jako dodatek do obiadu. Jednak coraz bardziej uświadamiam sobie, że świetnie pasuje również w daniach słodkich. Owsianka z cukinią - pycha! Próbowaliście? Dzisiaj mam dla Was przepis na dietetyczną wersję ciasta czekoladowego. Uwierzycie, że nie użyłam ani grama mąki ? Dokładnie tak, ponad to nie znajdziecie tu także cukru! Ciasto idealne dla osób na dietach redukcyjnych, ale także dla dużych łasuchów, którzy(...)wyrzutów sumienia mogą pozwolić sobie na więcej niż 1 kawałek tego ciasta! Ten cukiniowy wypiek jest bardzo zdrowym i słodkim deserem, którym może cieszyć się każdy z Was :) Wilgotny, mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, rozpływa się w ustach, a cukinia jest wręcz niewyczuwalna! Słodki od ksylitolu i banana. Spróbujecie? Polecam! Składniki: 360 g cukinii (1 średnia sztuka) 105 g banan
Zdrowie na języku :Pciasto chyba nie wyszło i jem zakalca… Taka właśnie jest kladdkaka – cienka, płaska jak deska, zbita, delikatnie ciągnąca i mocno czekoladowa. Teraz już wiem, że ta jedzona przeze mnie za pierwszym razem była wręcz idealna. Szwedzkie ciasto które chyba wszyscy potrafią zrobić. Nie wymaga też wielu składników, chociaż czasem można spotkać różne wersje tego przepisu(...)mąką migdałową, z szafranem, z malinami. Najczęściej podawane z łyżką bitej śmietany i świeżymi owocami. Natomiast dla mnie najlepiej smakuje z sosem żurawinowym który swoją kwaskowatością przełamuje słodkość ciasta. Moja wersja też nie jest oryginalna, bo wersja podstawowa (kladdkaka) jest z czekoladą mleczną a nie białą (vit kladdkaka). SKŁADNIKI: * 100 g białej czekolady * 100 g masła * 180 cukru
Mohiellakolejny przepis Dr. Oetkera z książki „Czekoladowe ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam
Wiem co jemBabeczki Ferrero Rocher to muffinki z mocno czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli. Babeczki Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki
Słodka Stronazaspokojenia swojej zachcianki upiekłam zakręcone bułeczki drożdżowe z masłem czekoladowym . Pracy przy nich niewiele, a smakują wyśmienicie. Takie bułeczki to mój faworyt na obecne chłodne, ponure wieczory. Zamiast masła czekoladowego można tu użyć masła orzechowego, masy serowej czy makowej. W każdej wersji będą równie smaczne. Zakręcone bułeczki drożdżowe z masłem czekoladowym - składniki na 10 bułeczek: * 600 g mąki pszennej(...)masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki prostokąt. Wierzch posmarować warstwą masła czekoladowego. ciasto złożyć na pół wzdłuż dłuższego
Zrób to smaczniePrzepis na czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Nie wymaga wiele pracy, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1,5 szklanki oleju szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki maki 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Orzechy posiekać, rodzynki i jabłka
Wasze Przepisyoprze! Zakończyłyśmy to ciasto inaczej niż Kasia, ale absolutnie nie mniej pysznie! Gwarantuję, że po spróbowaniu totalnie się w nim zakochacie. My jednogłośnie stwierdziłyśmy, że jest to jedno z lepszych ciast, jakie przygotowałyśmy inspirując się blogami kolegów czy koleżanek po fachu. Polecam! A Kasi dziękujemy za przepis i czekamy na nowe wypieki! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) CIASTO SZPINAKOWE: * szpinak(...)krótko. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w 180C. Studzimy, ponczujemy. MASA CZEKOLADOWA: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę podgrzewamy, do gorącej dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę ( hartując wcześniej (, odstawiamy do tężenia. Tężejącą rozsmarowujemy na cieście szpinakowym, chłodzimy co najmniej 45 minut. MASA BORÓWKOWA: Borówki miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną
Ostra na Słodkotęskniła, no ale cóż tak to bywa że Ci najlepsi są promowani. Tort w stylu angielskim bo i dla tubylców był robiony. Był pyszny. Ciasto red Velvet, przełożone kremem czekoladowym i frużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej. Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy. Przepis na jeden blat (musicie(...)całkowitego rozpuszczenia. Wykonanie. Pierwszy blat ciasta red velvet ułożyć na podstawce, posmarować warstwą frużeliny żurawinowej i kremem czekoladowym. Następnie przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarować frużeliną i kremem czekoladowym i przykryć ciastem. Tak złożony tort należy schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Schłodzony tort posmarować dokładnie z wierzchu kremem waniliowym. Wygładzić i wyrównać wszelkie nierówności. Schłodzić co najmniej 1 godzinę
