każdy członek mojej rodziny lubi inną formę podania. Mąż lubi wersję po Węgiersku, czyli z mięskiem i sosikiem. Córka z cukrem. A ja z kwaśną śmietaną, mniam :) A jakie placki Wy lubicie ? SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy do smażenia(...)roztrzepanymi jajkami i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Ostatnio wyczytałam, że aby masa ziemniaczana nie ciemniała można dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu (przetestuję przy najbliższej okazji). Placki smażyć na rozgrzanym oleju, z dwóch stron. Która wersja jest Wam bliższa ? Ps. Mąż dzisiaj nie pojadł
Kuchnia w opałachwłoskich ( do wyboru) 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 90 g masła lub margaryny Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo: Mała puszka masy kajmakowej ok 200 G Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej: W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem(...)mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko będzie się gotować, przelać budyń z mąkami i pogotować chwilę do momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić. Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę
Na słodko lub wytrawniemąki 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży Krem: 4 jajka 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 8 dkg margaryny np Palmy z murzynkiem 1 mały kieliszek wódki Dodatkowo: 2 tabliczki mlecznej czekolady wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko(...)się dziury, to musimy je dokładnie zalepić już na brytfannie. Nakłuć widelcem. Upiec 3 placki w temp 180 st C (ok. 30 minut każdy). 2. 1/2 l mleka gotujemy, dodajemy 4 łyżki cukru i 2 cukry waniliowe, mieszamy. Jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i wlewamy do gotującego mleka. Całość dobrze mieszamy, zagotowujemy i dodajemy
Kuchnia w czekoladziepewno Wam posmakują. Pozostaje mi życzyć Wam udanego pichcenia i smacznego :) Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 5 osób ( 25 placków) Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg marchewki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu 6 daktyli 1 banan 1 pomarańcza 1 cytryna(...)naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy wszystko miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny tłuszcz. Przed podaniem polecam oprószyć placki cukrem pudrem. Smacznego
kulinarnyJapodać posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w zakładce PLACKI i PLACUSZKI. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia potraw. Składniki 100 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier według własnego smaku olej do smażenia Ugotowany ryż zblendować , dodać(...)pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki ryżowe z budyniem
O kuchni z uczuciemcukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec placki w tem 200C,przez 20 minut. Krem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru Po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej 15 dag masła cukier waniliowy Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Dodać masło, zmiksować i przestudzić. Jabłka(...)jabłek 1 galaretka owocowa Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę. Przełożenie placka: Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa Źródło „ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkadwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy. Karpatka Karpatka Krem: 3 jaja 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1i3/4 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy(...)mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Karpatka SMACZNEGO :-) PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam. Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić
peggiwkuchniosuszamy i usuwamy szypułki. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Wkładamy do miski mieszamy z ksylitolem lub cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości 2-3 mm. Małą szklanką lub stalowym pierścieniem do deserów wycinamy kółka. Na środku układamy 2-3 kawałki truskawek
cool and mintysłoik jabłek prażonych, ja użyłem domowych • łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka podgrzać, moje są dość gęste więc dodałam tylko łyżkę mąki ziemniaczanej, można zamiast mąki dać galaretkę cytrynową i podgrzać, aż się rozpuści. Na pierwszy placek wyłożyć jabłka, przykryć drugim, lekko docisnąć, rozsmarować masę orzechową, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, lub startą na tarce, schować do lodówki, by masa
KUCHNIA POLSKAlekko łyżką naciskać aby płyn ściekł do pojemnika ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną i na obiad
W Mojej Kuchni Lubiętyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 15 min w chłodnym miejscu. Wałkujemy na placek o grubości max 2 cm na szerokość naczynia. Farsz rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy
Kuchnia od dwojgaSkładniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ litra mleka 1/3 szklanki mleka 1 masło 3 żółtka 1 szklanka cukru Wykonanie placka: Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami
Tradycyjna Kuchniaenglish scroll down the page!] Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue Potrzebujesz: Na placki: 1kg obranej dyni bez nasion 2 cebule 3 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej niewielka ilość oleju do smażenia Na gruszki: 2 gruszki ( u mnie Konferencja) 1-2 ząbki czosnku(...)łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła Do tego ser pleśniowy typu blue Sposób przyrządzenia: Placki: 1. Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Cebule pokrój w drobną kostkę i dodaj do dyni. 3. Całość dokładnie wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. 4. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiany kolor. Gruszki: 1. Ząbki
Kuchnia w Słońcu Skąpanabezę: - 8 białek - 1,5 szklanki cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy. Ponadto: - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) - 150 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część(...)migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 16 g cukru waniliowego - 200 g masła - kilka kropel aromatu migdałowego
Kulinarne życiedostaniecie wszystko w niedużych sklepach. Przygotowałam delikatną zupę krem z pieczarek , aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej na cydrze, zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych grzybów leśnych – która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz prosty, domowy placek ze śliwkami (które wiosną można zastąpić np. rabarbarem czy morelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować(...)wystarczy posypać wierzch serem Do przenoszenia przydadzą się dobre rękawice – te neoprenowe z serii Frida mogą chronić przed temp. nawet 260 st. C. Zapiekankę ziemniaczaną kroimy w prostokąty lub kwadraty Gotową zapiekankę ziemniaczaną możemy udekorować np. świeżą natką pietruszki Zupa krem z pieczarek jest wyjątkowo delikatna. Szczególnego smaku nadaje jej dodatek topionego serka. To tylko kilka składników
Poezja smaku