Przepis na ciasto bez pieczenia inspirowany tym z bloga lekcje w kuchni. Muszę powiedzieć, że moi bliscy bardzo je chwalili. Do tego stopnia, że musiałam ich odganiać od lodówki Ciasto składa się z 4 warstw. Dwie najniższe, są nieco cięższe, dwie kolejne lżejsze. Dzięki temu połączeniu otrzymujemy taki miks letnich i zimowych smaków. Na spodzie znalazło się ciasto bajaderkowe, dalej(...)dodatku kakao, można zwiększyć ilość kakao do 2 łyżek) 1-2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella około 160 g dżemu wiśniowego (najlepiej bez cukru) Galaretka: 3 op. galaretki wiśniowej około 400 g wiśni (u mnie mrożone) Krem czekoladowy: 125 g miękkiego masła 150 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella 250 g mascarpone Masa jogurtowa: 250 g jogurtu greckiego
Smaki Na Talerzugorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek(...)stężeje przygotowujemy polewę: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami koktajlowymi. Moje posty
Słodka StronaDługo zastanawiałam się nad ciastem jakie upiec dla Mojego Kochanego Tatusia.Wiem,że smakuje mu wszystko co czekoladowe dlatego sięgnęłam po ten przepis.Ciasto(...)zawiera mąki,jest bardzo wilgotne,wręcz rozpływa się ustach...znaleźć go można na wielu blogach.Górną warstwę robię inną,bez jajek i wychodzi znakomita,bardzo delikatna.Połączenie zaś czekoladowego ciasta z wiśniami w spirytusie powoduje,że ciasto zyskuje na smaku,jest bardziej wyraziste. Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej bądź deserowej 150 g masła 5 jajek 175g cukru 1 łyżka
Niespełnione zdolności kulinarneszybkie, proste i bez pieczenia. I tak kolejne po ferrero roche trochę to ciasto rurociąg. Fajnie się nazywa i fajnie wygląda, a to zasługa cienkich rurek waflowych z nadzieniem czekoladowym. Ciasto jest pyszne, syte, kremowe i słodkie. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo wymagający smakosze ;) Jak się okazało ciasto smakowało doskonale! Było pyszne, wilgotne, czekoladowe i zniknęło w mgnieniu oka! Od tej pory piekę je regularnie :) Polecam! Składniki na buraczkowe ciasto czekoladowe: 375 g ugotowanych, obranych buraków 150 ml oleju 150 ml jogurtu naturalnego 5 jajek 275 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku pieczenia 300 g cukru 2 łyżki cukru
Rozpustne gotowanieuzetki chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To dekadenckie czekoladowe ciasto przełożone warstwą bitej śmietany i polane polewą czekoladową to klasyka! Pamiętam jak dziś, gdy wybierając się z rodzicami do cukierni, stawałem pod ladą z tym trudnym wyborem: wuzetka, często pojawiająca się pod inicjałami W-Z, czy sernik agarowy (o właśnie! ten serniczek też trzeba będzie upiec). Postanowiłem przypomnieć sobie(...)wiśniówką wymieszaną z wodą i przełóż bitą śmietaną (3 łyżki zostaw do dekoracji). Polewa czekoladowa Kremówkę zagrzej, aż zacznie wrzeć. A następnie dodaj posiekane czekolady. Odstaw na 2-3 minuty i energicznie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie wuzetkę pokrój na kawałki, ozdób bitą
Food SquareCiasto dość proste w wykonaniu, bez cukru z dużą ilością mąki owsianej i przełożone dżemem z czerwonej porzeczki plus pyszna domowa polewa czekoladowa. Ciasto podczas krojenia trochę się kruszy, ale już taka uroda mąki owsianej ;) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm 150 g mąki owsianej 50 g mąki pszennej 2 jajka kl L 100 g miękkiego masła(...)kawałków) takie zblendowane dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec dodajemy bakalie i esencje waniliową lub cynamon. Mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy) 4.W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia
Gotowanie...to proste !Jadłam bardzo pyszne ciasto czekoladowe przygotowane w thermomixe Niestety nie mam tego urządzenia i skorzystałam z przepisu Ani , zrobiłam metodą tradycyjną....Uważam(...)ciasto niczym nie ustępowało temu przyrządzonemu w modnym ostatnio urządzeniu :) Przepis podaje dla tych co chcieliby upiec bardzo smaczne ciasto, ale nie mają jak ja thermomixu... Bardzo możliwe, że mając to urządzenie jest się zawsze pewnym, że ciasto się uda, ale to też nie jest pewne na 100% A robi się je pewnie szybciej :) Składniki na ciasto
Proste Potrawyjogurcie naturalnym ozdobiona polewą czekoladową. Jest wilgotna, miękka oraz mięsista i długo zachowuje świeżość. Idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne! Wielkanocna babka drożdżowa Przepis tutaj (KLIK) Delikatna, maślana i długo świeża babka drożdżowa z lukrem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Idealna na Wielkanoc. Wilgotna babka czekoladowa Przepis tutaj (KLIK) Szybkie i proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Idealnie wilgotne, puszyste(...)prosta i szybka w wykonaniu, także każdy spokojnie sobie poradzi. Wielkanocna babka z makiem Przepis tutaj (KLIK) Makowiec w formie babki. Bardzo smaczne ciasto i ciekawa propozycja na świąteczny stół. Coś dla miłośników ciast drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować! Babeczki baranki Przepis tutaj (KLIK) A teraz będzie
Blog z Apetytempieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca
ladykitchenDelikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona jest galaretką z owocami. Bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. 🙂 Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)łyżki masła Dno blachy o wymiarach 36×20 wykładamy papierem do pieczenia. Przeczytaj cały przepis - Ciasto owocowe z galaretką i kremem czekoladowym at AleTorcik
AleTorcikJedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje. Jest dość słodkie. Mocno czekoladowe. Najlepiej smakuje schłodzone. Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem czekoladowy: 2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 500 ml mleka 100 g mlecznej czekolady(...)ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy z pianą jajeczną, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25-30 minut. Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, rozrabiamy w nim proszek budyniowy
Smaki Na Talerzutaki jabłecznik jaki piekła moja Babcia. Do ideału mi jeszcze daleko. Dlatego też eksperymentuję w kuchni. Jednym z takich eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje – nawet bardzo. Składniki (na blachę 26×21 cm):: * ciasto: – 1 opakowanie masła (200g) – 2 szklanki mąki – 3 łyżki kakao – 2 jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód. Masa budyniowa: Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka. Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń. Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C. Smacznego ! Artykuł Czekoladowy jabłecznik z budyniem pochodzi z serwisu
CookYourselfSernik w czekoladowym cieście z brzoskwiniami. Prosty, szybki do zrobienia i zawsze się udaje:) Składniki (blaszka 25/35): Ciasto kruche: 200 g masła, 5 żółtek, 3 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki, 3 łyżki kakao, szczypta soli, masa serowa: 1 kg sera z wiaderka (piątnica), 2 jajka + 5 białek
kulinarne odsłony pati