placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:161/314)

Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem 67

Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem to propozycja na szybki obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Są to placki do których nie potrzeba gotować oddzielnie ryżu, ani ziemniaków. Placki jaglane świetnie smakują same! Ale można oczywiście podawać je z gęstym sosem lub surówką Czas wykonania: 30 min (+ 1 godzina oczekiwania) Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: ½ szklanki(...)fileta z kurczaka lub indyka 50 g świeżego szpinaku (można dodać 80 g mrożonego) 3 jajka 4 łyżki mąki krupczatki (może być pszenna) 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka masła olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski (można zrobić

KuchniaWeDwoje.pl
Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem 182

propozycja na szybki obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Są to placki do których nie potrzeba gotować oddzielnie ryżu, ani ziemniaków. Placki jaglane świetnie smakują same! Ale można oczywiście podawać je z gęstym sosem lub surówką Czas wykonania: 30 min  (+ 1 godzina oczekiwania) Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: ½ szklanki(...)fileta z kurczaka lub indyka 50 g świeżego szpinaku (można dodać 80 g mrożonego) 3 jajka 4 łyżki mąki krupczatki (może być pszenna) 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka masła olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Piersi z kurczaka nadziewane bazylią w sosie śmietanowym 191

SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka garść bazylii oliwa 1 kulka mozzarelli 330 g śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem na cienkie placki, po czym przyprawić z obu stron pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Bazylię umyć i zmielić na drobną masę lub poszatkować drobno(...)rozsmarować, po czym zawinąć (boki można spiąć wbijając z każdej strony wykałaczkę). Do garnuszka lub miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte piersi z kurczaka i zalać

Passions hobbies life
Sernik wyśmienity babci Basi 342

Sernik jest najbardziej ulubionym plackiem w naszym domu, więc polecam kolejny przepis ) Składniki : 1 kg sera twarogowego, 5 jaj, 18 dag masła lub margaryny, 40 dag cukru, 2 łyżki kartoflanki ( mąki ziemniaczanej ), 1-2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( jak potrzeba) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker. 1 cukier waniliowy Dr Oetker, cytryna ( skórka + sok ), bakalie wg uznania

Pysznosci Babci Basi
Kremówka 85

łyżeczki octu MASA 4 żółtka 1000 ml mleka 2 całe jajka 50 g masła 180 g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej 80 g skrobi ziemniaczanej Przygotowanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO 300 g masła i 100 g mąki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem, spłaszczamy i rozwałkowujemy(...)się górki, wówczas należy otworzyć piekarnik i ponakłuwać je wykałaczką. W taki sam sposób postępować z drugim plackiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA BUDYNIOWA 800 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią ziemniaczana. Do gotującego mleka wlać powstałą masę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Powstałą masę budyniową

Przepiski.pl
komunijne ciasto z kremem waniliowym 1249

następnie przenosimy na blachę i rozwałkowujemy już na blasze za pomocą małego wałeczka na cienki placek. Ciasta pieczemy w temp.180 st. C ok. 10-15 min. składniki na krem : 750 g mleka 250 g cukru 250 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 3 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka ekstraktu waniliowego wykonanie: W garnku zagotowujemy mleko(...)cukrem i masłem. Jaja miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem. Do wrzącego mleka wlewamy zmiksowaną masę gotujemy na maleńkim ogniu bardzo dokładnie mieszając, żeby masa nie przywarła do dna garnka. posypka: 50 g wiórek kokosowych Wiórka wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na rumiano. Upieczone placki przekładamy gorącą masą, ostatni placek smarujemy również masą i posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowa kostka z nutellą 70

paczki także pakują pięknie, solidnie i szybko wysyłają.  A teraz już zapraszam na przepis:   Ciasto: 6 jaj 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy(...)wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Biszkopt przekroić na dwa równe placki. Masa budyniowa: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 500 ml mleka 40g (3 łyżeczki) skrobi ziemniaczanej 1 łyżka kakao 200 g masła, temperatura pokojowa 100 g kremu czekoladowego typu nutella 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy

Cynamonowe szczęście
Miodownik z białą czekoladą 189

SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa: 500 ml mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 80g białej czekolady, 200g masła, Polewa: 100g białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka(...)minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie jak z pierwszą częścią ciasta robię z kolejnymi porcjami. Piekę trzy jednakowe placki. 2. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło

Tradycyjna kuchnia Kasi
Snikers 162

rondelku, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i studzimy. Wykładamy na nieupieczony 3 placek i pieczemy podobnie jak poprzednie placki. Masa budyniowa: 700 ml mleka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  puszka masy kajmakowej Ok 600 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem(...)pozostałym rozpuszczamy mąki. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Złożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem, a na nim rozsmarowujemy masę kajmakową, którą przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a tak naprawdę ciasto to smakuje najlepiej jak postoi ze 2 dni, ale kto tyle

Cynamonowe szczęście
Placki z marchewki i batata 198

batata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki.  Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.  Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do reszty składników. Wyciskamy trzy łyżki soku z pomarańczy. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie placki i smażymy z obu stron aż się zarumienią

Weganka gotuje
Ciasto przekładane masą budyniową 176

migdałowymi .Upiec osobno 4 placki , 8 -10 minut w temperaturze 200 stopni.Jeden z upieczonych placków jeszcze ciepły pokroić nożem na 12 równych kawałków. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować(...)mleku jak budyń.Na koniec dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia.Pozostawić do ostudzenia. Masą budyniową przełożyć upieczone placki.Na wierzchu ma być pokrojony wcześniej placek .Najlepsze na drugi dzień

Moje domowe kucharzenie
PLACKI Z CUKINII Z KOPERKIEM 363

Proste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy starte cukinie, cebulę, czosnek i dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy cienko masę cukiniową, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć

Kuchnia MagdaLeny
PLACKI Z CUKINII Z KOPERKIEM 363

Proste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy starte cukinie, cebulę, czosnek i dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy cienko masę cukiniową, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć

Kuchnia MagdaLeny
Kartacze: co warto wiedzieć na ich temat? 56

każdym przypadku podstawą staje się ciasto, które przyrządza się z kilograma surowych ziemniaków, ziemniaków ugotowanych (pół kilo) oraz ze szklanki mąki ziemniaczanej. Takie ciasto doprawia się solą, a następnie formuje się z niego większe placki. To na takim placku układa się farsz (mięsny, twarogowy lub warzywny). Następnie kartacza wystarczy zawinąć i gotować przez 15-20 minut w osolonej

Marcepanowa kuchnia
Kurczak piccata – szybki przepis 84

proste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:) Potem panierujesz mięso w mące. Może to być mąką zwykła. My używamy ziemniaczanej, bo unikamy glutenu. Poza tym kurczak piccata w takiej panierce jest bardziej chrupiący i smakowity. W przypadku każdej mąki możesz dodać parmezan

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania