placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:111/314)

Praga – przewodnik kulinarny 184

lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło zaczyna wyglądać bardzo zdrowo

Ugotowane pozamiatane
PRZEPISY NA OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY NA PONAD DWA TYGODNIE! 164

SPAGHETTI BOLOGNESE ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE.  PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU!  KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA

SMYKWKUCHNI
Gulasz węgierski 209

przypadku, gdyby płyn nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam. Na sam koniec duszenia gulasz przyprawić solą. Gulasz podawać na ciepło, np. posypany posiekaną natką pietruszki, z plackami ziemniaczanymi, kaszą czy ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy

Gospodyni Miejska
Chili z kurczakiem 158

Takiego chili jeszcze nie jedliście. Jest to danie bardzo ekspresowe i mało pracochłonne, a podane może być z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi.   Składniki: 2 piersi kurczaka puszka pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej puszka fasoli białej puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka wody pęczek świeżej bazylii olej

Niezły Młynek
Prosty przepis na gulasz wołowy 137

Prosty przepis na gulasz wołowy Gulasz wołowy to świetna propozycja na obiad, smakuje bardzo dobrze zarówno jako dodatek do kasz, placków ziemniaczanych czy klasycznych ziemniaków z wody. Przedstawiam Wam najprostszy przepis, składający się jedynie z mięsa, pysznego i aromatycznego sosu oraz zeszklonej cebulki. Przepis jest prosty, za to sos świetnie broni się smakiem. Jest to nasz domowy sposób przyrządzania

Taste and Cook
Patelnia Grillowa Staub - Idealna! 193

sięgnęłabym po żeliwną. Dlaczego tak? Żeliwo to zakup na lata, więc łatwo można przeliczyć ile patelni rocznie ląduje w Waszym koszu. Ile wkurzania pod nosem na to, że placki ziemniaczane się przypalają, albo panierka na kotletach, albo ryba przywiera itd. Dajmy na to, że kiedyś kiedyś kiedyś wymieniałam dwie patelnie (dużą i małą) co 3 - 4 miesiące, czyli

Blondynka Gotuje
Chrupiące placki ziemniaczane 138

obiad. Szukamy wtedy pomysłów na jakieś szybkie dania. Czasami nawet zapominamy, że proste dania są nie dość, że lepsze to i czasem szybkie. Wtedy sprawdzą się pyszne, chrupiące placki ziemniaczane. Nam najlepiej smakują ze śmietaną i z cukrem.  Ale żeby nie przedłużać więcej zapraszam dalej po przepis :). Składniki: 1,5 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 szklanka

Gotuj z Mąką
Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis 148

było tym razem. Myślami już prawie byłam na Wsi, ciałem niestety tkwiłam w krakowskich korkach. W żołądku ssanie, a pomysłu na obiad nadal brak. Przecież nie mogę żyć plackami ziemniaczanymi, bo z całym dla nich szacunkiem, smakowitością i miłością absolutną, wszystkie moje treningi będę mogła włożyc w kubeł, za to w drzwi dosyć szybko przestanę się mieścić

Kate's Kitchen
Chrzan 108

wystudzenia. Chrzan czyścimy i obieramy. Następnie zcieramy/rozdrabniamy go bardzo drobno, najlepiej w jakimś robocie kuchennym (im drobniej tym lepiej, ja użyłam robota kuchennego z tarką jak na placki ziemniaczane). Uważajcie bo po starciu chrzan ma bardzo intensywny zapach, więc lepiej się nad nim nie pochylać;) Starte korzenie odrazu przekładamy na durszlak i musimy go przelać – sparzyć wrzątkiem

PatiGotuje
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami 119

Pyszny, sycący i aromatyczny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami świetnie nadaje się do placków ziemniaczanych, pieczonych ziemniaków i innych ulubionych dodatków :) Składniki na gulasz: – 400 g łopatki wieprzowej – 100 g pieczarek – 1 mała papryka czerwona – 1 mała zielona papryka – 1 cebula – 1 łyżka masła – 1 łyżka

Kuchenne Wariacje
Placki ziemniaczane ciut inaczej 154

Hej! W mojej kuchni często używane są ziemniaki. Lubimy je pod każdą postacią: gotowane, smażone, pieczone, w formie placków, kwiatków, piure. Dziś następny przepis na placki

Tylko pysznie
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 145

Maciej Nowicki, a potrawy przygotowywane podczas spotkania inspirowane były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną

kolorowotorcikowo
Węgierski gulasz a la Pichceniomaniaczka 120

ogniem- koniecznie spróbujcie, jeśli nadarzy się Wam okazja! W domowych warunkach oczywiście też można przygotować prawdziwą gulaszową ucztę. Pasuje dosłownie do wszystkiego, do kaszy, makaronu, ziemniaków i oczywiście placków ziemniaczanych. Tę ostatnią wersję rekomenduję szczególnie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na gulasz, który najchętniej pożera moja rodzina ;-) Czytaj więcej

Pichceniomania
Pierogi leniwe 149

Wspomnienie czasów studenckich, o dziwo - nie dzieciństwa. Bardzo, bardzo lubię! Naturalnie, większość ludzi je pierogi leniwe polane bułką tartą z dodatkiem cukru i cynamonu. Ja wolę (podobnie jak placki ziemniaczane), pierogi w wersji wytrawnej. Najbardziej z roztopionym masłem i z dodatkiem grubszej soli, ale że w pierwszej wersji miały być ruskie to zostały z boczkiem.   Składniki

bistro mama
Gulasz z sarniny 119

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa

O kuchni z uczuciem