placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:168/337)

Kotlety z selera i ciecierzycy 66

smaku solą i pieprzem. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z puree ziemniaczanym i surówką (u mnie z kapusty kiszonej). ----- Podobne: pieczone placki z selera wegańskie placki z soczewicy pieczeń z soczewicy i selera

Weekendy w domu i ogrodzie
Obłędne ciasto Snickers 81

podzielić na 3 części. Upiec 3 placki. Piec w 180 st. 15 minut. Na jeden placek dać masę orzechową: 25 dkg pokrojonych orzechów, pół kostki masła, pół szkl. cukru, 2 łyżki miodu. To wszystko wymieszać i rozsmarować na ciasto. Masa: Pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru. Ugotować budyń, wystudzić(...)zmiksować z 1 masłem. Przełożyć pozostałe placki. Na wierzch dać z orzechami. Autor przepisu: Beata Pikor Artykuł Obłędne ciasto Snickers pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
FARSZYNKI MARCHEWKOWE Z AKSAMITNYM FARSZEM 100

smakowała mi marchewka. Inne tu na blogu bezmięsne dania, które warto spróbować:   KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ     ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM     SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     DYNIA Z WARZYWAMI I KOZIM SEREM     GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z PAK CHOI     STEKI

globuskulinarny
KROKIETY PIECZARKOWO – CEBULOWE 102

pewnością nie zaszkodzi. Do tego pyszny domowy barszczyk i pyszny obiad gwarantowany. INNE PYSZNE PRZEPISY:   KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ     ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM     SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     DYNIA Z WARZYWAMI I KOZIM SEREM     GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z PAK CHOI

globuskulinarny
KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ 138

perfekcyjne w smaku i można je jeść na śniadanie, obiad, kolację i każdej innej porze dnia. INNE PRZEPISY NA KOLACJE:   ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM     SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     DYNIA Z WARZYWAMI I KOZIM SEREM     GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z PAK CHOI

globuskulinarny
Sezonowo z rabarbarem 112

wodę. Uformuj kulę z ciasta i owiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę. Obierz rabarbar ze skórki i pokrój. Następnie oprósz cukrem, ziemniaczaną mąką, wanilią i lekko przemieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 30 cm na kawałku pergaminu. Przenieś na blachę do pieczenia. Ułóż nadzienie na środku zostawiając wolny brzeg około 4 cm. Zawiń brzeg

codojedzenia
Najpopularniejsze w 2019 roku 144

wspólnego gotowania :) A poniżej 10 przepisów, które cieszyły się największą popularnością w 2019 roku! Ciasto Popapnianiec Kostka Alpejska Sałatka z kurczakiem gyros Sałatka ziemniaczana Sernik gotowany z pierniczkami Schab pieczony w niskiej temperaturze Placki na maślance Naleśniki budyniowe Ciasto jogurtowe na gofrach Paprykowy kapuśniak

Lena Gotuje
puszyste, lekkie ciasto drożdżowe z dżemem, orzechami... 132

godzinę w ciepłym miejscu. Użyłam swój domowy dżem z truskawek, dżemy przełożyć do miski i wymieszać z kisielem lub z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, rozwałkować na 1 cm placki, nałożyć dżem i zawinąć jak roladę. Układać ciasto na papierze do pieczenia w formie większej, żółtko roztrzepać widelcem w miseczce i pędzelkiem p[osmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka pod croissantem 183

Smaczny i delikatny placek do dobrej kawki.  Składniki: Mąka pszenna 1 ½ szklanki Mąka ziemniaczana 5 łyżeczek Masło 8 dag Cukier trzcinowy 1 szklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać

Tradycyjna Kuchnia
Pyzy z mięsem (kartacze) 208

zlewamy do innego naczynia, a skrobię z dna miski przekładamy do ziemniaków.  Ziemniaki ugotowane łączymy z odciśniętymi tartymi oraz jajkiem, skrobią, mąką ziemniaczaną, kaszą manną i solą. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy placki, na środku każdego nakładamy małą kulkę z farszu, sklejamy brzegi ciasta i rolujemy w kulkę. Gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem

Bon appetit mon amie
Warzywna zapiekanka naleśnikowa 152

Naleśniki są wdzięcznym i szybkim daniem, które można podawać w setkach wariacji, między innymi w postaci zapiekanki przekładanej dużą ilością warzyw. W ten sposób udaje się

Even Better Food
Serowiec zasmażany 169

Dodajemy ser i aromat, mieszamy. 4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.   5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.   Ps. Serowiec najlepszy jest na drugi dzień

Kuchnia w czekoladzie
Sernik gotowany 183

maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, jajka i masło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Na koniec składamy nasze ciasto przekładając placki gorącą masą, by zmiękły. Polewamy polewą kakaową, którą przygotowujemy łącząc od razu wszystkie składniki i gotując przez 3-4 minuty

psgotujemy
Ciasto snikers 170

tortowej - 250 g margaryny - 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde

dom-agi.pl
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 399

wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku - odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm) - na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka