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktęskniła, no ale cóż tak to bywa że Ci najlepsi są promowani. Tort w stylu angielskim bo i dla tubylców był robiony. Był pyszny. Ciasto red Velvet, przełożone kremem czekoladowym i frużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej. Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy. Przepis na jeden blat (musicie(...)całkowitego rozpuszczenia. Wykonanie. Pierwszy blat ciasta red velvet ułożyć na podstawce, posmarować warstwą frużeliny żurawinowej i kremem czekoladowym. Następnie przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarować frużeliną i kremem czekoladowym i przykryć ciastem. Tak złożony tort należy schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Schłodzony tort posmarować dokładnie z wierzchu kremem waniliowym. Wygładzić i wyrównać wszelkie nierówności. Schłodzić co najmniej 1 godzinę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszne ciasto czekoladowo brzdącowe z nutą kokosu i truskawek. Ciężko jest mu się oprzeć i na jednym kawałku nie poprzestaniemy. Wbrew pozorom jest proste do zrobienia. Zalecam dodać czekoladę gorzką, ciasto ma lepszy smak. Nie dodaję już cukru do kremu bo rurki są słodkie, a czekolada też. biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mąki pszennej(...)Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 27 cm na 18 wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Wyjmuję z piekarnika. Warstwa czekoladowa: 750 ml śmietany przelewam do garnka i zagotowuję. Do gorącej śmietany dodaję połamaną czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Przelewam
wesoła kuchniaMini pączki , które robiłam jakiś czas temu cieszyły się u mnie ogromnym powodzeniem, postanowiłam więc wykorzystać je jako dekorację do czekoladowych babeczek. Przepis na babeczki to nieco zmodyfikowana wersja ciasta czekoladowego i wyszedł naprawdę rewelacyjnie :) Babeczki nie rosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca na różyczki z kremu i dowolne ozdoby. Składniki na babeczki: 140 g mąki(...)rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Dodajemy maślankę i mieszamy. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto robi się praktycznie „samo”). Do masła wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy, kiedy skończy się już cukier dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy na przemian
Ciastkozercyudało więc szybciutko dodaję przepis ,żebyście sami mogli wypróbować i przekonać się jak rewelacyjnie smakuje. Zamiast malin można użyć również innych letnich owoców - przetestowałam :) To ciasto jest moim ulubionym czekoladowym , zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce .... tuż za nim plasuje się to z wiśniami (KLIK ) i z bananami (KLIK ) Składniki : Foremka(...)pieczenia . Posypać po wierzchu malinami. Piec ok 50 min w 170'C. Starajmy się nie przedłużać tego czasu ,by nie wysuszyć ciasta . Jeśli chcemy mieć jeszcze bardziej czekoladowy smak ciasta możemy po wystudzeniu polać je polewą czekoladową . Ja jedynie oprószyłam je cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaChyba nie ma nic lepszego niż wilgotnie i ciut zakalcowate oraz mocno czekoladowe ciasto?! Przynajmniej dla mnie, bo co jak co, ale czekoladowe desery wielbię najbardziej! Tu dodatkowo z dynią, która odpowiada za mięsistość i wilgotność, a także za subtelny smak. Pachnące gałką muszkatołową i cynamonem. Boskie! ❤️ brownie, forma okrągła 22 cm: 1 szklanka puree z pieczonej dyni (około(...)formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w 180 stopniach przez około 35 minut. Czekoladę pokruszyć, przełożyć do rondelka, wlać śmietankę i podgrzewać do roztopienia. Ostudzić i polać ciasto. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaNaszła mnie wczoraj niemożliwa do opanowania chęć na coś czekoladowego. Najlepiej na ciasto. Nawet kawa z pomocnym w napadach słodkiego głodu chromem nie pomogła mi zwalczyć pokusy. Zajrzałam do szafek - wszystkie składniki leżały na wyciągnięcie ręki. No ładnie - pomyślałam - teraz to już nie mam wymówki. Położyłam wszystko na blacie, założyłam ulubiony fartuszek a la mała czarna i wzięłam się(...)roboty. Po godzinie przed moim nosem stało baaardzo czekoladowe i niezwykle kusząco pachnące ciasto. Dodatek chili świetnie rozgrzał Waszego wiecznie przeziębionego zmarzlucha, dzięki czemu po konsumpcji siedziałam z bardzo błogim uśmiechem samozadowolenia malującym się na twarzy. Życie po czekoladzie jest takie piękne... ;) Potrzebne nam: - 250 g gorzkiej czekolady - 125 g masła - 6 jajek - niecałe pół szklanki cukru - 1/3 szklanki
W poszukiwaniu inspiracjijego przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę . Nie powiem, że jest to niskokaloryczny tort, bo węglowodanów i oleju w nim nie brakuje Ale powiem, że jest to chyba najzdrowsza wersja wegańskiego czekoladowego ciasta, dodatkowo bardzo przyjazna dla alergików. Nie ma w nim glutenu, mąki, orzechów i oczywiście żadnych zwierzęcych produktów, a bazą dla “biszkoptów” jest komosa ryżowa (ang. quinoa(...)minut albo aż wykałaczka wetknięta w ciasto będzie sucha. Upieczone krążki odstawiamy do przestudzenia. Na odpowiednio dużym talerzu układamy jedno ciasto – polecam przewrócić je do góry dnem, bo spód biszkopta jest równiutki i ładniej wygląda Smarujemy połową polewy czekoladowej i układamy na niej banany pokrojone w plasterki. Można oczywiście użyć dowolnych owoców – bardzo dobrze sprawdzają się truskawki albo
Lamarida.pl