karkówki - Składniki: ok. 500 g karkówki 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku
Słodka Stronaodmian, wśród których znajdą się i te bardziej czasochłonne. Choćby racuchy, które potrzebują kilku chwil, aby zawarte w cieście drożdże "zapracowały". W mojej rodzince szczególne miejsce zajmują placki ziemniaczane, lubiane przez wszystkich. Mąż przepada za ich węgierską wersją, która notabene niewiele ma wspólnego z Węgrami. Pewnie elementem kojarzącym to danie rodem z Podhala z krajem bratanków jest dodatek
zadanie-gotowanie