Smakołyki Bereniki
Placek z rabarbarem z Albigowej – kuchnia podkarpacka 57

który pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”. Placek z rabarbarem z Albigowej – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Masa rabarbarowa: 1,5 kg rabarbaru, 600 g cukru, 2 budynie śmietankowe Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (około 260g) 1 szklanka mąki ziemniaczanej (około 150 g) 1 szklanka cukru (około(...)godzin. Na drugi dzień odcedzamy rabarbar zachowując i płyn i owoce (no dobra, warzywa :)). Mąkę pszenną i ziemniaczaną siekamy z margaryną. Dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia i amoniak. Zagniatamy miękkie ciasto i dzielimy je wg proporcji: 1/3 (na wierzch placka) i 2/3 (na spód placka). Mniejszy kawałek ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Większy rozwałkowujemy

Trzeci talerz
Airfryer przepisy 23

piersi kurczaka w air fryer Skrzydełka panierowane z air fryer Cukinia faszerowane z air fryer Pieczarki faszerowane z air fryer Babka ziemniaczana z airfryer Naleśniki z pieczarkami i jarmużem Naleśniki z kurczakiem i bobem Naleśniki z boczniakami Placki z ugotowanych ziemniaków airfryer Zapiekanka z cukinii airfryer Pizza z airfryer Rosół z warzywami pieczonymi w air fryer Warzywa pieczone(...)rosół z air fryer Krokiety ziemniaczane z air fryer Boczniaki BBQ z airfryer Pieczarki z frytkownicy beztłuszczowej Pieczarki BBQ z air fryer Szparagi z airfryer Bób pieczony Pomidory pieczone w air fryer Groszek cukrowy z air fryer Dynia pieczona w airfryer Kalafior z airfryer Brokuły pieczone w air fryer Ziemniaki pieczone w całości w airfryer Talarki ziemniaczane

Dorota Smakuje
PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z NATKĄ 153

łyżeczka soli (można więcej) 🍽 1 łyżeczka pieprzu (według gustu) 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 🍽 2 jajka 🍽 2 łyżki mąki pszennej ale można dać ziemniaczanej 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo :   🍽 Jogurt , śmietanę,ser,cukier według uznania Przygotowanie:   1.Ziemniaki obieramy ,myjemy,trzemy na tarce o grubych oczkach. 2.Czosnek przeciskamy przez praskę 3.Cebulę obieram(...)Wszystkie składniki łączymy ze sobą. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. 6.Za pomocą drewnianej łyżki nabieramy porcję ciasta i przekładamy na patelnię lekko przyciskając. Grubość zależy od nas. 7. Smażymy placki na złoto. 8. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Gotowanie Patki
Placuszki gryczano-ziemniaczane z sosem grzybowym 256

Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 3 średnie ziemniaki jajko sól, pieprz olej rzepakowy RAPSO do smażenia Wykonanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki obieramy ze

kolorowotorcikowo
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 977

pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku  i wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na zloty kolor(...)rozgrzanym oleju. Krokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia podkarpacka Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Żmijowiskach. Alfabetyczny spis dań KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 940

śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta beza 2 białka 100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny  Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zimne masło(...)godzinę w lodówce - śliwki umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki lub ćwiartki, osuszyć - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto rozwałkować na placek lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem, na wierzchu rozsmarować mąkę ziemniaczaną - na cieście skórką do dołu ułożyć koło siebie ćwiartki lub połówki śliwek, lekko dociskając - ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni

Smakołyki Bereniki
Placek drożdżowy na żółtkach z serem 176

mojprzepisna.pl | Placek drożdżowy na żółtkach z serem Klasyczne drożdżowe ciasto z dużą ilością białego sera i pyszną kruszonką na żółtkach, zamiast całych jaj. Bardzo długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne i sycące. Polecam na śniadanie czy kolację. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż 50 gr) 100 gr masła 1/3 szklanki cukru(...)mąki pszennej Do masła dodać cukier, rozetrzeć, żeby cukier był niewyczuwalny, dosypać mąkę, wyrobić, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Smacznego! Placek drożdżowy na żółtkach z serem Placek drożdżowy na żółtkach z serem Placek drożdżowy na żółtkach z serem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż

moj przepis na
Placki drobiowe + film 154

Placki z piersi kurczaka, pieczarek i cebuli to znakomita propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, połączyć, usmażyć i pyszne danie gotowe. Takie placuszki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce.     składniki na około 30 placków 2 filety z kurczaka 200 g pieczarek 2 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)siekamy. Do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy małe placki z obu stron na złoto- brązowy kolor. Usmażone placki zdejmujemy z ognia i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Smakowite Dania
Aniołek 153

masła 125 g cukru 1/2 szkl. gestej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka Masa budyniowa: 750 ml mleka 180-200 g cukru 250 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: około 50-70 g wiórek kokosowych lub biała czekolada Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem. Dodajemy jajka. Mieszamy rózgą(...)jedno po drugim). Mleko wraz z cukrem i masłem doprowadzamy do wrzenia. Jajka miksujemy ze śmietaną, ekstraktem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną. Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Gorącą masą budyniową przekładamy placki. Na wierzchu rozprowadzamy niewielką ilość masy budyniowej. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni wiórkami kokosowymi (lub gdy masa całkowicie ostygnie

Smaki Na Talerzu
Ciasto miodowe przekładane masą budyniową 137

mleka 200 g  masła 0,5 szkl.cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo  dżem [ niekoniecznie] polewa dekoracja  Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdy placek osobno w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni.  Odlać niepełną szklankę

Moje domowe kucharzenie