placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:173/314)

Placki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem 112

Placki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem Placki lubią wszyscy , chociaż znam kilka wyjątków Sama jako dziecko ich nie lubiłam , teraz nawet nie wiem czemu

Ogrodnik w podróży
Naleśniki 100

Komu komu, bo idę do domu?;) Dziś Zasmakuj Kuchni serwuje pyszne i cienkie naleśniki Generalnie naleśniki, placki, racuchy, pierogi, kluski i kopytka to jedne z moich ulubionych tematów w kuchni. Nasze polskie, mączne czy ziemniaczane dania górą! Wyniosłam tę miłość z domu, od Babci o której nieraz tu głośno Kocham jeść, gotować, próbować, cieszę się że w parze

Zasmakuj Kuchni
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 165

mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka nasiona z 1 wanilii (jeśli nie mamy to zastępuję część cukru białego cukrem waniliowym) Wszystko miksuje

Kubki smaku
Placek z obierków i kompot z ziemniaków 189

kiedy konsumujemy je same w sobie. Z racji różnych ciekawych właściwości oraz niejednokrotnie sporej warstwy przyległej do nich masy ziemniaczanej nie jest to złe rozwiązanie. Swego czasu była moda na chipsy ze smażonych skórek, ja postanowiłem zrobić placek, który może być podstawą do innych dań. Ja go lekko podrasowałem groszkiem konserwowym. O napoju z wody po ziemniakach słyszałem

Kryzysowa Książka Kucharska
Szarlotka jabłkowo-ananasowa 160

razem zajmowały całą szklankę. Przelać 3/4 do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałej części dodać mąkę ziemniaczaną, żółtko i rozkłócić. Dolać do wrzącego syropu i gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciągle mieszając. Wyciągną placek z piekarnika, wyłożyć budyń i posypać rozkruszonym pozostałym ciastem. Zapiekać jeszcze przez ok. 30 minut, do zrumienienia ciasta na wierzchu. marcelina

Czerwony Gupik
Placki ziemniaczane wersja 2 152

wersji do placków dodałam trochę zieleniny i przypraw dzięki którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w wersji pierwszej . Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej pęczek koperku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól pieprz

Mama Gotuje
Placki z cukinii 259

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne. Idealnie komponują się z dowolnym sosem lub surówką ze świeżych warzyw. Osobiści wolę je od klasycznych ziemniaczanych.  (około 15 sztuk) 1 cukinia 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej (czubate) 1 cebula (mała) 1-2 ząbki czosnku suszona bazylia sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia(...)posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, mąkę, żółtka i na końcu dodaną pianę z białek. Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem). Placki smażyć (na rumiano) na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym

Di gotuje
PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z KALAREPĄ I PIECZARKAMI 118

sukcesie placków z cukinii (uwielbia je moja rodzina), przyszedł czas na kolejną odsłonę w tym gatunku ;) Tym razem placuszki ziemniaczane, z dodatkiem kalarepy i pieczarek. Według mnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu. SKŁADNIKI: 4  średniej wielkości ziemniaki 1 szalotka 1 kalarepa

Kuchnia w opałach
Ziemniaczane ravioli 116

mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Co do ilości i typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz ok. 20g mąki ziemniaczanej. Razem tyle ile "zabrało" ciasto i nie kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się wyleje

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Rurki z kremem budyniowym 587

cukru wanilinowego lub 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła lub margaryny 2 kieliszki spirytusu Ponadto: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości ok 2cm i długości ok 15cm (w zależności od rozmiaru(...)strony rurki, tak by ciasto zachodziło na siebie. Piec w rozgrzanym do 200st C piekarniku na złoty kolor (max. 1/2 godz). Wystudzić. 2. 1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje

Kuchnia w czekoladzie
Placki marchewkowe 127

tylko podniebienie i kubki smakowe, ale i oczy 😋😍 Składniki (na 6 placków): 3 duże marchewki 2 jajka łyżeczka soli dymka łyżka tartego, twardego sera dojrzewającego (np. rubinu, bursztynu, parmezanu itp.) łyżeczka suszonego lubczyku pół łyżeczki kozieradki łyżka mąki z ciecierzycy (może być dowolna, byle nie ziemniaczana czy z tapioki) olej do smażenia Marchewki obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Marchew zasypać solą. Wymieszać i odstawić na ok. godzinę. Dymkę drobno pokroić, dodać do marchwi. Do warzyw dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Placki formować w rękach i smażyć na rozgrzanym oleju na palniku o niezbyt dużej mocy, by placki usmażyły się w środku. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy. Podawać z ziemniakami i koperkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z jagodami 47

mąki orkiszowej szczypta soli 4 łyżki ksylitolu/erytytolu/cukru 120 g zimnego masła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany Nadzienie: ok. 400 g świeżych borówek/jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 słoik dżemu jagodowego Wykonanie: Ciasto kruche:  Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko(...)włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach C. Nadzienie:  Borówki umyć i osuszyć, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać.  Podpieczony spód ciasta posmarować dżemem jagodowym, na to wysypać borówki.  Następnie zetrzeć

Healthy food explorer
Ciasto miodowe z masą serową 167

pierników. Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny  3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki

W kuchennym oknie Ewy
Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem 138

szklanki mielonych migdałów 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około 350 g rabarbaru 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g schłodzonej masy marcepanowej 1 łyżka migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mielone migdały, cukier puder, sól i masło, które siekamy na jak najmniejsze(...)wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Nadzienie: Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż mąka oblepi rabarbar. Następnie dodajemy startą na tarce o dużych oczkach

Oryginalny smak
Makowa panienka z truskawkami 60

ciasto Wam się nie równo przekroi to proponuję podzielić ciasto na 2 części i upiec 2 oddzielne placki. Krem budyniowy 750 ml mleka 150 g (3/4 szklanki) cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 żółtka 60 g (2i 1/2 łyżki) skrobi ziemniaczanej 200 g miękkiego masła   Odlewamy niecałą szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka(...)dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo : 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i zostawiamy do lekkiego stężenia.  Złożenie ciasta: Jeśli upiekliście jeden placek to przekrawamy go na 2 równe części. Jeden placek umieszczamy w blaszce i rozprowadzamy na nim krem budyniowy i przykrywamy drugim plackiem. Ja zostawiłam 2 łyżki kremu

Cynamonowe szczęście